Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2023,
13.01

Osveženo pred

6 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

Natisni članek

napad policija Francija

Petek, 13. 10. 2023, 13.01

6 mesecev, 4 tedne

Francija po napadu z nožem zvišala stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16
francija stopnja pripravljenosti | Napad v Arrasu se je zgodil med naraščanjem napetosti v številčni francoski muslimanski in judovski skupnosti zaradi konflikta med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.  | Foto Reuters

Napad v Arrasu se je zgodil med naraščanjem napetosti v številčni francoski muslimanski in judovski skupnosti zaradi konflikta med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

Foto: Reuters

V eni od srednjih šol v mestu Arras na severu Francije je dopoldne moški, oborožen z nožem, do smrti zabodel učitelja in huje ranil dva človeka, pri tem pa vzklikal Alah je velik, je sporočila policija. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na omrežju X zapisal, da policija napadalca zaslišuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zvečer je premierka Elisabeth Borne sprejela odločitev o zvišanju stopnje teroristične ogroženosti na najvišjo.

Preiskavo primera v Arrasu je po poročanju francoskih medijev prevzelo posebno francosko tožilstvo, ki se ukvarja s terorističnimi napadi. Po navedbah virov v policiji, na katere se sklicuje AFP, med ranjenimi ni srednješolcev. Drugi vir je navedel, da sta bila v napadu ranjena varnostnik, ki je bil zaboden večkrat, ter eden od učiteljev.

Po poročanju francoskega časnika Le Figaro, ki se sklicuje na vire na notranjem ministrstvu, je napadalec 20-letni nekdanji učenec šole čečenskega rodu. Je stari znanec policije in je v policijskih kartotekah označen kot islamski skrajnež. Policija je prijela tudi napadalčevega brata, ki se je zadrževal v bližini nekega drugega šolskega poslopja, a ni bil oborožen.

Prizorišče napada bo po napovedih obiskal francoski predsednik Emmanuel Macron. Spodnji dom francoskega parlamenta, narodna skupščina, pa je v znak solidarnosti z žrtvami prekinil delo.

Francoski mediji so pred tem poročali, da so v mestu Limay zahodno od Pariza prijeli moškega, ki je izstopil iz molilnice blizu ene od tamkajšnjih srednjih šol, pri sebi pa je imel manjši kuhinjski nož. 24-letni moški je francoskim oblastem znan kot skrajnež, za zdaj pa ni znano, kakšne namene je imel.

Napad v Arrasu se je zgodil med naraščanjem napetosti v številčni francoski muslimanski in judovski skupnosti zaradi konflikta med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je po poročanju britanske BBC dejal, da nedvomno obstaja povezava med tem konfliktom in napadom v Arrasu.

Ze'ev Boker
Novice "Med tistimi, ki govorijo o izraelskem apartheidu, nobeden ne sedi v zaklonišču v Ljubljani"
Miroslav Gregorič, nekdanji inšpektor Mednarodne agencije za jedrsko varnost
Novice Poslanec Gibanja Svoboda: Izrael ima pravico do obrambe, a v Gazi se lahko zgodi katastrofa
Thomas Hand, oče ugrabljene deklice, Gaza, Hamas
Novice Pretresljivo: zavriskal, ko je izvedel, da so osemletno hčer ubili Hamasovi teroristi
Ne spreglejte