Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2020,
14.04

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

20

Natisni članek

virus okužba Koronavirus Slovenija

Četrtek, 19. 3. 2020, 14.04

4 leta, 1 mesec

V Sloveniji že več kot 300 okuženih, sedem bolnikov v kritičnem stanju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

20

Koronavirus | V Sloveniji smo danes potrdili 33 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. | Foto Getty Images

V Sloveniji smo danes potrdili 33 novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Foto: Getty Images

V Sloveniji je bilo do danes do 14. ure potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 9.860 testiranj. Poleg Ljubljane sta drugi dve večji žarišči izbruha koronavirusa v Šmarju pri Jelšah in Metliki. Sedem pacientov, ki se zdravijo v ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru, je v kritičnem stanju.

Koronavirus
Novice Kitajska naj bi razvila cepivo proti koronavirusu

Danes smo do 14. ure zabeležili 33 novih primerov okužbe z virusom covid-19. Kot je v današnji izjavi dejal obrambni minister Matej Tonin, je poleg ljubljanske regije največ okuženih še v Šmarju pri Jelšah in Metliki. Minister je ob tem zagotovil, da bodo pristojni poskrbeli za to, da tamkajšnje zdravstvene ustanove kar najhitreje dobijo nove komplete zaščitne opreme. 

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba z novim koronavirusom, potem ko so v sredo potrdili prvi primer pri eni od zaposlenih, do danes razširila že na tri zaposlene in šest stanovalcev. Kot je sporočila direktorica doma Gordana Drimel, imajo še trije stanovalci povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi.

Sedem bolnikov v kritičnem stanju

Na ljubljanski infekcijski kliniki trenutno zdravijo 21 bolnikov, ki so okuženi z virusom covid-19, od tega jih je pet v kritičnem stanju in lahko za posledicami okužbe umrejo. Preostalih 16 pacientov se zdravi na navadnem oddelku.

Na ljubljanski infekcijski kliniki je pet bolnikov v kritičnem stanju. | Foto: STA , Na ljubljanski infekcijski kliniki je pet bolnikov v kritičnem stanju. Foto: STA ,

Poleg hospitaliziranih bolnikov zdravijo 13 pacientov prek telemedicine in več kot 80 s pomočjo telefonskih klicev. Kot so pojasnili z ljubljanskega kliničnega centra, so doma tisti bolniki, ki ne spadajo v rizične skupine in imajo ob pregledu lažjo klinično sliko, zanje pa so presodili, da se lahko varno zdravijo v domačem okolju.

"Preden gredo bolniki v domačo oskrbo, dobijo natančna navodila," je pojasnila zdravnica iz infekcijske klinike Mateja Logar. "Vsekakor vsi dobijo navodilo, da v primeru težkega dihanja, krvavega kašlja ali tiščanja v prsih pokličejo na infekcijsko kliniko ali osebnega zdravnika. V primeru povišanje temperature naj torej tisti z lažjimi simptomi vzamejo paracetamol," je še povedala Logarjeva.

Pogovor z infektologinjo Matejo Logar.


Koronavirus
Novice Zaradi suma na okužbo s koronavirusom zaprli trgovino

V Mariboru 105 zaposlenih v samoizolaciji

V mariborskem kliničnem centru pa je zaradi okužbe s koronavirusom trenutno hospitaliziranih 14 bolnikov, od tega sta dva pacienta v intenzivni enoti, pri čemer je en bolnik, ki je doslej potreboval oskrbo s kisikom, zdaj intubiran. Preostalih 12 pacientov se zdravi na navadnem oddelku.

UKC Maribor | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot so še sporočili iz mariborskega kliničnega centra, je trenutno 105 njihovih zaposlenih preventivno v domači izolaciji. Pri tem gre za vse zaposlene, ne zgolj zdravstveno osebje.

Za potrebe zdravljenja okuženih z novim koronavirusom so v mariborski bolnišnici izpraznili celotno stavbo klinike za ginekologijo, to pa preselili v 9. in 10. nadstropje klinike za kirurgijo. V stavbi ginekologije je zdaj tako na voljo osem postelj za bolnike, ki potrebujejo intenzivno terapijo, in še 35 do 40 postelj za bolnike s koronavirusom, ki so potrebni hospitalizacije, piše STA.

širjenje virusa
Novice Zakaj se novi koronavirus širi tako hitro #video

Infektolog: Bolezen lahko prizadene vsakogar, tudi mlade

Infektolog Matjaž Jereb je v izrednih poročilih na Planet TV opozoril, da lahko koronavirus prizadene vsakogar, tudi mlade. Kot je dejal Jereb, bolezen covid-19 po zdaj znanih podatkih najbolj ogroža starejše in bolnike, ki imajo tudi druge kronične bolezni. Vendar lahko, kot še opozarja, koronavirus prizadene vsakega posameznika.

Zapleti pri poteku bolezni se lahko zgodijo tudi pri mladih, ki že imajo bolezni, zaradi katerih je okrnjen njihov imunski sistem. "Teoretično se lahko tovrstna okužba zaplete pri vsakem posamezniku," je dejal in poudaril, da morajo navodila pristojnih za ustrezno preventivo upoštevati prav vsi. 

Pogovor z infektologom Matjažem Jerebom.


Kako vzdržujemo higieno?

Ker se te dni pojavljajo številna vprašanja o načinu prenosa koronavirusa, na ljubljanskem kliničnem centru svetujejo, da bolniki svoja oblačila perejo ločeno od oblačil preostalih, na temperaturi 60 stopinj Celzija z običajnimi pralnimi praški. 

Ustrezna higiena je ključ za zajezitev in preprečevanje širjenje virusa. | Foto: Getty Images Ustrezna higiena je ključ za zajezitev in preprečevanje širjenje virusa. Foto: Getty Images

“Virus na gladkih površinah ostane dalj časa, tudi do dva dni, vendar ob ustreznem razkuževanju, če površino pobrišemo ali razkužimo, virus takoj uničimo,” še pojasnjuje Logarjeva in dodaja, da je predvsem pomembno, da prostor dobro prezračimo. "Če ga zračimo dve uri, virusa prav zagotovo ni več v zraku," poudarja.

Na vprašanja, koliko časa kapljice po kašlju ostajajo v zraku, pa Logarjeva odgovarja, da pri kašlju kapljice padejo na tla v nekaj sekundah, zato tudi niso problematične. "Problematični so predvsem posegi, pri katerih nastaja aerosol, kar pa se v domačem okolju ne dogaja. To velja predvsem za bolnišnice, kjer delamo invazivne posege na področju dihal. Takrat je mogoč nastanek aerosolov, ti pa ostanejo v zraku več ur," je še povedala infektologinja Logarjeva.

 
Ne spreglejte