SiolNET. Novice Slovenija
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kolpa ponoči upadla, v noči na soboto lahko znova poplavi #video

0,80

termometer

Obilne padavine so čez noč in vse do jutranjih ur povzročale nekaj preglavic na območjih regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Kranj, Trbovlje, Novo mesto, Celje in Brežice, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Reka Kolpa je ponoči začela upadati, stanje ob njej se tako postopno umirja. Tam, kjer je reka poplavila in se zdaj umika nazaj v strugo, odstranjujejo naplavine, v Osilnici še črpajo vodo iz nekaterih hiš.

Na upravi za zaščito in reševanje so zabeležili 39 dogodkov v 23 občinah. Zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves, sprožila pa sta se tudi dva zemeljska plazova. V ulici Ob Potoku v Novem mestu je strela udarila v drevo, ki se je podrlo in poškodovalo telefonski kabel. V občini Prebold v naselju Dolenja vas je reka Bolska prestopila bregove in ogrožala dve stanovanjski hiši.

Kolpa ponoči upadla

Reka Kolpa je ponoči začela upadati, stanje ob njej se tako postopno umirja. Tam, kjer je reka poplavila in se zdaj umika nazaj v strugo, odstranjujejo naplavine, v Osilnici še črpajo vodo iz nekaterih hiš. Na Arsu pa opozarjajo, da nevarnosti še ni konec, saj lahko Kolpa v noči na soboto znova naraste in poplavi, a v manjšem obsegu.

V Osilnici in Kostelu se je Kolpa v velikem delu že vrnila v strugo, ceste pa so znova pogojno prevozne. Pogojno po besedah osilniške županje Alenke Kovač zato, ker je na njih veliko peska in drugih naplavin, ki jih je prinesla voda. Pogojno prevozna je tudi cesta v Osilnico čez Strmo reber, ki je bila poškodovana in delno zaprta že ob obilnem dežju pred desetimi dnevi.

V občini Osilnici je Kolpa v četrtek poplavila od 10 do 15 hiš, iz katerih danes še vedno črpajo vodo. Po besedah županje so hiše na takem mestu, da jih je težko zavarovati, zato bo v prihodnje potreben razmislek, kaj lahko naredijo, da jih ne bi poplavljalo vedno znova.

Aktiviranih je bilo 31 prostovoljnih gasilskih enot in dve poklicni gasilski enoti. Gasilci so črpali vodo iz objektov, s protipoplavnimi vrečami ščitili objekte, prekopavali teren, čistili odtočne jaške meteorne vode, odstranjevali podrta drevesa in občanom dostavljali protipoplavne vreče. Pri odpravi posledic deževja so bile na terenu tudi druge službe, so še sporočili z uprave.

Obilno deževje je težave povzročalo tudi v prometu. Zaradi poplav so popolne zapore na cestah Trojane-Izlake-Zagorje v Izlakah, Logatec-Žiri na Petkovcu, Podklanec-Ravne pri Žireh, Grgelj-Fara, Metlika-Božakovo v Rosalnicah, Vinica-Učakovci, Kot-Sodevci in Kot-Grgelj, Bizeljsko-Orešje pri mejnem prehodu Orešje in Imeno-meji prehod Imeno, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Voznike opozarjajo, naj bodo vidni, prižgejo luči in upoštevajo varnostno razdaljo.

Uprava za zaščito in reševanje v zvezi z obilnim deževjem zabeležila že okoli 100 dogodkov v več kot 40 občinah

Uprava za zaščito in reševanje je po zadnjih podatkih zabeležila 99 dogodkov, povezanih z obilnim deževjem, v 41 občinah. Padavine so do jutranjih ur povzročale obilo preglavic, aktiviranih je bilo 67 prostovoljnih gasilskih enot in štiri poklicne. Največ težav je bilo z meteorno vodo, ki je zalivala stanovanjske in gospodarske objekte.

Padavine so včeraj in ponoči povzročile obilo preglavic predvsem na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje in sicer zlasti v občinah Črnomelj, Metlika, Velenje, Brezovica, Ljubljana, Vrhnika, Idrija, Novo mesto, Straža, Škocjan, Trbovlje, Hrastnik in Zagorje ob Savi, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Ob obilnejšem deževju tudi danes nevarnost poplav

Obilnejše padavine, ki so že v sredo zvečer zajele večji del države, se bodo v osrednji, južni in zahodni Sloveniji nadaljevale tudi danes. Nekatere reke bodo še naprej naraščale in prestopale bregove, težave lahko povzročajo meteorne vode, v večjem delu države je povečana tudi nevarnost zemeljskih plazov.

Agencija za okolje (Arso) tudi za danes za večji del države napoveduje dolgotrajne krajevne nalive. Kot opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje, bo v prihodnjih 24 urah, predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije, še lahko padlo od 50 do 100 milimetrov, krajevno tudi okoli 200 milimetrov dežja. Od 60 do 120 milimetrov dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe. Večina padavin bo padla ponoči.

Nastajali bodo izraziti padavinski pasovi, ki se lahko dalj časa obnavljajo in razširijo tudi proti vzhodu Slovenije. Po trenutnih napovedih gre še en padavinski maksimum pričakovati v prvem delu noči na soboto, nato pa bodo padavine v drugem delu noči slabele in v soboto dopoldne tudi ponehale, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Reke bodo še naraščale

Ob tem bodo še naprej naraščale nekatere reke. Že v četrtek je poplavljala Kolpa, ki je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih, v spodnjem toku pa še naprej narašča. Poleg tega naraščajo Poljanska Sora, Gradaščica in Ljubljanica. Ponoči se bodo razlivale tudi manjše reke na Dolenjskem, na območju osrednje Slovenije in na Gorenjskem. Reke lahko poplavljajo zlasti na območjih Škofjeloškega in Cerkljanskega hribovja, v Zasavju ter porečju Savinje in Dravinje.

Zato na območjih širše osrednje, zahodne in deloma jugovzhodne Slovenije na Arsu pričakujejo tudi poplavljanje meteornih in zalednih voda. Zaradi obilnejših padavin je tudi povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije, predvsem na območju celotne zahodne, osrednje in južne Slovenije.

Kot kaže, se bodo reke vrnile v svoje struge danes in v noči na soboto, do konca tedna pa pričakujejo še poplavljanje Krke in Ljubljanice na območju vsakoletnih poplav.

Niall Ferguson Novice Ali ta mož res ve, kako se bo končala vojna v Ukrajini? Elvis Bašanović Sportal Agent najbolj vročega slovenskega najstnika uživa kot še nikoli Zimske gume AMZS Avtomoto Katere so najboljše? Test letošnjih zimskih gum.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin