Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 11. 2021,
7.14

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

161

Natisni članek

epidemija vlada Janez Poklukar Brdo pri Kranju

Petek, 5. 11. 2021, 7.14

2 leti, 5 mesecev

Strožji režim PCT, prepoved zbiranja, testiranje učencev in dijakov v šolah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

161

janez poklukar | Foto Vlada RS

Foto: Vlada RS

"Večkrat sem povedal, da brez omejitev javnega življenja ne bo šlo. Naslednji tedni bodo prelomni, zaradi širjenja virusa bo zdravstvo na veliki preizkušnji. Še vedno velja, da je edino učinkovito cepljenje, vsi ukrepi, ki smo jih sprejeli danes, zgolj blažijo pritisk na bolnišnice, ki je v teh dneh tako izrazit," je uvodoma dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Ukrepi začnejo veljati v ponedeljek, testiranja v šolah 15. novembra.

Vlada je na petkovi seji sprejela strožji režim upoštevanja PCT pri vseh dejavnostih, določila maksimalno ceno testa HAGT, ki znaša sedem evrov in samotestov, katerih cena je 2,5 evra ter sprejela delo od doma, kjer je mogoče, medicinske sestre pa bodo dobile višje plače, je prvi tvitnil Matej Tonin

Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z enim od dokazil (preboleli, cepljeni, testirani). Hkrati so spremenili starostno mejo za izjeme od pogoja PCT: po novem bo obvezen za starejše od 12 let (prej 15 let). Izjema velja za vse, ki prihajajo na cepljenje, tako za gripo kot sars-cov2 in za vse, ki prihajajo na testiranje na okužbo z novim koronavirusom, je nove odločitve vlade pojasnil minister Janez Poklukar.

Nov predpis bodo morali upoštevati tudi v trgovinah z osnovnimi življenjskimi izdelki, kjer morajo za vsakega kupca zagotoviti deset kvadratnih metrov površine. Na vhodu v vsako trgovino mora tudi pisati največje dopustno število uporabnikov, ki so lahko naenkrat v trgovini. Maske iz blaga pa ne bodo več dovolj, nujne bodo kirurške ali maske tipa FFP2, je ob tem še dodal Poklukar. Odlok začne veljati 8. novembra.

Za trgovce odločitev vlade, da s ponedeljkom v trgovinah za vsakega obiskovalca zagotovijo najmanj deset kvadratnih metrov površin, ne predstavlja večjega problema. "Vsak ukrep, ki ga lahko izvedemo ob neprevelikih stroških, je boljši kot zapiranje trgovin oz. zapiranje gospodarstva," je dejala predsednica trgovinske zbornice Mariča Lah.

Šole ostajajo odprte

Ohranjamo odprte šole, a po novem s 15. novembrom učenci in dijaki pričnejo s samotestiranjem v šolah trikrat tedensko. Samotestiranje šolarjev še naprej ostaja prostovoljno. 

Študenti bodo samotestiranje tudi v prihodnje izvajali v izobraževalni instituciji in je obvezno. Od 15. novembra dalje se bo tudi zanje samotestiranje izvajalo trikrat tedensko.

Učencem, dijakom in študentom bo od 15. novembra dalje pripadalo 15 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec. Dvignili jih bodo v lekarni s kartico zdravstvenega zavarovanja. 

Samotestiranje ne bo potrebno za tiste, ki izpolnjujejo pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Pogoj PCT pa morajo izpolnjevati tudi vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. 

Začasna prepoved zbiranja, spremembe v gostinstvu

Začasno je prepovedano zbiranje ljudi (dovoljeno le za ožje družinske člane), vse javne prireditve, shodi, praznovanja in poročne slovesnosti.

Javne kulturne prireditve so dovoljenje v zaprtih prostorih, s fiksnimi sedišči, z obvezno uporabo zaščitne maske, vmes mora biti eno sedišče prosto. Vsi udeleženci morajo izpolnjevati PCT. Javne športne prireditve so dovoljene, če se izvajajo v okolju s fiksnimi sedišči, z obvezno uporabo zaščitne maske, med uporabniki mora biti eno sedišče prosto. Obvezno je upoštevanje pogoja PCT.

Izvajanje gostinske dejavnosti je dovoljeno, ko se ta izvaja v sedečem režimu, med 5. in 22. uro. Začasno ni dovoljeno obratovanje nočnih klubov in diskotek.

"Kot družba si moramo nehati zatiskati noči pred realno situacijo in težkimi posledicami, ki jih prinaša virus. Iz situacije lahko stopimo samo skupaj, zato je nujno sodelovanje. In vsi današnji ukrepi so namenjeni temu, da zamejimo epidemijo," je še poudaril Poklukar. 

Novi ukrepi, ki v veljavo stopajo s ponedeljkom: 

- Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z dokazilom PCT, 

- Starost oseb, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT, se je zniža s 15 na 12 let, 

- Na vsakega obiskovalca v trgovini mora biti zagotovljenih najmanj deset kvadratnih metrov površin, ob vhodu mora biti označeno, koliko ljudi je lahko v trgovini,

-  Obvezne so kirurške maske ali maske tipa FFP2, 

- V gostinskih lokalih je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT, število gostov je omejeno, strežba je možna med 5. in 22. uro sedečim gostom; določeno je največje število oseb v lokalu,

- Obratovanje diskotek in nočnih klubov je začasno prepovedano,

- Javne prireditve, shodi, praznovanja, poroke so začasno prepovedani,

- Začasno je prepovedano zbiranje ljudi, dovoljeno je le v primeru, ko gre za družinske člane ali za člane istega gospodinjstva, 

- Na javnih kulturnih in športnih prireditvah v notranjosti bodo lahko obiskovalci le na sediščih z ustrezno razdaljo,

- Kolektivno uresničevanje verske svobode je dovoljeno, če udeleženci izpolnjujejo PCT, nosijo maske in je med njimi 1,5 metra razdalje.

