Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2023,
21.48

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

Natisni članek

Izrael Gaza Palestina

Sreda, 18. 10. 2023, 21.48

6 mesecev, 1 teden

V Ljubljani shod za Palestino, Janša in Hojs pozvala k fotografiranju udeležencev #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

Na Trgu republike se je danes na shodu v podporo Palestincem zbralo več sto ljudi, ki so pozivali k ustavitvi nasilja na Bližnjem vzhodu. Čeprav poudarjajo, da cilj shoda ni izkazovanje podpore Hamasu in antisemitizmu, sta predsednik stranke SDS Janez Janša in njegov nekdanji notranji minister Aleš Hojs na družbenem omrežju X ljudi pozvala, naj udeležence protesta fotografirajo, češ da bi lahko bili med njimi teroristi. Pred napovedanim shodom je Slovenija dvignila stopnjo ogroženosti zaradi terorizma.

Udeleženci shoda so bili kritični do mednarodnega odziva, ki je v konfliktu večinsko nemudoma podprl Izrael. Na skoraj 3.800 smrtnih žrtev med Palestinci so se spomnili z minuto molka, med protestniki je bilo slišati tudi molitve. 

"Glas nas, ki smo tu danes, je majhen v primerjavi z grozotami, ki smo jim trenutno priča, a nujno je, da smo tukaj, nujno, da izkažemo svojo podporo Palestincem in Palestinkam, vsem, ki so trenutno pred grožnjo genocida, vsem, ki desetletja trpijo pod izraelsko represijo in vsem, ki so morali pred njo pobegniti in so danes tu z nami," je dejala predstavnica organizatorjev, Gibanja za pravice Palestincev.

Ob tem je pozvala vlado, naj naredi vse, kar je v njeni moči, da ustavi nasilje. "Tvitanje izjav obžalovanja ni dovolj," je bila kritična. "Ustaviti je treba genocid, končati je treba apartheid," je poudarila v zaključku.

Shod v podporo Palestini | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Spregovorilo je tudi več Palestincev, tako iz Slovenije kot iz Izraela in Zahodnega brega, pri slednjih so organizatorji prebrali njihove izjave. Med govori se je slišalo več pozivov k podpori palestinskega naroda in da naj Slovenija prizna državo Palestino.

Shod v podporo Palestini | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Mirni protestniki so med govori vzklikali gesla v podporo Palestini, med drugim "Free Palestine" in "From the river to the sea, Palestine will be free". Kljub dežju so v številni vihteli palestinske zastave, opaziti pa je bilo tudi slovensko. Udeleženci so v rokah držali tudi transparente, na katerih so med drugim primerjali Gazo s koncentracijskim taboriščem Auschwitz ter opozarjali, da Izrael izvaja apartheid nad Palestinci. Ob koncu so prižgali tudi dimne bakle v barvah palestinske države.

Shod v podporo Palestini | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Na Policijski upravi Ljubljana so ob koncu shoda pojasnili, da je bil dogodek prijavljen in da zaenkrat niso zaznali nobenih kršitev javnega reda in miru.

Slovenija povečala oceno ogroženosti zaradi terorizma

Medtem je v sredo popoldne državni sekretar za nacionalno varnost Andrej Benedejčič sporočil, da je Slovenija povečala oceno ogroženosti zaradi terorizma na srednjo stopnjo. Medresorska delovna skupina za protiterorizem se je za dvig stopnje z nizke na srednjo odločila "zaradi trenutnih zaostrenih varnostnih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter pozivov k izvajanju terorističnih dejanj", so sporočili iz Ukoma. 

Varnostni strokovnjak in nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe pri obrambnem ministrstvu Boštjan Perne je ob tem pojasnil, da gre za preventivni ukrep, ki nekoliko dvigne čuječnost notranjevarnostnega sistema. 

svet za nacionalno varnost Andrej Benedejčič
Novice Uradno: Slovenija dvignila stopnjo ogroženosti zaradi terorizma

Shod podpira več kot 40 civilnodružbenih organizacij, ki so predsednika vlade Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon pred dnevi v javnem pismu pozvale k takojšnjemu umiku podpore izraelski okupacijski politiki in priznanju Palestine kot samostojne države. Podobno pobudo je na vlado naslovil vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec

Civilnodružbene organizacije so v pismu poslanke in poslance pozvale k udeležbi na shodu v podporo Palestini. 

Trg republike brez ograj protesti
Novice V Ljubljani v podporo Palestini: Vsaka žrtev je preveč, tako palestinska kot izraelska

Shod v podporo Palestini | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Janša in Hojs: Fotografirajte udeležence protesta in ustavite terorizem v Sloveniji 

V opoziciji so zavzeli proizraelsko stališče, današnjemu shodu v podporo Palestini pa jasno nasprotujejo. Oglasil se je predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša, ko je na družbenem omrežju X delil objavo mednarodnega pravnika in šefa vladne službe za zakonodajo v njegovi zadnji vladi Mihe Pogačnika, naj udeležence protesta fotografirajo, fotografije pa pošljejo na veleposlaništvo ZDA. "Praktična ideja, kako pomagati zaustavljati terorizem v Sloveniji. Delite naprej!" je pripisal Janša. 

Na družbenem omrežju X je veliko razburjena sprožil zapis nekdanjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa

"V mesecih in letih po terorističnem napadu na izraelske športnike, udeležence olimpijskih iger v Münchnu l. 1972, je Mosad likvidiral vse, ki so sodelovali v organizaciji in izvedbi napada. Tudi tokrat, po terorju Hamasa nad nedolžnimi civilisti, bo tako," je zapisal Hojs in enako kot Janša pozval k fotografiranju udeležencev protesta, češ da bi lahko bili med njimi teroristi. 

Joe Biden
Novice Biden: Egiptovski predsednik se strinja z odprtjem prehoda proti Gazi
Slavoj Žižek
Trendi Slavoj Žižek razburil na odprtju frankfurtskega knjižnega sejma
Ne spreglejte