Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
2. 7. 2024,
8.58

Osveženo pred

2 dneva, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

naložbe Mira K. Veljić osebne finance vzajemni skladi Spotkast Spotkast

Torek, 2. 7. 2024, 8.58

2 dneva, 2 uri

Spotkast: Mira K. Veljić, direktorica Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov

Kaj bi morali vedeti o vzajemnih skladih #Spotkast

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Za male vlagatelje so vzajemni skladi najboljši način, da se preizkusijo kot aktivnejši udeleženci na trgu kapitala, je prepričana sogovornica. Obenem je dodala, da poslovanje z investicijskimi skladi vodi do nabiranja znanj in izkušenj, ki jih potem lahko izkoristijo za neposredno udeležbo na borznih trgih.

Toda ali vemo dovolj o vzajemnih skladih? Nekateri se sprašujejo že, kaj so pravzaprav vzajemni skladi in za koga so primerni.

Dobili smo odgovore na temeljna vprašanja in med drugim spregovorili tudi o tem, katere so prednosti vzajemnih skladov v primerjavi z bančnimi depoziti ali neposrednim trgovanjem na borzi, zakaj je za večino potrošnikov bolje, da poslovanje na trgu kapitala prepusti strokovnjakom, kot da to vsak dan počne sama, ter kakšne vrste skladov obstajajo in kako se oblikujejo posamezni skladi.

"Ena izmed največjih prednosti vzajemnih skladov je razpršenost naložbe." | Foto: Siol.net "Ena izmed največjih prednosti vzajemnih skladov je razpršenost naložbe." Foto: Siol.net

Preteklost ne jamči prihodnosti

Naša panoga je zelo regulirana z namenom zaščite vlagateljev, zato je naše poslovanje zelo transparentno, zatrjuje Mira K. Veljić, a vendarle opozarja: poslovanje nekega sklada v preteklosti ni jamstvo njegovega poslovanja v prihodnosti.

V pogovoru se je zato posebej posvetila nasvetom, kako lahko vsak izbere primerne sklade zase – predvsem glede na to, s kakšnim tveganjem se je pripravljen spopasti. "Nihče nima čarobne krogle, ki bi napovedala, kaj se bo zgodilo v prihodnosti," je povedala in poudarila, da ni enotne rešitve, ki bi bila primerna za vse.

"Nihče nima čarobne krogle, ki bi napovedala, kaj se bo zgodilo v prihodnosti," | Foto: Siol.net "Nihče nima čarobne krogle, ki bi napovedala, kaj se bo zgodilo v prihodnosti," Foto: Siol.net

Najbolje je sproti, tudi če zgolj po malem             

Pojasnila je tudi, da so vzajemni skladi namenjeni dolgoročnejšemu varčevanju in da sprotna vplačila, tudi če gre za majhne zneske, varujejo pred neželenimi učinki nihajočih ali padajočih cen. "Bolj ko se bližamo upokojitveni starosti, primerneje je prilagajati naložbeno strategijo bolj konservativnim prejemom," je med drugim svetovala.

Pogovor je tudi tekel o tem, kako je mogoče izkoristiti vzajemne sklade kot eno izmed možnosti za varčevanje po koncu delovne dobe ter kako se pokojninski in vzajemni skladi dopolnjujejo in kako razlikujejo. "Del sredstev mora biti vedno likviden," je ena od pomembnih smernic.

"Bolj ko se bližamo upokojitveni starosti, primerneje je prilagajati naložbeno strategijo bolj konservativnim prejemom." | Foto: Siol.net "Bolj ko se bližamo upokojitveni starosti, primerneje je prilagajati naložbeno strategijo bolj konservativnim prejemom." Foto: Siol.net

Ali veste, kaj je osmo čudo sveta?

Sogovornica je pojasnila tudi davčni vidik vzajemnih skladov in pritrdila, da ljudske obveznice niso imele opaznega vpliva na dinamiko poslovanja vzajemnih skladov. Izvedeli smo tudi, da so vzajemni skladi letos vsak mesec prejeli med 45 in 50 milijoni evrov in da je med lastniki deležev domačih investicijskih skladov okrog 350 tisoč sodržavljank in sodržavljanov, a smo s tem vendarle na evropskem repu.

Odgovori na ta in vsa druga vprašanja iz tega pogovora ter vse z njimi povezane predstavljene informacije, tudi tiste, na katere je treba biti zlasti pozoren, so namenjeni vsem, ki želijo vzajemne sklade uporabljati in izkoristiti kot enega od stebrov odgovornega ravnanja s svojimi financami.

Spotkast poiščite na Siol.net ali na vseh najbolj priljubljenih platformah za avdiovsebine: SpotifyApple PodcastsPocket CastsAudibleAmazon Music ... Vidimo se tudi na Siol.net in na YouTubu. 

Oglejte si še: 

Ljupka Vrteva, inženirka leta 2023, Spotkast
Novice Inženirka leta Ljupka Vrteva: Nič ni težko, če je želja dovolj močna #Spotkast
Dan Podjed Spotkast
Novice Dan Podjed: Sodobna paranoja je to, da vas nihče ne gleda #Spotkast
Boštjan Košak, predsednik uprave Telekoma Slovenije
Novice Spotkast s predsednikom uprave Telekoma Slovenije Boštjanom Košakom
Spotcast, Živa Drobnič Kvartuč , Dušan Mitić, OCKV
Novice Ne bodimo tarče kibernetskih napadov! #Spotkast
Laura Unuk Spotkast
Novice Laura Unuk: V šahovskem svetu sem veliko bolj sproščena #Spotkast
Peter Zorman, estetski in plastični kirurg
Novice "Če si spreten s skalpelom, lahko pomagaš marsikomu" #Spotkast
Ne spreglejte