Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 7. 2008,
9.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 16. 7. 2008, 9.02

6 let, 6 mesecev

Uredništvo Večera: Nagrada Bob leta 2006 je šla v napačne roke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nagrada Bob leta 2006, ki jo je za izjavo "Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši," dobil premier Janez Janša je po mnenju uredništva Večera "šla v napačne roke".

Mladina je junija poročala, da je Janez Janša v svojem govoru na državni proslavi 15. obletnice samostojnosti junija 2006 več stavkov prepisal od Tonyja Blaira. Janša naj bi prepisal tudi zgoraj omenjeno izjavo, za katero je iz rok takratnega odgovornega urednika časnika Večer Tomaža Ranca prejel nagrado Bob leta 2006. Zdaj sta se na Mladinino odzvala izvršilna odbora zastopstva uredništva časnika Večer in Večerovega aktiva Društva novinarjev Slovenije: "Mesec dni je tega, kar krožijo po Sloveniji dokazi za to, da je predsednik vlade Janez Janša prepisal izjavo, za katero je dobil Večerovo nagrado. Ker se naš nagrajenec v tem času za svoje nedopustno dejanje ni opravičil, na Večeru ugotavljamo, da je nagrada Bob leta 2006 šla v napačne roke."

"Ves čas je ustvarjal vtis, da je izjava zares njegova" Uredništvo Večera navaja, da jih Janša ni nikoli opozoril na vir njegovega govora: "Nasprotno. Ves čas, ko je akcija Bobu bob potekala, je ustvarjal vtis, da je izjava, ki je po glasovanju naših bralcev in bralk postala bob leta 2006, zares njegova. Ta vtis je lahko ustvarjal zato, ker izvora izjav, ki so nominirane za bob leta, ne preiskujemo. Še več: Janša je ta vtis poskušal ohraniti tudi potem, ko je revija Mladina junija letos objavila nedvoumen dokaz, da je dobil nagrado za plagiat. Sprenevedanje, ki smo mu bili priča v tej razpravi, je samo še dokaz več, da je bob leta 2006 šel v napačne roke."

"Janša je pokazal prezir tudi do resnice" "Od vsakega dobitnika nagrade Bobu bob z neko upravičenostjo pričakujemo, da bo znal reči bobu bob tudi tedaj, ko je postavljena pod vprašaj njegova lastna praksa. Janez Janša pa tega ni zmogel. Edino, kar je v dosedanji razpravi o tem plagiatu pokazal, je prezir ne samo do avtorskega dela, marveč tudi do resnice," piše v sporočilu Večera.

"Napravil je škodo vsem tistim, ki so prejeli to nagrado" Uredništvo Večera meni, da je Janša naredil škodo tudi sami nagradi Bob leta. "S tem ko se je Janša avtorsko podpisal pod nekaj, kar ni njegovo, je napravil škodo ne samo Večerovi akciji Bobu bob, marveč tudi vsem tistim, ki so to ugledno nagrado prejeli za dosežke svojega lastnega uma. Janša je ogrozil smisel te akcije. Smisel te akcije je, da nagradi ustvarjalne posameznike, ki imajo domišljijo, znanje in pogum, da se izpostavijo s svojimi izvirnimi idejami. Škodo je storil tudi nam: ko je v času akcije manipuliral z nami, smo mi nehote manipulirali z našimi bralci," piše v sporočilu.

Izjavo je dal tudi odgovorni urednik Večera Uroš Skuhala. Dejal je, da potekajo vse potrebne priprave na deseti Bob leta: "Akcija si je ustvarila toliko ugleda in toliko socialnega kapitala, da tega ne more spremeniti noben plagiat..."

Ne spreglejte