Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
5. 11. 2021,
14.15

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

81

Natisni članek

Jože Colarič volitve Franc Kangler

Petek, 5. 11. 2021, 14.15

2 leti, 5 mesecev

Kangler: Skupna lista je bolj ali manj usklajena. Colariča bi podprli za premierja.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

81

Franc Kangler | "Glede na to, da imamo Levico, ki izključuje in z vsemi, ki sodelujejo s predsednikom vlade Janezom Janšo, ne vidi prihodnosti, mi pa povezujemo in združujemo, lahko ob dobrem kandidatu za predsednika vlade na volitvah dosežemo odličen rezultat," je prepričan Franc Kangler. | Foto Uroš Maučec

"Glede na to, da imamo Levico, ki izključuje in z vsemi, ki sodelujejo s predsednikom vlade Janezom Janšo, ne vidi prihodnosti, mi pa povezujemo in združujemo, lahko ob dobrem kandidatu za predsednika vlade na volitvah dosežemo odličen rezultat," je prepričan Franc Kangler.

Foto: Uroš Maučec

"SMC, GAS, Nova ljudska stranka, SLS, Zeleni Slovenije in Lista Bojana Šrota smo bolj ali manj usklajeni, da gremo na volitve s skupno listo Povežimo Slovenijo," nam je po včerajšnjem sestanku, ki je potekal na pobudo civilnodružbenega združenja Katedrala svobode, pojasnil predsednik programskega sveta Nove ljudske stranke Franc Kangler. "Jože Colarič je zelo dober kandidat za predsednika vlade. Če bi se odločil, bi ga z veseljem podprli," je še dodal. Predsednik republike Borut Pahor je sicer ravno danes sporočil, da bo kot dan izvedbe državnozborskih volitev določil prvi možen datum, 24. april.

Borut Pahor
Novice Znan je datum parlamentarnih volitev

Kakšen rezultat bo po vašem mnenju na državnozborskih volitvah naslednje leto dosegla lista Povežimo Slovenijo?

  • Uvrstila se bo v državni zbor.
    47,66 %
    2842 glasov
  • Uvrstila se bo v državni zbor in osvojila dvomestno število poslanskih sedežev.
    19,20 %
    1145 glasov
  • Ne bo se uvrstila v državni zbor.
    33,14 %
    1976 glasov
Oddanih 5963 glasov

Po naših informacijah so bili na sestanku med drugim prisotni:

- pravnik in nekdanji notranji minister Peter Jambrek,

- nekdanji predsednik uprave NLB Marko Voljč,

- nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel,

- nekdanji ustavni sodnik in diplomat, danes pa svetovalec predsednika Boruta Pahorja Ernest Petrič,

- predsednik Zelenih Slovenije in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Andrej Čuš,

- podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj,

- predsednik SMC Zdravko Počivalšek,

- predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec,

- predsednik programskega sveta Nove ljudske stranke in državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler,

- predsednik SLS Marjan Podobnik,

- podpredsednik stranke Dobra država mag. Tilen Majnardi in predsednik Sveta stranke Smiljan Mekicar.

Rok Svetlič
Novice Pahor zatrjuje, da ima Svetlič zadostno podporo za izvolitev

Predsednik uprave Krke Jože Colarič se omenja kot možni kandidat za predsednika vlade liste Povežimo Slovenijo.  | Foto: STA , Predsednik uprave Krke Jože Colarič se omenja kot možni kandidat za predsednika vlade liste Povežimo Slovenijo. Foto: STA ,

Kangler: Colarič je zelo dober kandidat

"Vse sodelujoče sem seznanil, da smo SMC, GAS, Nova ljudska stranka, SLS, Zeleni Slovenije in Lista Bojana Šrota bolj ali manj usklajeni, da gremo na volitve s skupno listo Povežimo Slovenijo. Smo pa še odprti. Sredina političnega prostora je rezervirana za nas. Glede na to, da imamo Levico, ki izključuje in z vsemi, ki sodelujejo s predsednikom vlade Janezom Janšo, ne vidi prihodnosti, mi pa povezujemo in združujemo, lahko ob dobrem kandidatu za predsednika vlade na volitvah dosežemo odličen rezultat," nam je povedal Kangler.

Na vprašanje, ali bi to lahko bil predsednik uprave Krke Jože Colarič, je odgovoril: "Colarič je zelo dober kandidat za predsednika vlade. Če bi se odločil, bi ga z veseljem podprli."

"Prizadevamo si za močno skupno listo, ki bi lahko dobila dvomestno število poslank in poslancev ter bi tudi lahko šla v vlado, kajti brez sredine naslednje vlade ne bo," pravi Andrej Čuš. | Foto: STA , "Prizadevamo si za močno skupno listo, ki bi lahko dobila dvomestno število poslank in poslancev ter bi tudi lahko šla v vlado, kajti brez sredine naslednje vlade ne bo," pravi Andrej Čuš. Foto: STA ,

Čuš: Zeleni Slovenije želimo biti most med sprtima poloma

"Ta pobuda akademikov, ki se večkrat izpostavijo v pravem trenutku, je pozitivna. Strinjam se, da je treba krepiti povezovanje in sodelovanje. In tudi medsebojno spoštovanje ljudi, tako z leve kot z desne. Zeleni Slovenije se ne postavljamo levo ali desno, ampak želimo biti most med sprtima poloma. Družbene razmere, v katerih smo, so zahtevne in obremenjujoče. Mislim, da v tem nihče ne uživa, a v tem se je znašel ves svet. Samo s skupnimi močmi, spoštovanjem in dogovarjanjem bomo lahko postavili na dnevni red prave teme in vprašanja," nam je pojasnil Čuš in dodal:

"Že pred meseci smo povedali, da smo odprti za številne pobude in sodelovanje ter da si prizadevamo za močno skupno listo, ki bi lahko dobila dvomestno število poslank in poslancev ter bi tako lahko šla v vlado, kajti brez sredine naslednje vlade ne bo. Čas hitro teče in kaj kmalu bo treba sprejemati odločitve, za katere bo vsak posameznik odgovarjal sam."

Andrej Vizjak
Novice Vizjak: Nov posnetek pogovora s Petanom je avtentičen

"Tretja pot bi ponudila drugačen način političnega delovanja, kot ga predstavljata zdajšnja dominantna bloka, še posebno s svojim načinom komuniciranja," pravi Marjan Podobnik. | Foto: STA , "Tretja pot bi ponudila drugačen način političnega delovanja, kot ga predstavljata zdajšnja dominantna bloka, še posebno s svojim načinom komuniciranja," pravi Marjan Podobnik. Foto: STA ,

Podobnik: Gre za korak pri oblikovanju t. i. tretje poti

"Ker nismo bili sklicatelji in ni bilo dogovora o javnem predstavljanju pogovora, lahko povem samo svojo oceno pomena včerajšnjega srečanja, na katerem so sodelovale nekatere parlamentarne in več trenutno neparlamentarnih strank. Mimogrede, SLS sodi med parlamentarne stranke, saj nam ta status daje dejstvo, da imamo evropskega poslanca," pa nam je sporočil Podobnik in poudaril še:

"Včerajšnje srečanje ocenjujem kot pomemben korak pri oblikovanju t. i. tretje poti, ki bi ponudila drugačen način političnega delovanja, kot ga predstavljata zdajšnja dominantna bloka, še posebno s svojim načinom komuniciranja. V SLS podpiramo tovrstne pogovore. Angažiranje uglednih intelektualcev in drugih pobudnikov srečanja vidimo kot korak krepitve povezovalnih prizadevanj v Sloveniji." 

"Naša Dežela kot stranka deluje samostojno ni del zavezništva Povežimo Slovenijo niti kakšnega drugega zavezništva," pojasnjuje Aleksandra Pivec. | Foto: STA , "Naša Dežela kot stranka deluje samostojno ni del zavezništva Povežimo Slovenijo niti kakšnega drugega zavezništva," pojasnjuje Aleksandra Pivec. Foto: STA ,

Pivčeva: Povezovanje samo s ciljem vstopa v parlament ni naš cilj

"Pobuda Katedrala svobode nas je povabila na pogovore o morebitnem sodelovanju oz. povezovanju s strankami na politični sredini. Kot stranka, ki ne izključuje pogovorov z nikomer, smo se sestanka udeležili. Na sestanku so gostitelji predstavili idejo in željo sodelovanja strank, ki jih gostitelji vidijo kot sredinske. Naša Dežela je izrazila mnenje, da sicer pozdravlja vsakršne pobude sodelovanja, vendar pa povezovanje samo s ciljem vstopa v parlament, ne pa tudi jasnih in odločnih vsebinskih rešitev, ni cilj Naše Dežele. Naš cilje je oblikovati alternativo sedanji politični strukturi, tako levi, kot desni," pa nam je pojasnila Pivčeva.
 
"Naša Dežela gradi na svojem programu, s katerim želi odločno nastopiti na volitvah 2022. Na vsakem koraku smo pripravljeni sodelovati v skupnih zavezah strank, ki si želijo dvigniti nivo politične kulture, se zavezati k odločnim spremembam in reformam slovenske družbe, razvojnega modela in tudi delovanja. Kot neke vrste 'moralna pravila političnega delovanja v prihodnosti' na podlagi katerih bi potekal konkurenčni politični diskurz, tekmovanje strank na podlagi idej, programa ne pa žalitev, izključevanja in napadov. Naša Dežela pa kot stranka deluje samostojno ni del zavezništva Povežimo Slovenijo niti kakšnega drugega zavezništva," je sklenila.

Na naše poročanje o sestanku civilno-družbenega združenja Katedrala svobode so se odzvali tudi iz stranke Dobra država. "Izpostavili smo dvom v iskrenost pobud povezovanja kot so npr. Povežimo Slovenijo in domnevnega "zavezništva za sredino", ker te pobude iz ozadja vodijo stranke, ki ustanavljajo svoje "satelite" za nadaljnje vladanje. Izpostavili smo tudi škodljivo, načrtno potenciranje levo-desne opredelitve, ki zastruplja družbo. Stranka Dobra država se v te pobude ne vključuje, se pa udeležujemo vseh pogovorov, ki po našem mnenju lahko pripomorejo s spoštljivem dialogu med različno mislečimi," so zapisali v svoji izjavi.  
Ne spreglejte