Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
7. 10. 2023,
12.22

Osveženo pred

6 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

Natisni članek

Hamas Palestina Izrael Damir Črnčec

Sobota, 7. 10. 2023, 12.22

6 mesecev, 4 tedne

Črnčec: Hamas napada civiliste. Odziv Izraela bo upravičeno silovit.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22
Damir Črnčec, državni sekretar | Damir Črnčec | Foto Ana Kovač

Damir Črnčec

Foto: Ana Kovač

Izraelski varnostno-obveščevalni sistem je, kot kažejo današnji dogodki, tokrat zatajil, je dramo v Izraelu, kjer so oblasti po napadu palestinskih skrajnežev razglasile vojno stanje, komentiral državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Meni tudi, da se bodo Izraelci na napad odzvali z vso silo. Na eskalacijo spopadov se je odzval tudi poslanec Levice Matej Tašner Vatovec, ki poudarja, da Izrael izvaja apartheid nad Palestinci že 50 let.

Dogajanje v Izraelu, ki ga je sprožila jutranja ofenziva pripadnikov teroristične organizacije Hamas, je posledica zatajitve preventivnega delovanja izraelskega varnostno-obveščevalnega sistema, ali je to povezano z notranjepolitičnimi razmerami v Izraelu, pa bo pokazal čas, je na družbenih omrežjih zapisal Damir Črnčec.

Dodal je, da palestinska milica Hamas sistematično napada civiliste in ugrablja pripadnike vojske ter jih prevaža v Gazo. Po njegovem mnenju so današnja grozodejstva palestinskih skrajnežev in njihovo nasilje nad Izraelci del propagandne vojne.

Po spletu že krožijo videoposnetki, ki so domnevno nastali danes v jutranjih urah in ki med drugim prikazujejo znašanje pripadnikov Hamasa nad truplom izraelske ženske in trupli več ubitih izraelskih vojakov, brutalne umore pripadnikov Izraelskih obrambnih sil z noži in strelnim orožjem, ugrabitev starejše izraelske ženske s strani palestinskih skrajnežev, sobo, polno smrtnih žrtev današnjega napada ene od enot Hamasa na mesto v Izraelu ...

Črnčec je še dodal, da bo odziv Izraela v Gazi upravičeno silovit, celovit in tudi dolgotrajen, in izrazil zanimanje, ali se bo Izrael enako odzval tudi do podpornikov Hamasa, kot je Iran. 

Tašner Vatovec: Izrael izvaja apartheid nad Palestinci že 50 let

Na eskalacijo spopadov med Palestino in Izraelom se je odzval tudi poslanec Levice Matej Tašner Vatovec. “Stopnjevanje konflikta med Palestino in Izraelom ne bo prineslo rešitve spora med državama, ki traja vse od leta 1967, ko je Izrael z vojsko okupiral in koloniziral palestinska ozemlja. Vse od takrat je Izrael izvajal sistematično politiko drobljenja palestinskih ozemelj, gradnje naselbin na okupiranih območjih, teror nad Palestinci in zanikal pravice beguncev, da se kdaj vrnejo na svoje domove. Z drugimi besedami - Izrael izvaja apartheid nad Palestinci že 50 let," so sporočili iz Levice.

Tašner Vatovec poudarja, da se palestinsko-izraelski konflikt v zadnjega pol stoletja ni premaknil nikamor, svet pa je mižal. Znal je obsoditi napade Palestine, ne pa Izraela. In tudi zato nikoli ni kazalo, da bi bila rešitev kje na obzorju. Danes po njegovih besedah tudi Slovenija ponavlja to napako.

Hamas, Izrael | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage "V Levici smo vsa ta leta vztrajno opozarjali na razsežnost izraelske okupacije, apartheid nad Palestinci v njihovi domovini ter ostale kršitve Ženevskih konvencij. Vedno smo bili na stališču, da mora biti vsaka okupacija obsojena, vsak zločin pa preprečen. Zato tudi danes ob napadih palestinskih milic na Izrael obsojamo uporabo orožja, ki je uperjeno zoper civilno prebivalstvo. Obenem pa opozarjamo, da nobena vojna ne bo prinesla rešitve, ampak bo samo poglobila konflikt, katerega posledica bo še več mrtvih in razdejanje tako Palestine kot Izraela.

Zato bi morali svetovni voditelji čimprej reagirati in zastaviti svoje ime za prekinitev ognja in začetek novih mirovnih pogajanj. Edini način, ki bo to pot začel, je priznanje palestinske državnosti - dolg, ki ga ima tudi Slovenija, tudi v luči svoje zgodovine. Čeprav je malo upanja, to ostaja in umira zadnje,” sklene Tašner Vatovec.

Solidarnost z Izraelom in sožalje svojcem žrtev sta medtem na omrežju X izrazila predsednika opozicijskih strank SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin.

Sporočilo MZZ Slovencem v Izraelu

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je izdalo opozorilo za slovenske državljane na tem območju. Za nujno konzularno pomoč jih je napotilo na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu.

"Zaradi terorističnega napada iz Gaze na osrednji del Izraela državljanom svetujemo, da so previdni, se zadržujejo doma in v bližini zaklonišč in upoštevajo navodila lokalnih oblasti," so sporočili z zunanjega ministrstva na družbenem omrežju X. Dodali so, da jim je na voljo tudi nujna konzularna pomoč.

Na podatke o tem, koliko slovenskih državljanov je na območju Izraela in Gaze, na STA še čakajo.

Ne spreglejte