Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2021,
10.16

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

5

Natisni članek

cepljenje cepivo AstraZeneca Koronavirus

Ponedeljek, 1. 2. 2021, 10.16

3 leta, 2 meseca

Slovenija porabila nekaj manj kot 85 odstotkov prejetih odmerkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

5

Cepljenje covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes zagnal sledilnik cepljenja v Evropi na podlagi podatkov, ki so sicer še pomanjkljivi. Slovenija je porabila 83,5 odstotka prejetih odmerkov cepiva in je po tem deležu na petem mestu med 15 evropskimi državami, za katere je ta podatek na voljo.

Cveto Uršič
Novice Uršič: Za cepljenje se odloča vedno več zaposlenih v domovih

V Evropski komisiji članice EU že nekaj tednov pozivajo, naj najmanj dvakrat na teden posredujejo informacije o tem, koliko cepiva so prejele in koliko ljudi so cepile. Danes so prvič objavili informacije o poteku cepljenja v članicah EU ter na Norveškem, Islandiji in Lihtenštajnu. Podatki so za zdaj pomanjkljivi, saj so nekatere države posredovale delne podatke, nekatere pa jih sploh še niso posredovale, piše STA.

V Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih tri odstotka odraslih

Ena od razpredelnic kaže, koliko odmerkov so dobile države in koliko so jih porabile. Slovenija jih je dobila 70.230, porabila pa 58.638 ali 83,5 odstotka. Ta odstotek je peti najvišji med petnajstimi državami, za katere je ta podatek naveden. Večji delež beležijo Litva (100 odstotkov), Islandija (92,7 odstotka), Poljska (87,3 odstotka) in Španija (84,8 odstotka). Najmanjši je delež na Cipru (21,5 odstotka).

Cepljenje covid-19 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač V razpredelnici je naveden tudi podatek, da je v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih tri odstotka odraslih. Večji delež med osemnajstimi državami, za katere je ta podatek na voljo, beležijo le Islandija (3,8 odstotka), Malta (3,7 odstotka) in Finska (3,1 odstotka). Najmanjši je delež na Cipru (0,9 odstotka).

Prav tako navajajo podatek, koliko odmerkov na 100 odraslih prebivalcev, starejših od 18 let, so dobile posamezne države. Razpon je od 3,5 odmerka v Španiji do 9,8 odmerka na Malti; v Sloveniji 4,1 odmerka na 100 prebivalcev. Uporabili so podatke, ki so jih prejeli do 29. januarja in so navedeni v evropskem nadzornem sistemu TESSy, izpostavljajo avtorji poročila ter opozarjajo, da so mogoče razlike med temi podatki in podatki nacionalnih organov.

Opozarjajo tudi, da je treba podatke tolmačiti zelo previdno in da se primerjave med državami na tej točki odsvetujejo, saj da je treba za pravilno tolmačenje upoštevati vse dejavnike v procesu cepljenja v posamezni državi ter seveda kakovost in celovitost podatkov. ECDC sicer v prvem pregledu cepljenja ugotavlja, da so vse države pripravile načrte in kampanje za cepljenje in da v nobeni od držav, ki so centru poročale, cepljenje ni obvezno. V EU naj bi sicer do marca cepili 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev, do poletja pa 70 odstotkov odraslih, poroča STA.

Cepljenje covid-19
Novice Družinski zdravniki ob cepljenju proti novemu koronavirusu bolnike prosili za potrpežljivost

V Slovenijo v prihodnjih dneh prihaja že tretje cepivo

Sicer pa bo prva pošiljka cepiv AstraZenece proti novemu koronavirusu v Slovenijo prišla konec tedna ali pa v začetku prihodnjega tedna, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Gre za 15 tisoč odmerkov cepiv. Danes se pričakuje nova pošiljka z okoli 17.550 odmerki Pfizerjevih cepiv. Nemško biotehnološko podjetje BioNTech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer pa sta danes sporočila, da bosta Evropski uniji povečala dobavo cepiva proti covid-19. Obljubila sta do 75 milijonov dodatnih odmerkov cepiva v drugi četrtini leta.

