SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znano je, koliko starejših od 55 let je opravilo tečaj in bodo lahko unovčili bone

0,08

termometer

računalnik, starejši par | Kot je pojasnil vodja sektorja za digitalno vključenost na vladni službi za digitalno preobrazbo Tilen Gorenšek, gre za 67 upravičencev. | Foto: Getty Images
Kot je pojasnil vodja sektorja za digitalno vključenost na vladni službi za digitalno preobrazbo Tilen Gorenšek, gre za 67 upravičencev. Foto: Getty Images

Digitalne bone bo lahko poleg učencev, dijakov in študentov do konca novembra izkoristilo tudi 67 oseb, starih 55 let ali več, ki so opravili zadostno število ur usposabljanj s področja digitalnih kompetenc. Služba vlade za digitalno preobrazbo je v petek organizirala prvi informativni dan za izvajalce usposabljanj za starejše.

Potem, ko je Slovenski regionalni razvojni sklad septembra razveljavil razpis za sofinanciranje neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več, na področju digitalnih kompetenc, so iz vladne službe za digitalno preobrazbo v ponedeljek sporočili, da bodo do digitalnih bonov upravičeni vsi udeleženci, ki so opravili izobraževanje do vključno 25. avgusta 2022 in izpolnili enega od pogojev, ali opravljenih devet ur osnovnega izobraževanja ali opravljenih skupno devet ur v okviru dveh dodatnih izobraževanj.

Kot je pojasnil vodja sektorja za digitalno vključenost na vladni službi za digitalno preobrazbo Tilen Gorenšek, gre za 67 upravičencev.

Digitalni boni v vrednosti 150 evrov so začeli veljati 15. junija letos. Najprej so jih za nakup računalniške opreme lahko izkoristili osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje, po prvotnih načrtih pa bi jih jeseni prejeli še prebivalci, stari 55 let ali več, ki so opravili ustrezna izobraževanja s področja digitalnih kompetenc.

Na ministrstvu so razpis razveljavili 

Vendar se je nato zapletlo pri razpisu za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle. Kot je septembra pojasnila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, so se za razveljavitev razpisa odločili, ker so po temeljitem pregledu celotne dokumentacije ugotovili, da je razpis v neskladju z zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je tudi vpeljal digitalne bone.

Po zadnjih podatkih je bilo do 14. oktobra do 11. ure unovčenih 145.329 digitalnih bonov v skupni vrednosti 20,77 milijona evrov. Skupaj dodeljeni znesek za digitalne bone je 33,54 milijona evrov. Bone lahko upravičenci izkoristijo še do konca novembra.

Ministrica Stojmenova Duh je ob napovedi razveljavitve razpisa sporočila, da so v pripravi že nova izobraževanja odraslih s področja digitalnih kompetenc.

Vladna služba za digitalno preobrazbo je tako v petek organizirala prvo spletno srečanje izvajalcev na področju usposabljanja za digitalno pismenost starejših. Na informativnem dnevu so Gorenšek, državna sekretarka Aida Kamišalić Latifić in strokovna sodelavka v kabinetu ministrice Tjaša Sobočan predstavnikom več kot štirideset zainteresiranih organizacij predstavili trenutno stanje in nadaljnje korake, ki jih na področju usposabljanj za starejše pripravljajo na vladni službi, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Pripravljajo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti 

"Intenzivno pripravljamo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki nastaja tudi ob upoštevanju predlogov različnih deležnikov," je dejala državna sekretarka. Želijo si, da bi pripravili ukrepe in aktivnosti, ki bodo pripravljeni bistveno bolj ciljno in tudi usmerjeni v povečanje digitalne vključenosti celotnega prebivalstva.

Načrt aktivnosti za leto 2023 vključuje več projektov za razvoj (osnovnih) digitalnih kompetenc ciljnih skupin. Projekt Digitalni heroji bo namenjen za izobraževanje oseb, ki bodo, podprte z znanjem in gradivi, lahko svoje znanje prenašale naprej, projekt Mobilni heroji pa predvideva usposabljanja na terenu v slovenskih ruralnih območjih. Projekt DigiZaposlitev bo namenjen brezposelnim, ki bodo lahko pridobili ustrezne digitalne kompetence za uspešno in konkurenčno vključevanje na trg dela.

Prav tako za prihodnje leto načrtujejo vzpostavitev računalniškega sklada, ki bo omogočil večjo dostopnost do osnovne računalniške opreme oz. informacijsko-komunikacijske tehnologije, in projekt DigiZaupanje za dvig zaupanja v digitalne tehnologije in storitve ter razvoj ekosistema za spodbujanje digitalne vključenosti.

Predstavljeni so bili tudi okvirni ukrepi za financiranje nevladnih organizacij na področju digitalizacije in digitalne transformacije. Za tovrstne aktivnosti je v obdobju od leta 2021 do 2027 predvidenih približno 11 milijonov evrov evropskih sredstev, so pojasnili na vladni službi.

Kot je pojasnil Gorenšek, v tem letu načrtujejo drugi informativni dan, po katerem bodo delili več podrobnosti.

Emilija Stojmenova Duh Novice Stojmenovi bi Golob prepolovil proračun. Bo sploh dovolj evrov za digitalne bone? študentka Digisvet Čas za unovčenje digitalnih bonov se počasi izteka Emilija Stojmenova Duh Novice Stojmenova Duh: Izvajanja smo ustavili začasno Emilija Stojmenova Duh Novice "Stojmenova Duh otežuje dvig digitalne pismenosti. Njeno delovanje je nekonstruktivno." Robert Golob Novice Neresnica: kar trdi predsednik vlade Robert Golob, ne drži

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin