SiolNET. Novice Slovenija
2,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi zaprtja prelaza Ljubelj imajo gostinci za več deset tisoč evrov izgube #video

2,82

termometer

Kar nekaj naših državljanov se odpravi čez mejo napolnit zaloge hrane in pijače. Priljubljena je predvsem Avstrija, tako da je zaprt prelaz Ljubelj številnim prekrižal načrte nakupovanja v Celovcu. Eno lepših in najbolj strmih poti pri nas je ohromil plaz. Sanacija naj bi potekala vsaj dva meseca. 

Bled Slovenija Novice Novost na Bledu za boj proti gneči #video

Na idiličnem, a od Slovenije odrezanem delu, tik pred predorom, živi 30 domačinov. Večina jih je nad položajem navdušenih, preseneti Peter Hren. Dostop je mogoč le z avstrijske strani, kjer na zaradi plazu zaprto cesto opozarjajo tudi napisi. Na parkirišče nekdanje brezcarinske trgovine zato zavijejo le redki Avstrijci, ki pridejo po cenejše cigarete. Če je nujno treba do Tržiča, pa pač gredo, na lastno odgovornost. 

Kot pojasnjuje Hren, imajo od lokalne policije dovoljenje za uporabo ceste v nujnih primerih, a ne smejo izkoriščati razmer in tam voziti ponoči. Zaradi plazu se nekaterim osem kilometrov dolga pot podaljša tudi za več deset kilometrov.

Upad prihodka za lokalne gostince

Kot pripovedujeta Mojca in njen mož Damijan Štefe iz gostišča Koren, "noben gost ne bo naredil 86 kilometrov samo zaradi kosila". Gostiče ima po njuni oceni zaradi zaprtja prelaza v zadnjih dneh za več deset tisoč evrov izgube.

Skale so s ceste sicer že umaknili in cesta bi bila zato pogojno prevozna, a nevarnost še vedno preži na vrhu izvora plazišča. Kakšno je stanje v steni, zdaj preverjajo z droni. Ti od blizu snemajo centimeter za centimetrom previsa.

Te podatke bo treba nato analizirati in izdelati sanacijski plan, vsekakor pa to ne bo čez mesec in pol, pesimistično pravi gostinec v dolini. Tudi Gabrijela Krašovca iz gostilne Ankele skrbi, kako bo zaradi upada dohodka v prihodnjih mesecih izplačal plače trem zaposlenim in poravnal prispevke državi. 

Zapor na Igu Novice So pritožbe zapornic na Igu upravičene? #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin