SiolNET. Novice Slovenija
6,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vizjak: Gre za lepljenko zvočnih posnetkov in konstrukt

6,00

termometer

Andrej Vizjak | Okoljski minister Andrej Vizjak je ob današnjem vladnem obisku obalno-kraške regije v Kopru zatrdil, da z Bojanom Petanom ni nikoli govoril o tem in da ima čisto vest. | Foto: Vitomir Petrović
Okoljski minister Andrej Vizjak je ob današnjem vladnem obisku obalno-kraške regije v Kopru zatrdil, da z Bojanom Petanom ni nikoli govoril o tem in da ima čisto vest. Foto: Vitomir Petrović

POP TV je objavil zgodbo, v kateri poslovneža Bojana Petana in tedanjega gospodarskega ministra Andreja Vizjaka obtožuje morebitnega koruptivnega dogovarjanja. Objavili so zvočni posnetek pogovora izpred 14 let. Čeprav je očitno, da gre za hude obtožbe, v poročanju ni bilo zaslediti, da bi novinarji poskušali pridobiti odziv obeh vpletenih. Deloma je odgovarjal le Vizjak, a ne neposredno na očitek dogovarjanja s Petanom o izogibanju plačila davka. Je pa Vizjak danes zatrdil, da s Petanom ni nikoli govoril o tem in da ima čisto vest.

"Z gospodom Petanom nisem nikoli govoril o tem. Imam čisto vest. Menim, da gre za neko lepljenko zvočnih posnetkov!" se je na objavljene posnetke ob robu današnjega vladnega obiska v obalno-kraški regiji odzval okoljski minister Andrej Vizjak. Domnevno 14 let stare posnetke je POP TV objavil ravno v času sprejemanja zakonodaje o ravnanju z odpadki.

Poskus likvidacije?

"S Petanom sem kot minister sicer večkrat sedel na sestanku, kot z drugimi direktorji, a le glede izboljšanja delovne zakonodaje. Posnetek ni pristen. Tole je poskus likvidacije!" je dejal Vizjak. Razlog vidi v poskusu "prekinitve delovanja mafijskega smetarskega podzemlja".

Da gre za več let stare prisluhe ministru Vizjaku pa je na družbenem omrežju Twitter poudaril notranji minister Aleš Hojs. Zatrdil je, da mu je bil posnetek predstavljen že pred časom z opozorilom, da bo ob pravem času predvajan in uporabljen za rušenje njega in vlade. "Tudi, da zadevo vodijo iz Odlazkovih logov mi je bilo povedano. Če spremljamo njihove portale, radie in tisk je jasno vse" je zapisal Hojs.

V oddaji 24UR Zvečer so sinoči objavili pogovor tedanjega gospodarskega ministra Andreja Vizjaka s poslovnežem Bojanom Petanom, predsednikom uprave DZS in Dnevnika, iz leta 2007. Od kod je posnetek, kdo je snemal in ali je pogovor objavljen v celoti, ni jasno.

Čeprav sta bila akterja tedaj na nasprotnih političnih bregovih, je Vizjak (SDS) po poročanju POP TV Petanu (LDS) svetoval, naj opravi posel za prevlado v Termah Čatež tako, da mu ne bo treba plačati davka. Petanu je dejal, da je "glupo", da bi firma plačevala davek državi.

Kot je mogoče razbrati s posnetka, je napovedal tudi kooperativnost države pri nadzornem svetu in kadrovanju v Termah Čatež, če bo Petan sledil Vizjakovim predlogom. Iz pogovora tudi ni povsem jasno, kako bi se Petan lahko izognil plačilu davka na kapitalski dobiček. Šlo naj bi za posel in davek pri nakupu delnic Term Čatež.

Bojan Petan je bil v času spopada za privatizacijo Term Čatež njen 22-odstotni lastnik. | Foto: STA , Bojan Petan je bil v času spopada za privatizacijo Term Čatež njen 22-odstotni lastnik. Foto: STA , To se je dogajalo v času, ko se je odvijal srdit spopad za privatizacijo Term Čatež. V prevzemni vlogi je stal na eni strani DZS, ki jo lastniško obvladuje Petan, takrat 22-odstotni lastnik Term, in njemu naklonjena podjetja. Na drugi strani pa je bila država z 20-odstotnim deležem na čelu s takratnim gospodarskim ministrom. Po neuradnih informacijah naj bi pred časom mediji s tem posnetkom že poskušali trgovati. 

Kaj je motiv za objavo posnetka?

Motiv za objavo omenjenega posnetka bi lahko bil ta, da minister Vizjak s predlogom novega zakona o varstvu okolja (ZVO-2) preveč posega v poslovne interese na področju zbiranja in predelave odpadkov, kar je ena glavnih dejavnosti podjetnika Martina Odlazka. O tem smo pisali spodaj:

Novice Furs bo preveril nakupe Odlazkovih medijev #video

Petan je namreč po navedbah Požareporta tesno povezan z Odlazkovim poslovnim imperijem, saj Odlazkova tiskarna SET tiska časnik Dnevnik, v prihodnosti pa bi lahko sledila še fuzija njunih medijev. Posnetek naj bi na POP TV, piše Požareport, dostavil Primož Cirman, odgovorni urednik Odlazkovega portala Necenzurirano. Odlazek bi se tako znebil svoje neposredne odgovornosti v aferi.

Spoštovani,

na vas se kot odgovornega urednika medija Siol.net obračam, ker je v današnjem članku "Vizjak: Gre za lepljenko zvočnih posnetkov in konstrukt", objavljenega danes, 19. 10., navedena naslednja neresnična navedba: "Posnetek naj bi na POP TV, piše Požareport, dostavil Primož Cirman, odgovorni urednik Odlazkovega portala Necenzurirano."

Zahtevam, da neresnično navedbo nemudoma umaknete z vaše spletne strani, saj ste jo objavili, ne da bi pred tem pridobili moj odziv, kar je v nasprotju s Kodeksom novinarjev Slovenije. Zaradi posega v mojo čast in dobro ime zaradi objave neresnične navedbe zahtevam tudi vaše javno opravičilo na spletni strani Siol.net.

Primož Cirman

KPK: Primer očitanega Vizjakovega ravnanja bi morala obravnavati vlada 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pogovora med ministrom Andrejem Vizjakom s podjetnikom Bojanom Petanom zaradi časovne oddaljenosti v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi ne more več obravnavati. Morala pa bi ga obravnavati vlada, ki je sprejela etični kodeks funkcionarjev, so sporočili iz komisije.

"Če so objavljeni posnetki pristni, je takšno ravnanje javnega funkcionarja absolutno nesprejemljivo," so poudarili.

"Osebna integriteta najvišjih nosilcev javnih pooblastil je ključna za učinkovito delovanje države v javnem interesu in v dobro vseh državljanov. Pomembno vlogo pri krepitvi integritete in pravne države ter preprečevanju korupcije pa ima tudi integriteta vsakega posameznika, ki lahko prispeva, da se tovrstna ravnanja pravočasno predstavijo in ustrezno obravnavajo," so ocenili.

Po njihovem bi morala ta primer obravnavati vlada v skladu z njeno zavezo, ki jo je dala, ko je sprejela etični kodeks funkcionarjev v vladi in ministrstvih. "V njem so se namreč vlada oziroma njeni člani zavezali številnim standardom ravnanja, katerih namen je krepiti lastno integriteto in zaupanje javnosti vanjo ter dajati zgled zaposlenim v javnem sektorju kot tudi širši javnosti," so zapisali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin