Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2019,
10.32

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

6

Natisni članek

cesta obvoz

Ponedeljek, 29. 4. 2019, 10.32

4 leta, 11 mesecev

Ljubelj bo zaradi skalnega podora zaprt mesec in pol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

6

Na glavni cesti Ljubelj–Bistrica (Tržič) se je včeraj popoldne zgodil skalnati podor in zasul cesto. Ta bo ostala zaprta predvidoma mesec in pol, so sporočili z direkcije za infrastrukturo. Obvoz je urejen skozi karavanški predor in čez Jezersko.

Skalnati podor je cesto zasul v dolžini približno sto metrov, zaradi nevarnosti dodatnega kamenja pa cesta ostaja zaprta. Podorno žarišče je približno 200 metrov nad cesto, od koder se je usulo od 25 do 35 kubičnih metrov materiala.

Po ogledu predstavnikov direkcije za infrastrukturo, koncesionarja in civilne zaščite so se odločili, da bo cesta ostala zaprta, saj je v žarišču vidna razpoka, ob njej pa še kar nekaj kritičnih mest.

"Po tako obsežnih podorih se običajno zgodi relaksacija brežine, zaradi česa so mogoči dodatni odlomi in zdrsi materiala. Zaradi nevarnosti dodatnih porušitev bo cesta za promet ostala zaprta," so zapisali pri direkciji za infrastrukturo.

Obvoz je mogoč skozi karavanški predor, čez Jezersko ali Korensko sedlo. "Cesta je zaprta, ker je to nujno potrebno zaradi varnosti," so sporočili s policije. Ob tem pozivajo vse radovedneže in planince, naj ne hodijo na območje.

Prevozna bo mogoče že pred sanacijo

"Na podlagi geodetskega posnetka bomo odločali o tem, ali bo cesta začasno mogoče lahko celo prevozna že prej sanacijo," je dejal Pavle Hevka, vodja vzdrževanja cest v družbi za upravljanje investicij DRI, in pojasnil, da morajo zadevo najprej proučiti. Če bi se pokazalo, da bi lahko z minimalnimi ukrepi vzpostavili varno prevoznost, bodo to tudi storili. Tako bi bila morda lahko cesta izmenično enosmerno prevozna že po praznikih.

Prebivalci ob spremstvu gasilcev

Borut Sajovic, župan Tržiča. | Foto: STA , Borut Sajovic, župan Tržiča. Foto: STA , Zaprta cesta je težava predvsem za domačine. Kot je povedal tržiški župan Borut Sajovic, na tem delu živi med sedem in 10 ljudi, še nekaj ljudi pa na vrhu Ljubelja dela. Prebivalcem so danes zjutraj z nadzorom brežine omogočili varnen transport domači podljubeljski gasilci, je povedal župan.

"Z današnjim dnem pa si želim, da bi vso logistiko prevzela država in da bi ne glede na praznike preverili skalno gmoto Begunjščice, cesto pa v najkrajšem možnem času odprli ter potem tudi sanirali," je poudaril Sajovic in spomnil, da so, čeprav gre za državno cesto, občinska civilna zaščita in dve prostovoljni gasilski društvi prvi poskrbeli za zavarovanje kraja in čiščenje. Hevka pa je poudaril, da se je takoj odzval tudi koncesionar.

Sanacija bo stala okrog milijon evrov

Danes oziroma jutri bodo opravili aerofotogrametrijo vsega območja ter geodetski posnetek brežine. V tednu po praznikih bo opravljena analiza, takrat pa bo tudi znano, kakšna bo sanacija in kdaj bodo cesto znova odprli.

Po prvotnih ocenah bo treba sanirati okrog 450 metrov, ocenjena vrednost del sanacije pa je milijon evrov.

Rešili 30 vozil

Interventna prevoznost ceste za gasilce, reševalce, policijo in cestno službo je bila z umikom manjših skal sicer vzpostavljena že v nedeljo, tako da so omogočili rešitev 30 vozil, ki so ostala ujeta med podorom in Ljubeljem.

Podorov so vajeni

Župan Sajovic je sicer pojasnil, da so na tem območju podorov vajeni. Tako je na primer prejšnji mesec skala, ki je privalila po pobočju, priletela v gostinsko-stanovanjski objekt v Podljubelju. "Ključno je, da ob takih trenutkih ohranimo preudarnost in mirnost, da ukrepamo hitro in učinkovito ter, kar je najpomembnejše, da tudi tokrat ni bilo nobene žrtve," je poudaril.

Ne spreglejte