Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
20. 10. 2021,
15.59

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

142

Natisni članek

Bojan Petan Andrej Vizjak

Sreda, 20. 10. 2021, 15.59

2 leti, 7 mesecev

Strokovnjak: Posnetek Vizjaka in Petana je res "lepljenka" #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

142

Vsaj eden od zvočnih posnetkov domnevnega spornega pogovora izpred 14 let med takratnim ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom in LDS-ovim tajkunom Bojanom Petanom, ki so vznemirili Slovenijo, je bil prirejen in je torej res neke vrste "lepljenka", meni strokovnjak za produkcijo zvoka Mitja Krapša. Nenadne spremembe ambientalnega zvoka, ki jih je mogoče slišati v ozadju dialoga med Vizjakom in Petanom, po mnenju strokovnjaka izdajajo poseg v posnetek. 

Andrej Vizjak
Novice Vizjak: Gre za lepljenko zvočnih posnetkov in konstrukt

Kaj pomeni objava 14 let starega posnetka pogovora med levim tajkunom Bojanom Petanom in desnim ministrom Andrejem Vizjakom?

 • Predstavitev resnice.
  35,20 %
  12351 glasov
 • Propagandni poskus odstavitve Vizjaka.
  63,75 %
  22370 glasov
 • Propagandni poskus diskreditacije Petana.
  0,12 %
  42 glasov
 • Medijski strel v prazno.
  0,94 %
  329 glasov
Oddanih 35092 glasov

Zvočne posnetke, domnevno iz leta 2007, na katerih je mogoče slišati takratnega ministra za gospodarstvo, danes ministra za okolje Andreja Vizjaka, in nekdanjega politika ter tajkuna in predsednika uprav več vidnejših slovenskih podjetij Bojana Petana, je minister Vizjak v torek označil za "lepljenke in konstrukt zoper njega".

Iz posnetkov, ki jih je v ponedeljek zvečer objavil POP TV, izhaja, da naj bi Vizjak kot član vlade Petanu pred 14 leti poskušal svetovati, kako naj ravna v spopadu za prevzem Term Čatež, da bi dosegel cilje in mu za prevzemanjem ne bi bilo treba plačati tudi več milijonov evrov davka. 

Strokovno mnenje o zagotovo najbolj viralnem od posnetkov – tistem, na katerem minister Vizjak domnevno izjavi, da je plačevanje davkov "glupo"–  je za Siol.net podal lastnik produkcijskega studia Jama Mitja Krapša, tonski strokovnjak z več kot 20 leti izkušenj. Krapša bo kot gost nastopil tudi v večerni oddaji Planet 18 ob 18.00 na Planet TV. 

Strokovnjak: Jasno je, kateri deli zvočnega posnetka so bili sestavljeni

Mitja Krapša je v pogovoru za Planet TV med drugim zatrdil, da ni pristaš nobene politične opcije in da ni na noben način povezan s stranko SDS, katere vidni član je okoljski minister Andrej Vizjak. | Foto: Planet TV Mitja Krapša je v pogovoru za Planet TV med drugim zatrdil, da ni pristaš nobene politične opcije in da ni na noben način povezan s stranko SDS, katere vidni član je okoljski minister Andrej Vizjak. Foto: Planet TV

"Izvirni posnetek sem ločil na dva: govor, torej besede obeh sogovornikov, in zvoke iz ozadja," je postopek, ki mu je pomagal pri izpeljavi strokovne ocene, za Siol.net pojasnil Mitja Krapša. To je naredil s pomočjo namenske programske opreme, a ne gre za posebej zapleten postopek, saj lahko to z nekaj računalniškega znanja stori vsak, poudarja Krapša in zainteresiranim priporoča uporabo orodja Spectralayers

V posnetku, ki ga je poimenoval Ozadje.wav in ki vključuje samo ambientalni zvok, ne pa tudi besed Vizjaka in Petana, se po ugotovitvi Krapše zvok spremeni kar štirikrat, nenavadno pa se mu zdi še, da se spremeni tudi akustika prostora. 

Poslušajte zvočni posnetek Ozadje.wav:

"V dvanajsti sekundi posnetka se zvok v ozadju spremeni tako očitno, da je skoraj nemogoče, da bi se kaj takega tako hitro lahko zgodilo v resničnem svetu, v 'živi' restavraciji. Tak vrvež se lahko umiri v nekem času, ne pa v eni sekundi," komentira Krapša. Dodal je, da so preostale "menjave" zvokov v ozadju manj očitne, a še vseeno opazne in pri pogovoru za eno mizo tako rekoč nemogoče.

"Laična razlaga: akustika prostora v ozadju pogovora mora biti konstantna, v tem primeru pa se jasno sliši, kateri deli posnetka so bili sestavljeni," je pojasnil.

"V prvem delu posnetka se v ozadju slišijo ptički, v drugem delu se na glasu gospoda Petana sliši prostor, kar nakazuje na to, da je v notranjosti. To je v naravi neizvedljivo."

Izvirni zvočni posnetek, ki je bil javno prvič objavljen v ponedeljek zvečer:

"Posnetek je profesionalen"

Krapša verjame, da posnetek ni nastal s katero od bolj konvencionalnih naprav za snemanje zvoka, ki so bile na voljo leta 2007, na primer mobilnim telefonom ali diktafonom, saj je kakovost zvoka domnevnega pogovora Petana in Vizjaka za kaj takega previsoka.

Po njegovem mnenju obstajata dve razlagi: ali je šlo za profesionalno snemalno opremo ali pa je bil posnetek pred javno objavo strokovno "očiščen" oziroma kako drugače obdelan. 

Poslušajte samo besede Vizjaka in Petana, ki jih je iz posnetka izluščil Krapša:

Krapša je še poudaril, da je zaradi tako imenovanega učinka bližine (proximity effect), kar pomeni, da ima bližnji sogovornik globlji glas, bolj oddaljen sogovornik pa višjega, zelo verjetno, da je bila snemalna naprava v neposredni bližini Bojana Petana. Po mnenju strokovnjaka je bila morda celo na mizi, saj se razločno slišita odlaganje roke na mizo in posledični žvenket pribora na keramičnem krožniku, je dodal. 

Sklep: vrhunska montaža ali pa poseg v posnetek

Ali je mogoče, da sta bila glasova obeh sogovornikov ponarejena z uporabo tako imenovane tehnologije deepfake, ki omogoča računalniško generiranje prepričljivega človeškega glasu? To je malo verjetno, je bil jasen Krapša: v tem primeru v zvoku iz ozadja namreč skoraj zagotovo ne bi zaznal anomalij. Tisti, ki bi se lotil ponarejanja glasu na tak način, namreč ne bi imel tehtnega razloga, da v posnetek ne bi vključil neprekinjenega ambientalnega zvoka. 

Sklenil je, da gre v konkretnem primeru ali za zelo dobro montažo ali pa za poseg v izvirni posnetek.

Preberite tudi:

Novice Resno svarilo FBI: Prihajajo sintetični ljudje, pazite, komu verjamete
Raffaela Spone
Novice Bizarno dejanje mame utrjuje strah pred zločinom prihodnosti

Vizjak glede posnetka napovedal vložitev ovadbe

 Po objavi posnetka je Vizjak za Delo danes napovedal, da bo vložil ovadbe proti snemalcem in tistim, ki so posnetke uporabili. 

Ne spreglejte