Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2023,
18.52

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

Bližnji vzhod Slovenija terorizem ogroženost ocena KNOVS

Sreda, 18. 10. 2023, 18.52

6 mesecev, 1 teden

Uradno: Slovenija dvignila stopnjo ogroženosti zaradi terorizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
svet za nacionalno varnost Andrej Benedejčič | Foto Gov.si

Foto: Gov.si

Pred napovedanim shodom v podporo Palestini na Trgu republike v Ljubljani je v javnosti zakrožila informacija o povečanju ocene ogroženosti zaradi terorizma na srednjo stopnjo. Povečanje ocene je za medije potrdil Andrej Benedejčič, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Goloba.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je danes na nujni seji seznanila z oceno varnostne ogroženosti "ob morebitnih protiizraelskih protestih v Republiki Sloveniji" ter z aktivnostmi nadzorovanih služb v zvezi s tem, pa so sporočili iz državnega zbora.

Seje so se udeležili direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Joško Kadivnik, generalni direktor policije Senad Jušić ter pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, ki so med razpravo podali pojasnila in odgovarjali na vprašanja članov komisije, ki ji predseduje Janez Žakelj (NSi).

Preventivni ukrep zaradi trenutnih razmer

"Gre za preventivni ukrep, ki nekoliko dvigne čuječnost notranje-varnostnega sistema," pojasnjuje varnostni strokovnjak in nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe pri obrambnem ministrstvu Boštjan Perne.

Medresorska delovna skupina za protiterorizem je na zvečer končani dopisni seji dvignila stopnjo teroristične ogroženosti. Delovna skupina se je za dvig stopnje iz nizke na srednjo odločila "zaradi trenutnih zaostrenih varnostnih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter pozivov k izvajanju terorističnih dejanj," so sporočili iz Ukoma.

Pristojni organi, ki sodelujejo pri delu omenjene delovne skupine, "sicer nimajo podatkov o teroristični grožnji Republiki Sloveniji, morebitnih incidentov pa ne morejo izključiti," je vladni urad za komuniciranje (Ukom) zapisal v sporočilu za javnost.

Slovenija dvignila oceno na srednjo raven

Na petstopenjski lestvici ogroženosti bi po teh navedbah, po nedavnih dogodkih na Bližnjem vzhodu, dvignili z nizke, zelene, na srednjo, rumeno stopnjo. "Napad je zelo verjeten oziroma pričakovan," so srednjo stopnjo opisali pri Medresorski delovni skupini za protiterorizem, ki sicer uporablja petstopenjski model. 

Najnižjo oziroma neznatno verjetnost napada predstavlja modra stopnja, najvišja je rdeča stopnja ob visoki neposredni ogroženosti zaradi terorističnega napada, ko so tudi jasni indikatorji neizbežnih groženj: znani so čas, namen in cilj.

Danes je zaradi stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu in terorističnega napada v Bruslju oceno stopnje teroristične ogroženosti na drugo najvišjo, torej oranžno, dvignila Avstrija, je sporočil avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Povečali bodo tudi število pripadnikov varnostnih sil ob judovskih ustanovah, še poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V luči nekaterih navedb na družbenih medijih, da je shod namenjen izkazovanju podpore oboroženi organizaciji Hamas in antisemitizmu, so organizatorji iz Gibanja za pravice Palestincev v ponedeljek prek Facebooka sporočili, da želijo tovrstne navedbe jasno zanikati. "Kot smo že zapisali na vabilu za shod, vsaka človeška žrtev je preveč, ne glede na to, ali je palestinska ali izraelska. Smo proti stopnjevanju nasilja in novim žrtvam, svoje

Hrvaška policija migranti
Novice Knovs zadolžil Sovo in policijo, da spremljata dogajanje na področju migracij
policija radar meritev hitrost
Novice Knovs se je seznanil s poročili Sove, OVS in policije
francija stopnja pripravljenosti
Novice Francija po napadu z nožem zvišala stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo
Uničen izraelski tank na meji z Gazo
Novice Grenko spoznanje Izraelcev: ograje ne varujejo pred teroristi
 
Ne spreglejte