Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2023,
12.29

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Hamas Izrael Gibanje Svoboda

Petek, 13. 10. 2023, 12.29

6 mesecev, 3 tedne

Poslanec Gibanja Svoboda: Izrael ima pravico do obrambe, a v Gazi se lahko zgodi katastrofa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Miroslav Gregorič, nekdanji inšpektor Mednarodne agencije za jedrsko varnost | V Gibanju Svoboda so tudi zaskrbljeni zaradi slabšanja humanitarnih razmer na območju Gaze. Kot je dejal Gregorič, je zaprtje mejnih prehodov, ustavitev humanitarne pomoči in onemogočanje oskrbe s hrano, vodo in osnovnimi potrebščinami zanje popolnoma nesprejemljivo, saj bo povzročilo humanitarno katastrofo.  | Foto STA

V Gibanju Svoboda so tudi zaskrbljeni zaradi slabšanja humanitarnih razmer na območju Gaze. Kot je dejal Gregorič, je zaprtje mejnih prehodov, ustavitev humanitarne pomoči in onemogočanje oskrbe s hrano, vodo in osnovnimi potrebščinami zanje popolnoma nesprejemljivo, saj bo povzročilo humanitarno katastrofo.

Foto: STA

Gibanje Svoboda je danes izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nasilja na Bližnjem vzhodu, ki – kot poudarjajo – onemogoča stabilnost in varnost v soseščini EU. Ob tem vpletene strani pozivajo k takojšnjemu prenehanju napadov, vzpostavitvi premirja, zaščiti civilistov in izpustitvi talcev, je za medije povedal poslanec Miroslav Gregorič.

Ze'ev Boker
Novice "Med tistimi, ki govorijo o izraelskem apartheidu, nobeden ne sedi v zaklonišču v Ljubljani"

Kot je poudaril, v stranki obsojajo napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael. "Nasilje nad civilisti in terorizem sta nesprejemljiva in nedopustna, zanju pa ni opravičila," je dejal Gregorič. V Gibanju Svoboda po njegovih besedah obžalujejo, da je prišlo do žrtev med civilisti.

Poslanec je ob tem izpostavil, da ima Izrael pravico do samoobrambe in zaščite državljanov v skladu z mednarodnim pravom in ustanovno listino ZN. "Obenem Izrael pozivamo, da se odziva sorazmerno, saj palestinsko civilno prebivalstvo ne sme nositi posledic dejanj terorističnih ekstremistov," je dejal.

Damir Črnčec, državni sekretar
Novice Črnčec: Hamas napada civiliste. Odziv Izraela bo upravičeno silovit.

Pričakujejo proaktivne korake za ponoven zagon mirovnih pogajanj

Po besedah Gregoriča od izraelske in palestinske strani v stranki pričakujejo proaktivne korake za ponoven zagon mirovnih pogajanj. Od preostalih akterjev, še posebej svetovnih velesil ZN in EU, pa pričakujejo bolj ambiciozen, odgovoren pristop, ki bi vodil h konstruktivni rešitvi, ki bi upoštevala koncept dveh držav. Ta je, kot je dejal, edini, glede katerega je konsenz v mednarodni skupnosti. "Mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu je mogoče doseči le z upoštevanjem zavez iz resolucij Generalne skupščine in Varnostnega sveta ZN," je še poudaril.

V Gibanju Svoboda so tudi zaskrbljeni zaradi slabšanja humanitarnih razmer na območju Gaze. Kot je dejal Gregorič, je zaprtje mejnih prehodov, ustavitev humanitarne pomoči in onemogočanje oskrbe s hrano, vodo in osnovnimi potrebščinami zanje popolnoma nesprejemljivo, saj bo povzročilo humanitarno katastrofo. "Za humanitarno katastrofo v Gazi ni nobenega opravičila," pa je poudarila poslanka Tamara Vonta.

V stranki se zato po besedah Gregoriča zavzemajo za vzpostavitev humanitarnega koridorja na območje Gaze, od vseh strani pa pričakujejo, da bodo delovale v skladu z določbami mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic.

"Dodatna destabilizacija razmer bi lahko vodila v dolgotrajno in uničujočo vojno ali se razširila in stopnjevala na drugih konfliktnih žariščih," je poudaril poslanec.

Yafi Shpirer
Novice Izraelka o Hamasovih teroristih: To niso ljudje, to so divje živali #video
Ne spreglejte