SiolNET. Novice Slovenija
2,30

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V gostišče v Podljubelju vdrle skale: "Naenkrat je močno zabobnelo" #foto

2,30

termometer

skalni podor skale Podljubelj Gostilna Školjka
Foto: PGD Podljubelj

Včeraj popoldne se je v Podljubelju sprožil skalni podor, ki je prebil stene gostinskega lokala Gostilna Školjka. Gasilci so iz objekta iznesli skale in izselili tri ljudi, izmerili pa so tudi prisotnost nevarnih plinov, a jih niso zaznali. Gostilna je na svoji strani na Facebooku sporočila, da je do nadaljnjega zaradi naravne nesreče zaprta.

Ljubelj Novice Skoraj prazna gostilna: le 20 evrov prometa, odkar so zaprli Ljubelj

Konec aprila se je sprožilo kamenje in močno poškodovalo cesto, zato so zaradi ponovitvene nevarnosti cesto Ljubelj–Bistrica (Tržič), ki pelje do prelaza Ljubelj na avstrijsko stran, zaprli za dlje časa. Delno so jo odprli šele 10. maja.

skalni podor skale Podljubelj Gostilna Školjka Foto: PGD Podljubelj Tamkajšnje gostilne so imele velik izpad dohodka. Zdaj pa je skalno pobočje prebilo stene ene od njih, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Posredovali so gasilci PGD Podljubelj in Bistrica pri Tržiču. Na intervenciji je sodelovalo 32 gasilcev.

"Na kraj smo izvozili GVC16/15 in GVM-1, kjer smo najprej zavarovali kraj. Nato smo se odpravili na pregled notranjih prostorov, kjer smo nemudoma zaznali vonj po plinu.

Za pomoč smo zaprosili gasilce PGD Bistrica pri Tržiču, ki so preverili prisotnost plina. Prezračili smo prostor, nato pomagali pri evakuaciji treh ljudi ter iznosu zamrznjenih izdelkov iz gostišča.

V gostišče se je skala privalila že marca

"Gostišče je do nadaljnjega zaprto. Na intervenciji je sodelovalo 14 naših gasilcev," so gasilci PGD Podljubelj zapisali na svoji strani na Facebooku. 18 gasilcev je bilo iz društva PGD Bistrica pri Tržiču.

Z istega pobočja se je utrgala skala s premerom enega metra in se privalila skozi zid v gostišče že 18. marca zvečer. Čeprav so takrat izvedli prve zaščitne ukrepe, je torkov skalni podor znova poškodoval objekt.

Lastnica gostišča Darja Govekar ima zgoraj svoje stanovanje spodaj pa je gostišče. V sosednji hiši živi njena mama, izselili so tudi njo in vse objekte zaprli.

Skale so se v gostišče podrle, ko so bili vsi v njem

"Mi smo vsi izseljeni. V hišah je nevarno, lokal je zaprt, ker je nevarno za vse zaposlene, za goste in za nas. To se je zgodilo že marca, zdaj pa se je utrgal še drugi, največji del, za katerega nas je vse skrbelo, kaj bo z njim. Tega se ne da predvideti, to je narava. Skala je tu že tisočletje, mi vsi tu živimo že zelo dolgo, jaz 52 let, pa se do letos še nikoli ni nič zgodilo, to je bilo zdaj prvič," je povedala lastnica, ki meni, da je na to močno vplivalo obilno majsko deževje.

Kot pravi Govekarjeva, so skale v gostišče podrle med delovnim časom, ko so bili v gostišču vsi. "Na fotografijah se to od zunaj ne vidi, a znotraj je stanje katastrofalno. Lokal spodaj in kuhinja sta uničena, zdaj je vse zaprto in nihče ne sme v objekt. Sreča v nesreči je, da se ni nikomur nič zgodilo, ker smo imeli lokal odprt, zaposleni so bili v službi. Sploh ne vem, kako naj opišem, kar se je zgodilo, to si je težko predstavljati - naenkrat samo močno zabobni, zapiha, povsod so se začele kazati iskre," je povedala Govekarjeva.

"Trenutno sva z mamo pri moji sestri, gostišče je zaprto. Ne vem, kaj bo, počakati moramo. Župan mi je sicer povedal, da nam bodo v največji meri pomagali, in ob tem se moram res lepo zahvaliti takojšnji pomoči vseh - vsem gasilcem, civilni zaščiti, županu in drugim," je povedala Govekarjeva.

Kot je za STA pojasnil tržiški župan Borut Sajovic, sta ogroženi dve hiši, ki na tem območju stojita že dlje časa. V preteklosti ne pomnijo, da bi s pobočja kdaj na dvorišče priletel kakšen kamen, vse do marca letos, ko se je zgodil manjši podor. "Tega je občina skupaj z lastniki posredno tudi za zavarovanje ceste sanirala in tudi zaščitila," je povedal Sajovic.

Vendar se je sedaj podor ponovil v kar 20-krat večjem obsegu. "Škoda je velika, poškodovanih pa na srečo ni bilo," je izpostavil Sajovic. Občina je aktivirala strokovnjaka za podore, s katerim so si že ogledali območje.

Žal morajo družini priporočiti, da zaradi varnosti razmisli o trajni zapustitvi tako starejše kot novejše hiše, v kateri je tudi gostinski lokal, ter preselitvi na varno lokacijo na drugi strani ceste. Župan je zagotovil, da bo občina pomagala po svojih najboljših močeh. Pomoč za družino Govekar pa bodo zbirali tudi na računu Rdečega križa, še poroča STA.

skalni podor skale Podljubelj Gostilna Školjka Foto: PGD Podljubelj

skalni podor skale Podljubelj Gostilna Školjka Foto: PGD Podljubelj

skalni podor skale Podljubelj Gostilna Školjka Foto: PGD Podljubelj

jubelj Novice Zaradi zaprtja prelaza Ljubelj imajo gostinci za več deset tisoč evrov izgube #video 123 Novice Ljubelj bo zaradi skalnega podora zaprt mesec in pol

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Bebo2 / 05.06.2019. ob 19:57 0 0

  Kaj pa budale delajo hiše pod skalami, ja saj ni čudno da se to enkrat zgodi

  0 0
 • uporabnik51 / 05.06.2019. ob 18:11 0 0

  A so se usrale pijandure, kaj?!

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin