Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
21.57

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

podcast biokemija šah Laura Unuk Spotkast Spotkast

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 21.57

2 meseca, 2 tedna

Siolov podkast

Laura Unuk: V šahovskem svetu sem veliko bolj sproščena #Spotkast

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Ena izmed štirih šahovskih velemojstric v Sloveniji in prva ženska v Sloveniji, ki je dosegla naslov mednarodnega mojstra, si je tudi letos zaslužila naslov najboljše slovenske šahistke. V Spotkastu je 24-letnica med drugim spregovorila o tem, kako šah oblikuje in usmerja njeno življenje ter kako uravnoveša tudi svoje življenje zunaj šaha, v katerem je absolventka biokemije na ljubljanski univerzi.

Šah ni šport, ki bi ga mediji tako množično obravnavali, a če bi ga, bi še več ljudi vedelo, da je Laura Unuk že v svojih mladih letih dosegla skoraj vse, kar se v tem športu lahko doseže.

(Ne)vsakdanje dekle

"Šah je svoj svet, to ni enako kot neka druga igra in ni enako kot neki drugi šport," je v Spotkastu povedala Laura Unuk, šahovska velemojstrica in prva v Sloveniji, ki je dosegla naslov mednarodnega mojstra, drugega najvišjega v absolutni konkurenci tega športa.

Tudi letos so jo izbrali za najboljšo šahistko Slovenije, z njo pa smo se pogovorili, ko je bila nekaj dni v domači Ljubljani med dvema mednarodnima tekmovanjema v drugih delih Evrope.

Spotkast z Lauro Unuk smo naslovili Slovenska šahovska velemojstrica je (ne)navadno dekle, saj v njem poslušalcem ponujamo vpogled v njeno življenje in razmišljanje, ki je po svoje edinstveno, po svoje pa takšno kot pri večini njenih vrstnikov. | Foto: Siol.net Spotkast z Lauro Unuk smo naslovili Slovenska šahovska velemojstrica je (ne)navadno dekle, saj v njem poslušalcem ponujamo vpogled v njeno življenje in razmišljanje, ki je po svoje edinstveno, po svoje pa takšno kot pri večini njenih vrstnikov. Foto: Siol.net

Šah in biokemija na skupnem tiru

Vrhunski šah zahteva veliko časa in zbranosti, je pojasnila najboljša slovenska šahistka, ki obenem zaključuje ravno tako zahteven študij biokemije. "Vedno sem bila naravoslovna oseba," je povedala in razkrila, kako je prvi dve leti študija iskala najboljši način sobivanja šaha in biokemije, da ne bi bilo neuspehov na nobeni strani.

Zaupala nam je tudi, kaj potrebuje za dober počitek, brez česa si ne more zamisliti nobenega svojega dneva, kako se oglaša na svojih profilih na družbenih omrežjih in kako se je pri tem naučila, zakaj je treba večkrat premisliti, preden kaj objavi, ter kaj si še zelo želi doseči v šahu. Pojasnila je tudi, zakaj meni, da kljub izjemno velikemu napredku računalnikov in algoritmov vrhunskih šahistov naprave ne bodo mogle nadomestiti, in razkrila razlike med vrhunskim in rekreativnim šahom.

Laura Unuk je prva Slovenka, ki je dosegla naslov mednarodnega šahovskega mojstra v absolutni konkurenci. | Foto: Siol.net Laura Unuk je prva Slovenka, ki je dosegla naslov mednarodnega šahovskega mojstra v absolutni konkurenci. Foto: Siol.net

Kaj je v šahovskem svetu drugače?

Čeprav je zelo malo oseb, ki bi se lahko pohvalile s takšnimi šahovskimi uspehi, Laura Unuk po dobrih 15 letih intenzivnega življenja s šahom zase še vedno (preskromno) pravi: "Nisem še niti blizu tega, da bi šah razumela."

In zakaj je v šahovskem svetu bolj sproščena? "Združuje nas ista strast, povezuje nas veliko več. Ko se pogovarjam z nešahisti, me začnejo veliko spraševati, preučevati, jaz pa bi rada spremenila temo, ker nočem biti v središču pozornosti." V Spotkastu tako izvemo, kako se Laura predstavi nešahistom in zakaj ji je svet pred kamero in mikrofoni drugačen kot svet, v katerem se tudi naključno srečujemo.

Spotkast poiščite na Siol.net ali na vseh najbolj priljubljenih platformah za avdiovsebine: SpotifyApple PodcastsPocket CastsAudible, Amazon Music ... Vidimo pa se tudi na Siol.net in na YouTubu. 
Ne spreglejte