SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zanikajo politično vmešavanje v delo policije

0,35

termometer

Protesti 20.10.2021 | Nekateri preiskovalci in vodilni v NPU pa so bili imenovani tudi v delovno skupino za razreševanje zaostankov na PU Ljubljana, med njimi Antolovič in vodja preiskav na NPU Igor Kekec. Kot razlog za imenovanje v to skupino je Grah Lazarjeva danes navedla, da je bila zaradi velikih zaostankov na PU Ljubljana pripravljena priskočiti na pomoč in ponuditi kompetentne kadre. | Foto: Bojan Puhek
Nekateri preiskovalci in vodilni v NPU pa so bili imenovani tudi v delovno skupino za razreševanje zaostankov na PU Ljubljana, med njimi Antolovič in vodja preiskav na NPU Igor Kekec. Kot razlog za imenovanje v to skupino je Grah Lazarjeva danes navedla, da je bila zaradi velikih zaostankov na PU Ljubljana pripravljena priskočiti na pomoč in ponuditi kompetentne kadre. Foto: Bojan Puhek

Pred komisijo DZ, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije, so se danes zvrstili dva nekdanja prva moža policije Andrej Jurič in Anton Travner ter nekdanji in sedanja vodja NPU, Andrej Lamberger in Petra Grah Lazar. Vsi so v svojih pričanjih zanikali vpliv politike na delo policije in politično kadrovanje.

V zaslišanjih so se člani preiskovalne komisije med drugim osredotočili na vprašanja o imenovanju nekdanjih vodilnih kadrov v policiji ter preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v posebne delovne skupine, ki zdaj delujejo v prostorih policijske akademije v Tacnu. Ustanavljanje teh delovnih skupin je bilo po besedah predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda (LMŠ) "ena sama farsa", da bi se umaknili za vladajočo politiko moteči kadri.

Jurič: Delovno skupino sem predlagal sam

To so današnje priče zanikale. Jurič, ki je ustanovil delovno skupino za migracije, kamor so bili med drugim imenovani tudi nekdanja direktorica policije Tatjana Bobnar, nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav, pomočnik direktorja NPU David Antolovič in dva kriminalista NPU, je zatrdil, da je omenjene v delovno skupino predlagal sam in da so bile vse odločitve njegove. Zanikal je, da bi bili sodelavci NPU umaknjeni, ter dejal, da jih je v skupino predlagal zaradi njihovih kompetenc.

Ivan Simič Novice Vlada imenovala Ivana Simiča na čelo Fursa

Povedal je še, da se je o tem, koga naj imenuje v delovno skupino za migracije, posvetoval s sodelavci, ni pa želel povedati, s kom. Pri tem odgovoru je vztrajal tudi po večkratnih pozivih članov preiskovalne komisije, da je na vprašanja dolžan odgovarjati.

Nekateri preiskovalci in vodilni v NPU pa so bili imenovani tudi v delovno skupino za razreševanje zaostankov na PU Ljubljana, med njimi Antolovič in vodja preiskav na NPU Igor Kekec. Kot razlog za imenovanje v to skupino je Grah Lazarjeva danes navedla, da je bila zaradi velikih zaostankov na PU Ljubljana pripravljena priskočiti na pomoč in ponuditi kompetentne kadre. Zatrdila je, da ji nihče ni "sugeriral", naj Kekca, ki je bil vodja preiskave v zadevi nabave zaščitne opreme, imenuje v to skupino. Sama je predlagala več kot pet ljudi, ni pa želela povedati, kdo so preostali.

