Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2023,
14.12

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Hrvaška pomoč Slovenija poplave

Ponedeljek, 7. 8. 2023, 14.12

8 mesecev, 3 tedne

Poljaki dostavili dva nabito polna kamiona hrane in higienskih pripomočkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Pomoč Poljske Sloveniji | Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je že v nedeljo izrazil sožalje Sloveniji v zvezi s poplavami. "Vsem žrtvam želim okrevanje, čim hitrejšo odpravo posledic ujme, obnovo stanovanj in infrastrukture," je zapisal. Premier Robert Golob se mu je zahvalil za besede solidarnosti in podpore. | Foto Rdeči križ  Slovenije

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je že v nedeljo izrazil sožalje Sloveniji v zvezi s poplavami. "Vsem žrtvam želim okrevanje, čim hitrejšo odpravo posledic ujme, obnovo stanovanj in infrastrukture," je zapisal. Premier Robert Golob se mu je zahvalil za besede solidarnosti in podpore.

Foto: Rdeči križ Slovenije

V spopadanju z obsežnimi poplavami, ki so zajele skoraj dve tretjini slovenskega ozemlja, sta Sloveniji ponudili pomoč tudi Ukrajina in Poljska. Ukrajina bo v Slovenijo napotila helikopter, ki bo sodeloval v iskalnih in reševalnih akcijah, Poljska pa je v Slovenijo že dostavila dva nabito polna kamiona hrane in higienskih pripomočkov. 

"Ukrajinska stran bo v mejah razpoložljivih možnosti na vse mogoče načine podpirala prijatelje in partnerje, ki so se znašli v težavah, tako kot Slovenija stoji ob strani ukrajinskemu narodu in nam pomaga pri odvračanju ruske agresije," pa je na družbenih omrežjih zapisal uradni govorec ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Pomagajo tudi mnogi drugi

Iz Nemčije in Francije je že na poti pomoč po ujmi, ki je te dni prizadela Slovenijo, je danes sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ob tem je širšo evropsko skupnost pozval, naj se odzove na to obsežno katastrofo. Pomoč Sloveniji so po navedbah generalnega sekretarja Nata zagotovile tudi članice zavezništva. V Slovenijo ob ujmi prihaja pomoč tudi iz Hrvaške. V Dolnjo Bistrico pri Lendavi je že v nedeljo priletel hrvaški vojaški helikopter.

"Po prošnji Slovenije za pomoč v okviru mehanizma EU za civilno zaščito so takoj začele prihajati ponudbe težkih bagrov in inženirskih ekip v pomoč slovenskim kolegom pri odzivu na poplave," je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Kot je dodal, je pomoč iz Nemčije in Francije že na poti, in se obema članicama zahvalil za hiter odziv. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo "sledilo še več ponudb" za pomoč. Celotno evropsko skupnost civilne zaščite je še pozval, naj se odzove na to obsežno katastrofo.

Poplave Komenda
Novice Radi bi šli na delo, a ste odrezani od sveta. Kaj zdaj?

EU aktivirala mehanizem za civilno zaščito

Francija tako na prošnjo za pomoč Sloveniji pošilja dva bagra z inženirskimi enotami, Nemčija pa dva montažna mostova, dva bagra in ustrezno osebje, so sporočili danes v Bruslju.

V Berlinu so medtem sporočili, da Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite v Slovenijo v najkrajšem možnem času pošilja ekipo zvezne agencije za tehnično pomoč (THW). Po napovedih nemškega notranjega ministrstva naj bi prva ekipa THW, ki je specializirana za reševanje, v Slovenijo prispela že danes, sledile naj bi dodatne ekipe in pomoč.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je medtem izrazil pretresenost spričo katastrofalnih poplav v Sloveniji in tudi Avstriji. "Naše misli so z žrtvami, družinami in vsemi, ki so izgubili svoje domove," je sporočil prek omrežja X.

EU je v nedeljo na prošnjo Slovenije, ki so jo prizadele katastrofalne poplave, aktivirala mehanizem za civilno zaščito. Seznam s potrebami, ki sicer vključuje predvsem prošnje za težko mehanizacijo, so že posredovali državam članicam, je sporočil Lenarčič. Gre za mehanizacijo za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest, med drugim montažne mostove.

EU je na prošnjo Slovenije zagnala tudi evropski opazovalni program Copernicus za urgentno satelitsko spremljanje poplavljenih območij in zemeljskih plazov v Sloveniji.

Slovenija za pomoč zaprosila prek mehanizma zveze Nato

Copernicus je doslej izdelal več zemljevidov prizadetih območij, na prizorišču pa je tudi uradnik za zvezo iz centra EU za usklajevanje nujnega odziva, so še pojasnili v Bruslju.

Slovenija je za pomoč pri odpravljanju posledic ujme zaprosila tudi prek mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče, zaprošena pomoč pa vključuje med drugim vojaške helikopterje in vojake za izvajanje nalog zaščite in reševanja.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes sporočil, da se je o poplavah po telefonu pogovarjal s slovenskim premierjem Robertom Golobom. Kot je zapisal na omrežju X, so zaveznice "okrepile takojšnjo podporo, vključno s helikopterji, modularnimi mostovi in inženirskimi strokovnjaki". Stoltenberg je tudi izrekel sožalje prizadetim in solidarnost s Slovenijo.

Poplave, škoda
Novice Škoda v podjetjih bo astronomska

V Slovenijo že prihaja tudi pomoč iz Hrvaške

V Slovenijo ob ujmi prihaja pomoč tudi iz Hrvaške. V Dolnjo Bistrico pri Lendavi je že v nedeljo priletel hrvaški vojaški helikopter, hrvaški Rdeči križ pa je v Slovenijo poslal skoraj 20 tisoč litrov pitne vode. Hrvaška Karitas bo zagotovila naprave za razvlaževanje, hrvaška gasilska zveza pa je ponudila pomoč slovenskim gasilcem.

Helikopter hrvaškega vojnega letalstva je skupaj z osmimi pripadniki hrvaške vojske v Slovenijo prispel v nedeljo dopoldne ter pomaga pri zajezitvi in utrditvi nasipov ob Muri.

Hrvaški Rdeči križ je Sloveniji pomagal na prošnjo slovenskega Rdečega križa. V petek je za prizadete v poplavah, ki so povzročile tudi težave z oskrbo pitne vode, daroval 9.072 litrov pitne vode. Novo donacijo vode so nato poslali še v soboto. Dodatnih 9.072 litrov vode so dostavili v skladišče Rdečega križa v Brežicah, od koder jih ta distribuira na prizadeta območja.

Kot so danes sporočili iz hrvaškega Rdečega križa, bodo prizadetim v poplavah glede na potrebe prebivalstva in po navodilih iz slovenskega Rdečega križa nudili pomoč tudi v prihodnje.

Hrvaška Karitas bo dostavila 25 naprav za razvlaževanje

Stanje v Sloveniji spremlja tudi hrvaška Karitas. Kot so pojasnili za STA, bodo dostavili 25 naprav za razvlaževanje. Dodali so, da so v stalnem stiku s slovensko karitas in da bodo v skladu z možnostmi in lastnimi sredstvi poskušali odgovoriti na potrebe prebivalstva v čim hitrejšem času in čim večjem številu.

"Verjamemo, da bomo v naslednjih dneh in tednih prejeli konkretna in jasna navodila mednarodne karitas ter dodatne usmeritve slovenske karitas glede trenutnih prioritet in potreb. Hrvaška Karitas je zelo solidarna s slovenskim prebivalstvom in si bo prizadevala z lastnimi sredstvi odgovoriti na čim več potreb in biti opora pri nujnem reševanju posledic poplav," so še dodali za STA.

Glavni poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković je pomoč poveljniku Gasilske zveze Slovenije Franciju Petku ponudil že v petek. Kot so sporočili s hrvaške gasilske zveze, se mu je Petek zahvalil za skrb in sporočil, da pomoč hrvaških gasilcev ni potrebna.

Hrvaški gasilci s slovenskimi kolegi tako trenutno sodelujejo le na obmejnih območjih, so pojasnili s hrvaške gasilske zveze za STA. Dodali so, da bodo še naprej spremljali stanje v Sloveniji in da je njihova pomoč še vedno na voljo.

O razmerah v Sloveniji po poplavah se je s predsednico republike Natašo Pirc Musar pogovarjal tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, ki ji je, kot je v nedeljo zvečer zapisal na omrežju X, izrazil podporo Avstrije ob tej naravni katastrofi.

Avstrija je Sloveniji tudi ponudila pomoč, in sicer v obliki dveh helikopterjev avstrijske vojske tipa Black Hawk S-70 in Agusta Bell 212, ki bi lahko pomagala pri iskanju in reševanju, je po poročanju avstrijske tiskovne agencija APA danes dejala obrambna ministrica Klaudia Tanner.

Sloveniji sta pomoč ponudili tudi Bosna in Hercegovina ter Severna Makedonija. Iz BiH prihaja inženirska vojaška enota z mehanizacijo, iz Severne Makedonije pa sto vojakov, je na omrežju X danes sporočila predsednica Pirc Musar, ki se je ob tem predsedniku predsedstva BiH Željku Komšiću in makedonskemu predsedniku Stevu Pendarovskemu zahvalila za pomoč.

Iz Poljske prispela dva nabito polna kamiona

Z Rdečega križa Slovenije (RKS) so danes sporočili, da sta v Slovenijo prišla dva nabito polna kamiona hrane in higienskih pripomočkov (zobne ščetke, zobna pasta, toaletni papir, šamponi, milo, higienski vložki, plenice ...). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so pomoč nemudoma poslali na Koroško, kjer jo tudi najbolj potrebujejo. 

Pot iz Poljske v Slovenijo, ki so jo opravili predstavniki Rdečega križa Poljske, je trajala 20 ur. Obiskal jih je tudi poljski ambasador v Sloveniji Krzystof Olendzki. Generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin se je vsem zahvalila za njihovo srčnost in solidarnost ter izpostavila, kako lepo je biti del velike in srčne družine Rdečega križa. 

Kamiona iz Poljske s štirimi paletami hrane, tremi paletami higienskih pripomočkov, petimi paletami vode in večjo količino suhega kvasa sta bila napotena na Koroško, kjer pomoč najbolj potrebujejo. Deset palet vode so prejeli tudi v Žalcu, v Litijo pa so dostavili 200 prehranskih paketov in 200 enot pralnega praška. 

Predstavniki Rdečega križa Slovenije in Poljske. | Foto: Rdeči križ  Slovenije Predstavniki Rdečega križa Slovenije in Poljske. Foto: Rdeči križ Slovenije

Dol pri Ljubljani, poplave, Telekom Slovenije, GVO
Novice Omrežje Telekoma Slovenije v celoti delujoče, obnova poškodovanega omrežja se nadaljuje
gasilci
Novice Seznam gasilskih društev in zvez, ki jim lahko pomagate finančno
Ne spreglejte