Logarjeva: Marsikateri bolnik obžaluje, da se ni cepil

"Ne smemo priti do tega, da bi se zlomil zdravstveni sistem. Zato smo sprejeli ukrepe, za katere vas prosimo, da jih sprejmete kot dobronamerne. Kot nekaj, kar ne omejuje življenja, ampak daje življenju možnost," je izpostavila vodja strokovne skupine Mateja Logar.

Logarjeva je opisala še dogajanje v bolnišnici, ko marsikateri bolnik obžaluje to, da se ni cepil. Velikokrat bolniki tudi precenjujejo svoje zdravje, saj zdravstvenim delavcem na vprašanje, zakaj se niso cepili, odgovorijo, da zato, ker so zdravi. Ob tem pa to nujno ne drži, saj pozabijo na bolezni, ki jih blažijo z ustreznimi zdravili. Je tudi nekaj takšnih, ki so hudo bolni, pa obstoj virusa še vedno zanikajo, je povzela.

"Smo na prelomni točki epidemije"

Sprejete ukrepe nujno potrebujemo, je poudaril direktor NIJZ Milan Krek. "Epidemiološka situacija v Evropi se bo še poslabševala, soočali se bomo z zelo težkimi situacijami, če se bo število okužb še naprej tako hitro povečevalo," je dejal.

Zelo pomembno je, da smo v tej kritični situaciji skupaj, da eden drugega podpiramo in enotno nastopimo proti virusu, ne nikomur drugemu, je še poudaril Krek in dodal: "Stroka vas ponovno prosi, da se cepite in upoštevate ukrepe. Ne goljufajte s kodami, bodite visoko odgovorni do svojih sodržavljanov, ki lahko zaradi vaših goljufij na koncu tudi umrejo."

Ob tem je ponovno pozval k cepljenju: "Cepite se čim prej, cepiva je dovolj. Cepite se z dvema odmerkoma, kajti proti različici virusa delta eden ni dovolj. Trenutno je v državi prek 700 tisoč doz cepiva, dobili bomo še nove. Po Sloveniji je več kot 70 cepilnih centrov."

Cepljenje in testiranje
Novice Izjemno zanimanje za cepljenje, ponekod začasno zmanjkalo cepiva

Dogovor o povečanju kapacitet v bolnišnicah

Na ministrstvu za zdravje so se po včerajšnjem sestanku z vodstvi bolnišnic dogovorili za takojšnje povečanje postelj na navadnih in intenzivnih oddelkih za zdravljenje covidnih bolnikov. Te zmožnosti bodo na novo določali dvakrat na teden, enakomerno po regijah.

Danes je na navadnih covidnih oddelkih na voljo 648 postelj, kar je 60 postelj več kot dva dni prej. Po 11 postelj več je pripravljenih v Splošni bolnišnici Celje, po deset v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in UKC Maribor, po pet več v bolnišnicah Novo mesto, Murska Sobota, Jesenice, Slovenj Gradec in Ptuj ter štiri več kot dva dni prej v Splošni bolnišnici Izola.

Na intenzivnih covidnih oddelkih je danes na voljo 200 postelj, kar je 22 postelj več kot dva dni prej. Po šest postelj več je pripravljenih v UKC Ljubljana, tri v UKC Maribor, štiri v Splošni bolnišnici Ptuj, po dve v splošnih bolnišnicah Celje, Murska Sobota, Izola in Brežice ter ena v jeseniški bolnišnici.

Alarmantne razmere v Mariboru, ustavljajo redne dejavnosti 

Ob naraščanju potreb po bolnišničnem zdravljenju covidnih bolnikov so v UKC Maribor danes opozorili na alarmantne razmere. Ob tem trendu bo resno ogroženo zdravljenje necovidnih bolnikov, je dejal direktor UKC Anton Crnjac. Opozarjajo na pomanjkanje kadra, bojijo se, da ne bi zmogli. Zdaj žal ni čas za martinovanje, so opozorili.

Posebej jih skrbi, da se vse ostale dejavnosti počasi ustavljajo, o čemer so danes ponovno razpravljali na kriznem sestanku, na katerem so izdelali natančno časovnico in opredelili kadrovske in prostorske možnosti, poroča STA. Število vseh hospitaliziranih covidnih bolnikov v UKC Maribor je v četrtek naraslo na 113, od tega je bilo na intenzivnem zdravljenju 36 bolnikov, na akutnem oddelku pa 77. Povprečna starost bolnikov na akutnem oddelku je znašala 67 let, na intenzivnem oddelku pa 63.

Na robu zmogljivosti tudi v Ljubljani

Da so kapacitete v UKC Ljubljana na robu zmogljivosti, je danes v izjavi za medije dejala predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. "Pripravljamo se za odpiranje dodatnih kapacitet tako za enoto intenzivne terapije, kot za navadne postelje," je povedala.

Na kliniki imajo trenutno zasedenih 65 postelj na intenzivni terapiji, kjer sicer lahko zagotovijo do največ 80 postelj. Na navadnem oddelku imajo 152 bolnikov, po razširitvi pa bi lahko sprejeli še dodatnih 40 bolnikov, "potem pa ne bo šlo več brez zapiranja drugih oddelkov", je še povedala predstojnica klinike. Nekaj dodatnih postelj bodo vzpostavili na infekcijski kliniki, nekaj pa v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS). "Se pa bojim, da bo treba še kaj postoriti, kajti razmere v državi so kar hude," je še poudarila Lejko Zupančeva.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Vlada o epidemioloških ukrepih v petek

 

Ne spreglejte