Kekec je sicer pred komisijo že pričal, zaradi kontradiktornosti med njegovim pričanjem in pričanjem Grah Lazarjeve pa je Medved napovedal, da ju bo komisija poskusila povabiti na soočenje.

janez poklukar Novice Strožji režim PCT, prepoved zbiranja, testiranje učencev in dijakov v šolah

Grah Lazarjeva pojasnjevala okoliščine svojega imenovanja na mesto v. d. direktorice NPU

Grah Lazarjeva je danes tudi pojasnjevala okoliščine svojega imenovanja na mesto v. d. direktorice NPU. Kot je dejala, je bila imenovana na predlog tedanjega v. d. generalnega direktorja Juriča, ki ga pozna že dlje časa, a se ni spomnila, od kod. Zatrdila, da pred imenovanjem nikoli ni bila v stiku s predsednikom vlade Janezom Janšo. Prepričana je tudi, da je za vodenje NPU kompetentna, na vprašanje Nataše Sukić (Levica), koliko ovadb je napisala, ko je bila kriminalistika NPU, pa je odgovorila, da "več kot eno".

Tudi Jurič je zagotovil, da pri izbiri Grah Lazarjeve na čelo NPU ni nihče vplival nanj. Za razrešitev Lambergerja se je odločil, ker ga ni dobro poznal in si je sam želel izbirati sodelavce. Na vprašanje, s čim ga prepričala ravno Grah Lazarjeva, pa je odvrnil, da "dober glas seže v deveto vas" ter da za vodenje NPU bolj potrebuje managerske kot preiskovane izkušnje.

Borut Pahor Novice Znan je datum parlamentarnih volitev

Grah Lazarjeva zanikala konflikt interesov v primeru Roka Snežiča, a se vseeno iz zadeve izločila

Grah Lazarjeva je danes tudi zanikala, da bi davčnega svetovalca Roka Snežiča, s katerim se pozna, vnaprej obvestila o hišnih preiskavah. Poudarila je, da se je iz te zadeve izločila, čeprav po njenih besedah ni šlo za konflikt interesov. Je pa za hišno preiskavo vedela, ker jo je vodja preiskave obvestil, da potrebujejo kadrovsko pomoč.

Na seji je bilo govora tudi o hišni preiskavi pri ministru Zdravku Počivalšku in vprašanju, ali je bil minister o njej vnaprej obveščen. Lambergar je dejal, da težko reče, da pa so se takrat "v medijih pojavili določeni podatki, ki so bili resnični".

Na dan hišnih preiskav pri Počivalšku je sicer odstopil tedanji generalni direktor Anton Travner. Danes je zatrdil, da je to storil iz "popolnoma osebnih razlogov", ki jih ni dolžan razkrivati in niso povezani z omenjeno preiskavo. Na isti dan je odstopno izjavo podal tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je sicer še danes na ministrskem položaju.

Franc Kangler Novice Kangler: Skupna lista je bolj ali manj usklajena. Colariča bi podprli za premierja.

Medved: Zanikanje vpliva politike na delo policije pričakovano

Travner je pojasnil še, zakaj se je odločil za razrešitev tedanjega vodje NPU Darka Muženiča, ki je bil sicer po sklepu sodišča razrešen nezakonito. Kot je dejal, je bil nezadovoljen z rezultati dela NPU, "bili pa so še drugi indici, ki so me prepričali, da je težava v vodstvu in ne preiskovalcih". Odgovoril je tudi na Muženičeve navedbe na prejšnji seji, da mu je v zameno za odstop ponujal tudi delovna mesta, ki sploh niso v njegovi pristojnostih, na konzularnih predstavništvih v tujini. Travner je dejal, da je tedaj govoril o mestu predstavnika policije v tujini, uradnika za zveze v Rimu.

Današnja pričanja, v katerih so priče zanikale vpliv politike na delo policije, so bila po Medvedovih besedah pričakovana, a jih številne "kontradiktornosti in zapletanja še bolj utrjujejo v prepričanju, da nas vladajoča politika v celoti pelje v podrejanje policije stranki SDS in ostalih strank, ki podpirajo koalicijo".

Nasilni protesti proti ukrepom vlade PCT. Novice Nov poziv županom za zamejitev okužb

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin