Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2018,
12.39

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Arbitražni sporazum tožba Hrvaška Zmago Jelinčič

Sreda, 11. 7. 2018, 12.39

5 let, 9 mesecev

Zmago Jelinčič: Smo absolutno proti vložitvi tožbe proti Hrvaški #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič Plemeniti je danes zavrnil navedbe, da vse stranke podpirajo vložitev tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi njenega neizvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. "SNS je absolutno proti temu," je poudaril.

Kot je povedal, je eden od slovenskih medijev v torek poročal, da čeprav tožbo podpirajo vse stranke, je na ponedeljkovi seji novega odbora državnega zbora za zunanjo politiko ostalo nedorečeno, kdaj naj vlada tožbo vloži. Tudi predsednik novega OZP Matjaž Nemec je po Jelinčičevih besedah dejal, da je mogoče ugotoviti, da prevladuje enotno stališče, da je treba nadaljevati tožbo proti Hrvaški.

"To ni res. Ni res, da vse stranke podpiramo vložitev tožbe. V prvi vrsti je Slovenska nacionalna stranka absolutno proti temu," je poudaril na novinarski konferenci v DZ.

Levica volitve
Novice Levica priznala napako: Kot znani hujskač Jelinčič ne bi smel postati podpredsednik

Glede pooblastila, ki ga je OZP prejšnjega sklica parlamenta dal vladi Mira Cerarja, da nadaljuje postopek tožbe proti Hrvaški, je povedal, da vlade ni več. "Vlada je odstopila in nima pravice delati takih pomembnih zadev, vlada lahko rešuje samo tiste manjše zadeve," je izpostavil. Cerarjeva vlada trenutno opravlja tekoče posle.

Zmago Jelinčič
Novice Bo Jelinčič potopil desno koalicijo, še preden je nastala?

Dodal je, da bo poslanska skupina SNS v četrtek Nemcu in predsedniku DZ Mateju Toninu ter tudi vsem poslancem poslala dopis v zvezi arbitražno odločbo in tožbo proti Hrvaški. "Tožba Hrvaške v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega tribunala je brezpredmetna, nična pa je tudi sama razsodba, saj izhaja iz popolnoma napačno ugotovljenega dejanskega stanja stvari," piše v dopisu, kot je povedal Jelinčič.

Zmago Jelinčič
Novice Jelinčič pravi, da ga Svet Evrope ni sankcioniral, dokument kaže drugače #video

Iz dokončne odločitve je namreč mogoče ugotoviti, da "sta tako Slovenija kot Hrvaška v svojem memorandumu navedli neresnične podatke, ki z dejstvi nimajo nobenega opravka". Gre za lažne navedbe o datumu osamosvojitve obeh držav, trdi Jelinčič. Slovenija je namreč v memorandumu zapisala, da sta se obe državi osamosvojili hkrati, 25. junija 1991. To po besedah predsednika SNS ne drži, saj se je Slovenija osamosvojila 26. junija, Hrvaška pa 8. oktobra 1991.

Ne spreglejte