Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 11. 2021,
20.04

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,29

9

Koronavirus Slovenija župani občine

Natisni članek

Petek, 5. 11. 2021, 20.04

2 leti, 8 mesecev

Nov poziv županom za zamejitev okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,29

9

Nasilni protesti proti ukrepom vlade PCT. | "V naslednjih tednih lahko pričakujemo precejšnje število okuženih prebivalcev. Ugotavljamo, da je v zadnjih dneh izrazito poraslo število zbolelih za covid-19 v večini slovenskih občin. Zato menimo, da moramo združiti moči in usmeriti skupne napore k omejitvi širjenja virusa v vašem okolju," so zapisali. | Foto Bojan Puhek

"V naslednjih tednih lahko pričakujemo precejšnje število okuženih prebivalcev. Ugotavljamo, da je v zadnjih dneh izrazito poraslo število zbolelih za covid-19 v večini slovenskih občin. Zato menimo, da moramo združiti moči in usmeriti skupne napore k omejitvi širjenja virusa v vašem okolju," so zapisali.

Foto: Bojan Puhek

Minister za zdravje Janez Poklukar, direktor NIJZ Milan Krek, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetke Tomin so se včeraj s skupnim pozivom obrnili na župane in županje vseh slovenskih občin ter jih pozvali k skupnemu ukrepanju za zamejitev koronavirusnih okužb v njihovi občini.

Kot so omenjeni zapisali v pismu, v zadnjih tednih opažajo, da se epidemiološke razmere v Sloveniji zaradi velikega števila okužb z novim koronavirusom hitro poslabšujejo.

Župani naj pregledajo razmere v občinah

"V naslednjih tednih lahko pričakujemo precejšnje število okuženih prebivalcev. Ugotavljamo, da je v zadnjih dneh izrazito poraslo število zbolelih za covid-19 v večini slovenskih občin. Zato menimo, da moramo združiti moči in usmeriti skupne napore k omejitvi širjenja virusa v vašem okolju," so zapisali.

Župane in županje so prosili, da se čim prej sestanejo, pregledajo razmere v občinah in dogovorijo skupne dejavnosti, s katerimi bi v naslednjih dneh in tednih pripomogli k zmanjšanju širjenja virusa v vaši občini.

Prepričani so, da bodo lahko skupaj izboljšali epidemiološko sliko v vašem okolju in tudi širše v državi.

Pismu so priložili tudi nabor ukrepov, ki jih lokalna skupnost lahko uporabi v primeru večje ogroženosti za širjenje okužbe.

Covid-19. Koronavirus. Slovenija.
Novice Koronavirus: takšno je stanje v slovenskih regijah

Oblikovanje delovnih skupin

Po poročanju spletnega portala N1 pozivajo k oblikovanju delovnih skupin, ki bi na lokalni ravni izvajale dejavnosti za zajezitev širjenja okužb. Med drugim pozivajo tudi k bolj "vključujočemu tonu komuniciranja" ter poudarjajo, da morajo člani posameznih delovnih skupin zagovarjati usklajena stališča.

Ker je lokalno okolje lahko različno obremenjeno, podpisniki dopisa po poročanju N1 predlagajo lestvico okuženosti, ki temelji na številu novih okužb v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev v posamezni lokalni skupnosti.

janez poklukar
Novice Strožji režim PCT, prepoved zbiranja, testiranje učencev in dijakov v šolah

V lokalnem okolju je po prepričanju dopisnikov treba izkoristiti predvsem vire, ki so lokalni skupnosti praviloma dosegljivi v lokalnem okolju. "Te vire je treba koordinirati na ravni župana ali županje, ki za ta namen ustanovi delovno skupino za obvladovanje širjenja okužbe," so še napisali.

Razprave v delovnih skupinah morajo potekati "odprto in na podlagi objektivnih dejstev". Ukrepi, ki jih skupine sprejemajo na podlagi analize stanja, pa morajo biti usklajeni in izvajani v lokalnem okolju na vseh ravneh ter morajo biti prilagojeni potrebam lokalnega okolja. Poudarili so še, da morajo "vsi člani skupine zagovarjati med seboj usklajena stališča" in jih morajo kot take tudi komunicirati članom skupnosti.

Cepljenje in testiranje
Novice Izjemno zanimanje za cepljenje, ponekod začasno zmanjkalo cepiva

Ukrepi morajo izhajati iz potreb prebivalstva

Med cilji ustanovljenih delovnih skupin pa so navedli pridobivanje relevantnih informacij iz lokalnega okolja, analizo stanja, načrt ukrepov, mobilizacijo in smiselno razporejanje človeških in materialnih virov, vzpostavitev in izvajanje ukrepov na različnih ravneh, vodenje celovite politike, zagotavljanje zaščitnih materialov, izdelavo konkretnih navodil za posamezne populacijske skupine in nadzor nad izvajanjem ukrepov.

Kot so še navedli, mora biti delovanje delovnih skupin usklajeno z zakonodajo ter prebivalcem predstavljeno pred začetkom izvajanja ukrepov. Izvajajo pa se lahko tudi strokovni ukrepi, ki niso navedeni v zakonodaji, vendar je v tem primeru priporočena predhodna uskladitev mnenj v skupini s prebivalci lokalne skupnosti. "Ukrepi morajo izhajati iz potreb prebivalstva, iz znanstveno utemeljenih strokovnih dejstev in na podlagi prepoznanih dobrih praks," so po poročanju N1 še zapisali podpisniki.

Avstrija. Bolnišnica.
Novice V Avstriji več kot 9.000 novih okužb, na Islandiji znova obvezne maske
Ne spreglejte