Prva pošiljka cepiv AstraZenece bo v Slovenijo prišla konec tedna ali v začetku prihodnjega. | Foto: Reuters Prva pošiljka cepiv AstraZenece bo v Slovenijo prišla konec tedna ali v začetku prihodnjega. Foto: Reuters

V preteklih dneh je v Slovenijo prišla nova pošiljka cepiv proti novemu koronavirusu proizvajalca Moderna, šlo je za 2.400 odmerkov. Nova pošiljka s 4.800 odmerki Moderninega cepiva se pričakuje v petek. Naslednja pošiljka Pfizerjevega cepiva se pričakuje v torek, 9. februarja, ko naj bi v Slovenijo prišlo 17.550 odmerkov, nato 15. februarja 21.060 odmerkov in 22. februarja 22.030 odmerkov, so za STA pojasnili na NIJZ.

Cepljenje covid-19
Novice WHO opozarja: Cepite najrevnejše, ne turistov

EU bo do aprila prejela 40 milijonov odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca

Ni pa še znano, kako bo z nadaljnjimi pošiljkami cepiva AstraZenece, ki je zeleno luč Evropske agencije za zdravila in Evropske komisije dobilo konec prejšnjega tedna. Sicer pa je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v nedeljo na Twitterju sporočila, da bo podjetje AstraZeneca v prvem letošnjem četrtletju EU dobavilo 40 milijonov odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu.

Pfizerjeva pošiljka ta teden bo namenjena predvsem za drugi odmerek cepljenja. V prihodnjem tednu bodo nadaljevali cepljenje starejše populacije, cepiva bodo namenjena za starejše od 70 let, pojasnjujejo na NIJZ, navaja STA. BioNTech in Pfizer sta zagotovila, da bosta v tednu od 15. februarja dobavila celotno količino cepiva za prvo četrtletje leta, dogovorjeno v pogodbi. Ob tem sta se zavezala, da bosta v drugem četrtletju EU dobavila do 75 milijonov dodatnih odmerkov, piše STA.

Sepivo Pfizer | Foto: Reuters Foto: Reuters

Podjetji sta dodatno cepivo obljubili nekaj ur pred sestankom nemške kanclerke Angele Merkel z ministrskimi predsedniki 16 nemških zveznih dežel, predstavniki proizvajalcev cepiv in Evropske komisije, na katerem bodo razpravljali o počasni dobavi cepiva in s tem povezanimi težavami pri cepljenju prebivalstva.

Cepljenje covid-19
Novice Cepljenje po svetu: kdo je najhitrejši in kje je Slovenija? #video

Bayer bo proizvajal cepivo CureVaca

Nemški farmacevtski velikan Bayer je danes sporočil, da bo od prihodnjega leta proizvajal cepivo proti covid-19, ki ga razvija nemško farmacevtsko podjetje CureVac. "Vesel sem, da vam lahko sporočim, da imamo potrebne zmogljivosti za proizvodnjo CureVacovega cepiva," je povedal vodja Bayerjevega farmacevtskega oddelka Stefa Oerlich. Dodal je, da v prvih 12 mesecih načrtujejo proizvodnjo 160 milijonov odmerkov.

"Iz naših pogovorov z vlado je jasno, da je treba dostopnost cepiv povečati," je dejal Oerlich v pogovoru z nemškim ministrom za zdravje Jensom Spahnom. Čeprav Bayer nima izkušenj s proizvodnjo cepiv, lahko ponudi močno znanje pri razvoju biotehnoloških proizvodov, je še povedal predstavnik nemške družbe. CureVacovo cepivo, ki temelji na tehnologiji mRNK, še ni dobilo zelene luči pristojnih regulatorjev, Spahn pa je danes dejal, da je odobritev pričakovati v prihodnjih tednih.

CureVac je začel tretjo fazo kliničnih testov svojega cepiva sredi lanskega decembra. V njej sodeluje več kot 35 tisoč prostovoljcev iz Evrope in Latinske Amerike. Nemška vlada je junija lani za 23-odstotni delež družbe odštela 300 milijonov evrov. Poleg tega je zagotovila 252 milijonov evrov za raziskave novega koronavirusa, še navaja STA.

Po podatkih NIJZ je bilo do sobote v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 52.942 ljudi, z dvema pa 23.035.
Ne spreglejte