Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 2. 2009,
20.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 12. 2. 2009, 20.48

6 let, 7 mesecev

Večerov Bob leta 2008 Milanu Kotniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Država je pogosto bolj gluha od nas gluhih," je izjava sekretarja Društva gluhih in naglušnih Podravja Milana Kotnika, ki je zbrala največ glasov v akciji časnika Večer Bob leta 2008.

Drugo mesto je svojo izjavo zasedla devetošolka Anja Babnik, tretje pa popotnica Tatjana Rudolf. Že 10. izbor boba leta Izbor boba leta - po mnenju bralcev Večera in širše slovenske javnosti najboljše izjave, objavljene v Večeru - je potekal že deseto leto zapored.

Bobu blog blogerju Alešu Poleg naslova Bob leta so tokrat že drug leto zapored podelili tudi priznanje Bobu blog za najboljšo izjavo avtorja bloga, ki jo je ta zapisal v svojem Večerovem blogu oziroma internetnem dnevniškem zapisu. Prejel ga je bloger Aleš (www.vecer.com/blog/Profanost) za izjavo: "Pravega obraza politik ne kaže v krizi, ampak šele takrat, ko je na vrhu in ima vse!"

Kotniku 5739 od rekordnih 43.214 glasov Pri Večeru so tokrat zbrali rekordnih 43.214 glasov - 24.460 glasov je prispelo za izbor boba leta, 18.754 pa za izbor najboljše bobu blog izjave. Kotnik je s svojo izjavo zbral 5739 glasov. Kot je dejal na nocojšnji prireditvi v mariborskem Narodnem domu, Večerovo priznanje razume kot nagrado za ves trud, ki ga je vložil v delo za gluhe in naglušne. Po njegovih besedah gre za skupino ljudi, ki je žal še vedno odrinjena na rob družbe. Kotnik je še dodal, da je s svojo izjavo opredelil odnos države do ljudi, zaradi priznanja pa se počuti bolj enakopravnega s polnočutečimi.

Babnikova je s svojo izjavo ("Česar ne poznamo, ker nas naša kultura tega ne uči, nam razloži druga kultura, samo dovolj veliko srce moramo imeti za kaj takšnega.") zbrala 4477 glasov, Rudolfova ("V tretjem svetu je na prvem mestu življenje, pri nas pa je na prvem mestu delo, garanje.") pa 2833. Aleševa izjava je bila nagrajena s 2867 glasovi.

Ostali finalisti akcije Bob leta 2008 Poleg Kotnika, Babnikove in Rudolfove so bili med desetimi finalisti akcije Bob leta 2008 tudi mufti v Sloveniji Nedžad Grabus ("Nihče ne bo boljši vernik, dokler govori o slabostih in pomanjkljivostih drugih."), televizijski voditelj Sašo Hribar ("Pri dobrem okusu humorja gre za sistem vrednot. Če si od malega startal pri rodilnih organih in se nisi mentalno izobraževal, boš ostal pri vulgarizmih.") in glasbenik Robert Pešut - Magnifico ("Če imaš mesarijo, ti med kozolci nič ne manjka."). V finale so se uvrstili še profesor politologije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Jernej Pikalo ("Politična oblast je vedno v skušnjavi odpraviti tisto, česar ne obvladuje."), ilustratorka Lila Prap ("Danes očitno ni čas za humor. Humoriste so v časopisih zamenjali ekonomisti."), pisatelj, dramatik in igralec Andrej Rozman - Roza ("Slovenščina? V resnici me bolj skrbijo napovedi, da bo šel svet hitro k vragu. Trenutno slovenščini kaže precej bolje kot svetu.") in socialna antropologinja Vesna V. Godina ("Akademska kultura je danes to, da kimaš nadrejenemu in da storiš to, kar zahteva.").

Razglasitev povezovala Miša Molk Slovesne razglasitve boba leta 2008 v mariborskem Narodnem domu se je udeležila vrsta znanih osebnosti, od finalistov pa Kotnik, Babnikova, Rudolfova, Grabus, Pikalo in Prapova ter dobitnik priznanja Bobu blog Aleš. Program je povezovala televizijska voditeljica Miša Molk, za glasbo pa sta bila "zadolžena" pevca Oto Pestner in Iva Stanič ter tolkalna skupina Stop.

Dosedanji nagrajenci Od leta 1999, odkar pri Večeru poteka akcija Bob leta, so zmagovalne izjave podali glasbenik Vlado Kreslin (1999), sociolog Matjaž Hanžek (2000), tedanja generalna državna tožilka Zdenka Cerar (2001), publicist in scenarist Zdravko Duša (2002), igralec Polde Bibič (2003), univerzitetni profesor prava Lojze Ude (2004), primarij Kurt Kancler (2005), tedanji predsednik vlade Janez Janša (2006) in kardinal Franc Rode (2007).

Ne spreglejte