Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2024,
10.17

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša minister za okolje in prostor NPU Andrej Vizjak

Četrtek, 20. 6. 2024, 10.17

3 tedne, 1 dan

Nekdanjega okoljskega ministra Andreja Vizjaka preiskuje NPU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,41
Andrej Vizjak. |  Pod lupo je približno 1,5 milijona evrov, ki jih je sklad namenil družbi HESS iz skupine Gen, v kateri je bil Andrej Vizjak zaposlen pred prevzemom ministrske funkcije. | Foto STA

Pod lupo je približno 1,5 milijona evrov, ki jih je sklad namenil družbi HESS iz skupine Gen, v kateri je bil Andrej Vizjak zaposlen pred prevzemom ministrske funkcije.

Foto: STA

Minister za okolje v zadnji vladi Janeza Janše Andrej Vizjak se je zaradi poslov v zadnjih mesecih svojega mandata znašel v preiskavi kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), poroča portal Necenzurirano. Šlo naj bi za sume nezakonitosti pri dodelitvi sredstev sklada za podnebne spremembe družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS).

Gre za aktivnosti ministrstva za okolje in prostor v prejšnjem mandatu, ki jih je po menjavi vlade junija 2022 že preiskala izredna revizija na ministrstvu, njene ugotovitve pa so bile za Andreja Vizjaka zelo obremenjujoče.

Tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zoper Vizjaka zaradi suma kršitve integritete v povezavi z umestitvijo ukrepa promocija v program porabe sredstev sklada za podnebne spremembe 2022–2023 oktobra lani uvedla preiskavo. Na podlagi prvih ugotovitev in zaznanih sumov storitve kaznivega dejanja – neuradno gre za sum zlorabe uradnega položaja – naj bi zadevo predali tudi policiji.

Andrej Vizjak.
Novice KPK nad Vizjaka, obveščena tudi policija

Pod lupo je približno 1,5 milijona evrov, ki jih je sklad namenil družbi HESS iz skupine Gen, v kateri je bil Vizjak zaposlen pred prevzemom ministrske funkcije. Po odhodu iz politike je nato postal direktor podjetja Partner, ki je v lasti HESS, so navedli na portalu Necenzurirano.

Februarja 2022, dva meseca pred parlamentarnimi volitvami, se je prejšnja vlada odločila spremeniti program porabe sredstev iz podnebnega sklada, ki je namenjen sofinanciranju ukrepov za blaženje in prilagajanje posledicam podnebnih sprememb.

Pri tem je na predlog takratnega ministrstva za okolje in prostor omenjeno vsoto namenila družbi HESS. Ta bi morala po načrtu s tem denarjem izvesti ukrep "promocije sinergijskih učinkov okoljske in energetske politike za povečevanje odpornosti družbe in spodbujanje prehoda k nizkoogljični družbi", so spomnili na portalu.

Kršili javnofinančne predpise

Revizorji v izredni reviziji so ugotovili, da se tega ukrepa niso domislili na ministrstvu, ampak v družbi HESS. Iz razpoložljivih dokumentov so razbrali, da je določitev namena ter opis ukrepa in meril za ukrep v izvedbi HESS v okviru njenega centra za obnovljive vire namesto ministrstva pripravil kar predstavnik družbe, ministrstvo pa je prejeto besedilo preneslo v gradivo za obravnavo v vladi, je jeseni 2022 o ugotovitvah revizije pisal časnik Dnevnik.

Revizorji tudi niso našli dokumentacije, ki bi pričala o tem, zakaj je ministrstvo tej družbi namenilo omenjena sredstva, saj da v državnih strateških dokumentih ni podlage za financiranje tega ukrepa. Našli niso niti "ustrezne in verodostojne investicijske dokumentacije", zato gre pri tem za kršitev javnofinančnih predpisov.

Revizorji so ugotovili še, da je ministrstvo v medresorsko usklajevanje predložilo drugačen dokument kot v javno obravnavo ter s tem kršilo predpise glede sodelovanja javnosti. Obenem so želeli financirati program, s katerim bi HESS pridobival prihodke tudi na trgu. To bi bila kršitev zakona o javnih financah, lahko bi šlo tudi za nedovoljeno državno pomoč.

Ministrstvo pod vodstvom Brežana odpovedalo pogodbo s HESS

Ministrstvo, ki ga je tedaj vodil Uroš Brežan, je po ugotovitvah revizije pogodbo o dodelitvi sredstev, ki je bila sklenjena s HESS, odpovedalo. Vizjak je medtem ves čas zatrjeval, da se je dosledno izločal iz zadev in da tudi pri omenjenem ukrepu ni osebno sodeloval. "Ukrep in program je odobrila vlada," je poudaril po objavi ugotovitev revizije in izpostavil, da HESS na koncu denarja tako ali tako ni dobil.

Necenzurirano je sicer jeseni 2022 poročal, da NPU prejšnje okoljsko ministrstvo preiskuje tudi zaradi poslov s podjetjem Sol.Lex.Sus, ki ga obvladuje nekdanji minister za pravosodje Senko Pličanič.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Novice Politiki, ki so jih policisti zasačili opite
Ne spreglejte