SiolNET. Novice Slovenija
2,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

So pritožbe zapornic na Igu upravičene? #video

2,12

termometer

Zapornice v edinem ženskem zaporu pri nas se pritožujejo nad razmerami. Po njihovih besedah naj bi jim uprava zapora na Igu onemogočala stike z bližnjimi, ob tem pa naj bi bila slaba tudi zdravstvena oskrba.

Z diskriminacijo naj bi se spopadli v edinem ženskem zaporu pri nas, na Igu. Na domnevno katastrofalne razmere so v pismu opozorile tamkajšnje obsojenke.

Grad nad Igom s svojimi 500 leti zagotovo ni najprimernejša stavba za zapor, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

"Težava ni prostor, temveč število obsojenk, ki bivajo v enem prostoru, saj prihajajo iz zelo različnih okolij, z različnimi navadami," je za Planet povedala Tadeja Glavica, direktorica zapora, ob razkazovanju ene od sob.

"Tiste, ki delajo, gredo delat in mine osem ur. Za tiste, ki pa ne delajo: veste, kako dolgih je 24 ur," je razložila Nevenka Lekan, nekdanja zapornica na Igu, ki je tam preživela sedem let in pol.

ženski zapor Ig Trendi Zgodbe žensk iz zapora na Igu: Največji sovražnik so sojetnice

Zobar pride vsakih 14 dni

Pritožbe v anonimnem pismu so letele tudi na zdravstveno oskrbo. Ambulanto so prenovili, po besedah Lekanove pa je glavna težava, da včasih ne prideš na vrsto, najhuje je pri obiskih zobarja. Ta pride v zapor vsakih 14 dni.

Kljub prostorski stiski so na gradu zapornicam uredili knjižnico in celo fitnes. A nihče se ni resneje ukvarjal z dejstvom, da je tu zaprtih ogromno mater majhnih otrok, ki bi v resnici raje videle večjo sobo za druženje s svojimi najmlajšimi, so poročali še v oddaji Danes.

A to naj bi rešili čez dobra štiri leta, ko bodo zgradili dodatne zmogljivosti in povečali zapor.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin