Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
4. 11. 2021,
9.58

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

107

Natisni članek

Terme Čatež Bojan Petan Andrej Vizjak

Četrtek, 4. 11. 2021, 9.58

2 leti, 5 mesecev

Vizjak: Nov posnetek pogovora s Petanom je avtentičen

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

107

Andrej Vizjak | Izjavo o tem, da bodo kakšnemu sodniku strli jajca, je minister za okolje Andrej Vizjak obžaloval in se od nje distanciral. "Ta izjava je povsem neprimerna, in nikoli nisem tako ravnal," je pojasnil. | Foto Ana Kovač

Izjavo o tem, da bodo kakšnemu sodniku strli jajca, je minister za okolje Andrej Vizjak obžaloval in se od nje distanciral. "Ta izjava je povsem neprimerna, in nikoli nisem tako ravnal," je pojasnil.

Foto: Ana Kovač

"Želel sem preprečiti izčrpavanje Term Čatež in prevzem družb, ki jih je obvladoval Bojan Petan," je na novinarski konferenci, na kateri je komentiral nov, daljši posnetek svojega pogovora z LDS-ovim tajkunom Bojanom Petanom glede vpliva v Termah Čatež, dejal minister za okolje Andrej Vizjak. Objavo celotnega posnetka iz leta 2007 je pozdravil in dodal, da je ta po njegovem mnenju avtentičen.

"Petan je hotel obvladovati to družbo, zato je šel v prevzem, s katerim jo je izčrpal," je izpostavil Vizjak. Poudaril je, da so po Petanovem prevzemu v Termah Čatež močno padli prihodki, investicije in tržna vrednost, na drugi strani pa se je povečal njihov dolg.

"Vse, česar se je Petan dotaknil, se je rezultiralo v katastrofi za davkoplačevalce, ki smo to drago plačali," je povedal.

Vizjak obžaloval izjavo o sodstvu

Za svoj greh je označil to, da se je zavedal Petanovih načrtov, zato jih je, kot pravi, želel preprečiti. "Zato danes gledam te lepljenke, ki so namenjene moji diskreditaciji predvsem zaradi zakona o varstvu okolja, ki dela red med smetarsko mafijo," je dejal Vizjak.

Izjavo o tem, da bodo kakšnemu sodniku strli jajca, je obžaloval in se od nje distanciral. "Ta izjava je povsem neprimerna, in nikoli nisem tako ravnal," je pojasnil, ob tem pa je znova zatrdil, da je bil prvi posnetek, ki je bil objavljen na Pop TV, lepljenka različnih delov pogovora s Petanom.

V NSi se bodo do interpelacije odločili, ali Vizjak še uživa njihovo zaupanje
V NSi izjave ministra za okolje ministra Andreja Vizjaka glede pritiskov na sodnike ocenjujejo kot neprimerne in nesprejemljive. "Odločitev o tem, ali minister Vizjak še uživa naše zaupanje, pa bomo sprejeli do obravnave interpelacije o njegovem delu," so za STA pojasnili v NSi.

Po oceni DeSUS interpelacija Vizjaka priložnost za razjasnitev vseh okoliščin pogovora
V poslanski skupini DeSUS ocenjujejo, da bo interpelacija zoper Vizjaka "dobra priložnost za razjasnitev vseh okoliščin pogovora". Kot so sporočili, se bodo o objavljenih posnetkih pogovorili tudi na seji poslanske skupine.

Jelinčič opozarja, da je bil pogovor posnet v neskladju z zakonodajo
Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je dejal, da ne ve, kdo in s kakšnim razlogom je vsa leta hranil posnetke. Ti so bili po njegovih besedah posneti v neskladju z zakonodajo. Kot je še dodal, stranke SNS omenjena "zadeva ne zanima". Prav tako Jelinčič ni prepričan, da gre pri Vizjakovi izjavi glede sodstva za nakazane pritiske na sodstvo. Že obstoj posnetkov pa kaže na to, da so bili ti posneti v neskladju z obstoječo zakonodajo, meni.

SD za odstop ministra Vizjaka in čimprejšnje predčasne volitve
Podpredsednik Socialnih demokratov (SD) Matjaž Nemec je izrazil pričakovanje, da bo minister Vizjak odstopil. Zavzel se je tudi za čimprejšnje predčasne volitve.

V LMŠ pričakujejo takojšen odziv tožilstva in policije
V stranki LMŠ poudarjajo, da gre za "gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak - Petan". Ob tem pričakujejo, da se bosta na dogajanje po uradni dolžnosti nemudoma odzvala tožilstvo in policija.

Bratuškova za predčasne volitve
Predsednica SAB Alenka Bratušek je po objavi posnetka ocenila, da "gre za gospodarski kriminal, ki ga izvaja SDS". "Edina prava stvar v tem trenutku so predčasne volitve, na katerih bi ljudje povedali, da jim je takšnega način dela in delovanja dovolj," je dejala.

Kaj je slišati na posnetku?

Na posnetku je Vizjak Petanu med drugim predlagal dogovor o imenovanju dvočlanske uprave, v katero bi vsaka stran v lastništvu −  Petanove družbe in državna podjetja − imenovala po enega člana. Predlagal je tudi dogovor glede umika lastnih delnic Term Čatež in pomoč pri pripojitvi Term Olimia, katerih privatizacija je bila takrat v teku.

Pop TV je poročal, da je pristnost posnetkov analiziral zasebni Inštitut za forenziko informacijskih tehnologij. Ta je ugotovil, da "obstaja zelo velika gotovost, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek MP3 ni bila vsebinsko spreminjana" in da je bilo "ugotovljeno tudi, da je zvočni zapis iz videodatoteke sestavljen iz osmih od 13 prej navedenih datotek tipa MP3".

Novice Strokovnjak: Posnetek Vizjaka in Petana je res "lepljenka" #video

Policija celovito preverja vse okoliščine takratnega dogajanja

Ob objavi novih posnetkov pogovora so se pojavili tudi pozivi organom pregona, naj preverijo obstoj morebitnih kaznivih dejanj. Na Policijski upravi Novo mesto so za STA potrdili, da policija vse razpoložljive informacije celovito preverja. Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pa so potrdili, da v zadevi vodijo predkazenski postopek.

Odgovorov na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov sicer na policiji in tožilstvu niso mogli posredovati. So pa potrdili, da "policija vse razpoložljive informacije celovito preverja z vidika morebitnega obstoja razlogov za sum kateregakoli kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti".

"V primeru potrditve bo izvedla vse potrebne ukrepe za dokazovanje kaznivega dejanja in zavarovanje dokazov," so navedli na novomeški policijski upravi.

Strokovnjak: Posnetek Vizjaka in Petana je "lepljenka"

Vsaj eden od zvočnih posnetkov domnevnega spornega pogovora izpred 14 let med takratnim ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom in LDS-ovim tajkunom Bojanom Petanom, ki so vznemirili Slovenijo, je bil prirejen in je torej res neke vrste "lepljenka", pa je po objavi prvih posnetkov pogovorov med Vizjakom in Petanom dejal strokovnjak za produkcijo zvoka Mitja Krapša. Nenadne spremembe ambientalnega zvoka, ki jih je mogoče slišati v ozadju dialoga med Vizjakom in Petanom, po mnenju strokovnjaka izdajajo poseg v posnetek. 

Analize se je Krapša lotil na prošnjo Pop TV, kjer pa njegovih ugotovitev niso nikoli objavili.

Andrej Vizjak
Novice Vizjak: Gre za lepljenko zvočnih posnetkov in konstrukt
Mitja Krapša
Novice Nove podrobnosti: kako je strokovnjak ugotovil, da je posnetek zlepljenka #video
Peter Jančič
Mnenja Tajkunska lepljenka 571 šarcev
Ne spreglejte