SiolNET. Novice Slovenija
1,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Večerov Bob leta 2022 antropologu Danu Podjedu

1,68

termometer

Dan Podjed | Tradicionalni večer satire in smeha ter praznik odkrite besede že leta poteka v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, tokrat sicer brez neposrednega prenosa na nacionalni televiziji, letošnjo 24. podelitev pa je prvič vodil stand up dvojec Maja Monrue in David Gorinšek. Na fotografiji Dan Podjed.  | Foto: STA
Tradicionalni večer satire in smeha ter praznik odkrite besede že leta poteka v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, tokrat sicer brez neposrednega prenosa na nacionalni televiziji, letošnjo 24. podelitev pa je prvič vodil stand up dvojec Maja Monrue in David Gorinšek. Na fotografiji Dan Podjed. Foto: STA

Večerov Bob leta 2022, ki so ga podelili v mariborskem gledališču, je pripadel antropologu Danu Podjedu za izjavo "Imamo cel kup gurujev sreče, ki nas prepričujejo, da nismo dovolj srečni in da se moramo potruditi, da bomo bolj. A mislim, da bomo najbolj srečni takrat, ko se bomo nehali truditi biti srečni in ko bomo namenili pozornost drugemu."

Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik je ob podelitvi priznanja poudaril, da živimo v času agresivnega populizma, v javnem prostoru pa da je veliko hrupa, neštetih glasov, tudi vulgarnih, lažnivih, ki imajo med drugim tudi ambicijo, da preglasijo resnico, močno, odločno, iskreno besedo, ki da misliti.

Dan Podjed in Matija Stepišnik.  | Foto: STA/Katja Kodba Dan Podjed in Matija Stepišnik. Foto: STA/Katja Kodba

"Javna uporaba (raz)uma je zaveza, s katero bi se mediji, intelektualci, seveda tudi odgovorna politika in drugi udeleženci javne razprave morali zoperstaviti temu valu, ki nas potiska v nižje lege civiliziranosti," je dejal Stepišnik.

Med letošnjimi finalisti so bili še pravnik in diplomat Matjaž Gruden, glasbenik in filozof Boštjan Narat, sociologinja Jana Javornik, nekdanji župan Vitanja Slavko Vetrih, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, sirski begunec v Sloveniji Ahmad Shamieh, dramatičarka Simona Hamer, nogometaš Rok Kronaveter ter urednik in pisatelj.

Od leta 1999, odkar Večer pripravlja akcijo, je zmagovalne izjave podalo že 24 Slovencev, med njimi nekateri javnosti zelo znani iz sveta umetnosti, kot so Vlado Kreslin, Polde Bibič, Matjaž Javšnik in Peter Boštjančič, pa tudi iz sveta politike in družbe, kot so Janez Janša, Franc Rode in Ciril Ribičič. Lani je pripadel filozofu Levu Kreftu.
Časopis Trendi V Mariboru bodo podelili že 24. Večerov Bob leta Novice FOTO: Bob leta 2009 je izrekel igralec Matjaž Javšnik BOB leta Planet TV Kdo bo bob leta? Začenja se nagradno glasovanje, osvojite lahko novi iPhone Novice Uredništvo Večera: Nagrada Bob leta 2006 je šla v napačne roke Novice Večer desetič izbira Bob leta Novice Večerov Bob leta 2008 Milanu Kotniku Novice Večerov bob leta 2011 igralcu Petru Boštjančiču  
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin