Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2023,
12.55

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

Natisni članek

BSH Nazarje BISOL škoda poplave

Ponedeljek, 7. 8. 2023, 12.55

8 mesecev, 3 tedne

Škoda v podjetjih bo astronomska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57
Poplave, škoda | Skupina BISOL Group je v poplavah utrpela škodo velikih razsežnostih, ki po prvih ocenah sega nekje do 30 milijonov evrov. | Foto BISOL Group

Skupina BISOL Group je v poplavah utrpela škodo velikih razsežnostih, ki po prvih ocenah sega nekje do 30 milijonov evrov.

Foto: BISOL Group

Podjetja škodo po poplavah večinoma še ocenjujejo, nekatera pa so že opozorila, da bo dosegla več deset milijonov evrov. V celoti je med drugim uničena proizvodnja v KLS Ljubno, poplavilo je tudi celotne proizvodne prostore BSH hišni aparati Nazarje. V nekaterih podjetjih na začetek ocenjevanja škode še čakajo, saj so prostori še pod vodo.

Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj
Novice Han: Konkurenca ne čaka in bo izkoristila težave v Sloveniji #video

V družbi BSH hišni aparati Nazarje so po poročanju časnika Finance utrpeli za več deset milijonov evrov škode. Proizvodnjo je poplavilo v celoti, do strojev se šele prebijajo.

Kako je izredno narasla Savinja v petek preplavila BSH Nazarje:

V celoti je uničena proizvodnja v družbi KLS Ljubno. "Voda se je umaknila, a še vedno smo brez vsega; brez elektrike, vode, komprimiranega zraka. Vsa proizvodnja je uničena. Ni nam jasno, kaj nas čaka," je za Finance dejal ustanovitelj in solastnik podjetja Bogomir Strašek. Ocenil je, da bo proizvodnja obstala za vsaj nekaj mesecev.

V mežiškem podjetju Cablexu-M, kjer so prostori povsem uničeni, so po navedbah Financ do nadaljnjega podaljšali kolektivni dopust. Ker še niso mogli začeti čistiti, tudi škode še niso mogli začeti ocenjevati. Najbolj kritične kupce bodo skušali oskrbeti tako, da bodo proizvodnjo vsaj deloma preselili v druge poslovne enote po Sloveniji.

V številnih podjetjih bodo škodo lahko dokončno ocenili šele, ko se bo voda v celoti umaknila oziroma bodo pristojne službe izčrpale vso poplavno vodo. Takole je v Preboldu pri podjetju Bisol. | Foto: BISOL Group V številnih podjetjih bodo škodo lahko dokončno ocenili šele, ko se bo voda v celoti umaknila oziroma bodo pristojne službe izčrpale vso poplavno vodo. Takole je v Preboldu pri podjetju Bisol. Foto: BISOL Group

V SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems večje škode po navedbah Financ niso utrpeli, a zaradi velike škode drugod na Koroškem strojev še niso zagnali, to naj bi storili v prihodnjih dneh. Najmanj danes in jutri bodo zaposleni, ki ne morejo priti v službo, delali od doma. Tisti, ki so utrpeli škodo, naj bi prejeli tudi solidarnostno pomoč.

Lek zaposlene na Prevaljah obvešča, da se začetek proizvodnje zamika do nadaljnjega. "Vodje poskušajo vzpostaviti stik z vsakim zaposlenim glede trenutnih dejavnosti. Če jim stika še ni uspelo vzpostaviti, prosijo zaposlene, da se, če imajo to možnost, sami povežejo z vodjo. Na podlagi ocene razmer bodo zaposleni o začetku proizvodnje pravočasno obveščeni," so dodali.

Brane Gregorčič
Novice Meteorolog Gregorčič o tem, kaj nas čaka ta teden

V skladišču še vedno en meter vode

V preboldski družbi Bisol, ki med drugim proizvaja fotonapetostne module, so škodo ocenili na 30 milijonov evrov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo proizvodnja predvidoma prekinjena več mesecev, dobave fotonapetostnih modulov in drugih solarnih komponent pa bodo do nadaljnjega onemogočene.

"S sanacijo se ukvarjamo že od ranih sobotnih ur, danes poteka tretji dan," je dejal predsednik uprave Bisol Group Uroš Merc. Sanacija škode v proizvodnih prostorih, ki sicer ne ležijo na poplavnem območju, po njegovih besedah poteka intenzivno, v skladiščnih prostorih pa voda še vedno sega najmanj meter visoko, zato je dostop onemogočen.

Bisolovi delavci so na kolektivnem dopustu, o nadaljnjih ukrepih pa jih bodo še obvestili, so sporočili iz podjetja. Ob tem so opozorili na razsežnost posledic za celotno gospodarstvo in pozvali k takojšnji pomoči v obliki nepovratnih finančnih sredstev. | Foto: BISOL Group Bisolovi delavci so na kolektivnem dopustu, o nadaljnjih ukrepih pa jih bodo še obvestili, so sporočili iz podjetja. Ob tem so opozorili na razsežnost posledic za celotno gospodarstvo in pozvali k takojšnji pomoči v obliki nepovratnih finančnih sredstev. Foto: BISOL Group

V poslovni enoti Cinkarne Celje v Mozirju, ki proizvaja praškaste lake in trdne dodatke, je poplavilo del proizvodnih in skladiščne prostore, zato je družba za dobave iz tega obrata razglasila stanje višje sile. Kot so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze, gospodarsko škodo na uničenih zalogah surovin in gotovih izdelkov ocenjujejo nad med 510 tisoč in 620 tisoč evrov. Preostale škode še ni mogoče oceniti, bo pa predvidoma manjšega obsega.

Danes bodo po pregledu linij in odpravi okvar na nekaj elektromotorjih in črpalkah proizvodnjo poskusili znova zagnati. "Družba do vzpostavitve normalnih razmer ter nadomestitve izgubljenih zalog surovin, embalaže in proizvodov iz navedene poslovne enote ne bo mogla zagotavljati pravočasnosti že dogovorjenih dobav oziroma bodo odpreme količinsko manjše od že potrjenih količin," so zapisali.

Na celjski lokaciji, kjer ima družba večino proizvodnje, škode ni bilo.

poplave 2023
Avtomoto Številne ceste po Sloveniji so še vedno zaprte

V Termah Čatež, kjer jim je večjo škodo uspelo preprečiti, so danes znova odprli bazene v poletni termalni rivieri. V torek bodo odprli še zimsko, posebne učinke na poletni rivieri, kot so tobogani, valovi in masažni bazeni, pa bodo postopoma odpirali v prihodnjih dneh, so sporočili.

V Thermani Laško so za STA pojasnili, da imajo nižje ležeče prostore še vedno v celoti poplavljene, zato škode še niso mogli začeti ocenjevati.

V družbi Lotrič Meroslovje iz Selc so jo medtem odnesli brez večje škode. Kot so pojasnili za STA, so v petek ustavili delo in se pripravili na poplave, ki pa njihovega območja niso prizadele. Danes tako nemoteno nadaljujejo delo.

Tudi v Domelu v Železnikih po poročanju Financ večje škode niso utrpeli.

Ne spreglejte