Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 8. 2023,
6.40

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

Natisni članek

Solidarnost proračun rebalans ukrepi Slovenija vlada

Torek, 8. 8. 2023, 6.40

8 mesecev, 3 tedne

Golob: Prostovoljcem do sedem dni plačane odsotnosti z dela #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

Vlada je na današnji izredni seji obravnavala aktualne razmere na območjih, prizadetih zaradi katastrofalne povodnje v zadnjih dneh, in paket nujnih ukrepov za izvedbo sanacije. Na konferenci po seji vlade je premier Robert Golob izpostavil, da bodo lahko javni uslužbenci koristili do sedem dni plačanega dopusta, če se vključijo kot prostovoljci. Povedal je tudi, da se je država obvezala, da bo pokrila vse intervencijske stroške in povečala delež predplačil z 20 na 40 odstotkov predvidene škode. Pojasnil je tudi, kako bodo pomagali tistim, ki so v ujmah ostali brez strehe nad glavo.

Na konferenci po seji vlade je premier Robert Golob, ki se je sestal s predstavniki občinskih združenj, izpostavil, da se je država obvezala, da bo pokrila vse intervencijske stroške in povečala delež predplačil z 20 na 40 odstotkov. "Županom izrekam veliko pohvalo za njihov odziv na poplave. Podani so bili različni predlogi, nekatere smo tudi sprejeli. Na ta način občinam ne dajemo le moralne, ampak tudi finančno podporo. Dogovorili smo se, da tak sestanek ponovimo naslednji teden, da vidimo, če je treba še kaj izboljšati," je povedal. 

Premierju in celotni vladi sta se v imenu občinskih združenj zahvalila župana občin Slovenj Gradec in Kočevje Tilen Klugler in Vladimir Prebilič

Na konferenci je sodeloval tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki se je občinskim združenjem zahvalil in poudaril, da ga veseli, da so na istem bregu, "saj se lahko le na ta način kot država odzivamo na tovrstne dogodke". Dodal je, da so spregovorili tudi o Zakonu o odpravi naravnih nesreč, v katerega so zapisali tri bistvene stvari: povečanje predplačila na 40 odstotkov, odprava posledic v kmetijstvu oziroma širši obseg upravičenosti za škodo, za katero je mogoče prejeti državno subvencijo za zavarovalno premijo in uveljaviti izplačilo škode za 100-odstotno poškodovanost kmetijskih kultur po načelu de minimis, in uvedba retroaktivnosti, tako da bo mogoče rešitve predloga novele uporabiti za vse nesreče, ki so državo prizadejale po 1. januarju 2023.

Golob potrdil: 14. avgust bo dela prost dan

Premier Golob je v nadaljevanju predstavil tudi ukrepe, ki so jih sprejeli na današnji seji vlade. Osredotočil se je predvsem na Zakon o odpravi naravnih nesreč. "Zdi se mi pomembno, da jasno povemo, kaj ta zakon pomeni za Slovenijo. Glavna prioriteta so intervencije, da zagotovimo dostopnost do domov, energetske povezave in odvoz odpadkov. Že zdaj se kaže, da bomo aplikacijo Poplave 2023 razširili tudi s področjem začasnih stanovanj, saj obstaja dosti ljudi, ki že danes ponujajo začasna stanovanja. Država bo v to aplikacijo vključila tudi svoja stanovanja, s katerimi razpolagajo državna podjetja ali država sama. To ni trajna rešitev, je začasna, pri trajni rešitvi pa bomo delali skupaj z občinami," je povedal.

Dodal je, da so na seji govorili tudi o ukrepih, ki se tičejo gospodarstva, kmetijstva in ribogojništva. "Tisti, ki se iz kateregakoli razloga ne morejo pripeljati v službo, jim bo država financirala 80 odstotkov plače. Podobno velja tudi za tiste, ki čakajo na delo. To je zelo pomembno, saj želimo, da ekipe ostanejo skupaj in da podjetja ne izgubijo zaposlenih. Podjetjem, ki so v stiski, bomo stali ob strani," je pojasnil. 

Golob je pojasnil tudi, kako bodo pomagali tistim, ki so v ujmah ostali brez strehe nad glavo:

Potrdil je tudi, da bo 14. avgust res dan solidarnosti, dela prost dan. "Pričakujemo, da bomo na ta dan vsi pomagali in dali upanje vsem tistim, ki ga potrebujejo," je sklenil.

Javnim uslužbencem do sedem dni plačane odsotnosti z dela

Kot je na svojem profilu na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter) zapisala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, so na današnji seji vlade med drugim sprejeli tudi predlog stranke SD, da bodo lahko javni uslužbenci koristili do sedem dni plačane odsotnosti z dela, če se bodo vključili kot prostovoljci. Predlog sta na konferenci po seji vlade potrdila tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan ter premier Robert Golob. 

Robert Golob
Novice Golob sporoča: 14. avgust bo dela prost dan

Škoda po katastrofalni povodnji bo dosegla več milijard evrov, je v večernih informativnih oddajah v ponedeljek povedal premier. Samo za prvo intervencijo bo država po njegovih napovedih namenila več kot 100 milijonov evrov.

Golob računa tudi na mednarodno pomoč

Premier verjame, da bo mogoče sanacijo tudi z mednarodno pomočjo izvesti učinkovito in hitro, da se tako okrepi zaupanje ljudi. Pomoč v mehanizaciji, opremi in kadrih je že napovedala vrsta držav, zelo verjetno se bo ta skupina še povečala. V sredo na obisk v Slovenijo prihaja tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

poplave, Domžale
Novice Na Koroški Beli zaradi plazu evakuirajo prebivalce, odločitev o nadaljnjih ukrepih v nedeljo​​​​​​​
razred šola učenje
Trendi Ukrepi, ki pomagajo, da otroci ne bodo zboleli že prvi teden šole
Marjan Šarec
Novice Šarec napovedal ustrezne zakonske podlage za hitrejše ukrepanje po neurjih
Ne spreglejte