Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
10. 10. 2023,
22.55

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97

Natisni članek

terorizem spopadi Palestina Izrael

Torek, 10. 10. 2023, 22.55

6 mesecev, 3 tedne

"Med tistimi, ki govorijo o izraelskem apartheidu, nobeden ne sedi v zaklonišču v Ljubljani"

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97
Ze'ev Boker | "To niso borci za svobodo ali karkoli podobnega, kar smo lahko ponekod slišali. To so preprosto teroristi, ki jih lahko glede na njihova barbarska dejanja primerjamo samo še z Islamsko državo," pravi izraelski veleposlanik Ze'ev Boker. | Foto Izraelsko veleposlaništvo

"To niso borci za svobodo ali karkoli podobnega, kar smo lahko ponekod slišali. To so preprosto teroristi, ki jih lahko glede na njihova barbarska dejanja primerjamo samo še z Islamsko državo," pravi izraelski veleposlanik Ze'ev Boker.

Foto: Izraelsko veleposlaništvo

"Med tistimi, ki Izrael imenujejo apartheid, nobeden ne sedi v zaklonišču v Ljubljani, medtem ko bi iz Madžarske, Hrvaške ali Italije letele rakete na slovensko prebivalstvo. Vsak bi moral pred takšnimi izjavami dvakrat premisliti," je v intervjuju za Siol.net med drugim povedal Ze'ev Boker, nerezidenčni izraelski veleposlanik, pristojen za Slovenijo, ki je trenutno v Jeruzalemu.

Hamas
Novice Zgodovinski teroristični napad: obramboslovca pojasnjujeta, kaj nas čaka

Gospod veleposlanik, kakšen je trenutni položaj v Izraelu po Hamasovem terorističnem napadu?

Najprej hvala za vaš klic. Preden preideva na trenutno stanje, je treba pogledati, kaj se je zgodilo v soboto zjutraj. Doživeli smo neizzvan napad več sto Hamasovih teroristov. To niso borci za svobodo ali karkoli podobnega, kar smo lahko ponekod slišali. To so preprosto teroristi, ki jih lahko glede na njihova barbarska dejanja primerjamo samo še z Islamsko državo.

Prepričan sem, da so vaši bralci spremljali poročila z napadenih območij v naši državi. Namenoma so napadli civiliste. Pobijali so stare in mlade. Pripadniki Hamasa in palestinske teroristične organizacije Islamski džihad so odpeljali najmanj sto talcev. Spopadi so potekali v kibucih in drugih krajih, za katere si nikoli nismo mislili, da se bodo morali ljudje v njih boriti za življenje. Skoraj vsak ima prijatelja, ki je umrl ali bil ranjen. Za nas je to velika tragedija. 

Številke so neverjetne. Po trenutnih podatkih smo izgubili blizu tisoč ljudi, večinoma civilistov. Ranjenih je več kot dva tisoč. Družine so ločene. Mnogi ne vedo, kaj se je zgodilo z njihovimi najdražjimi. Ob tem vidimo, da nas na naši severni meji z Libanonom preizkuša tudi Hezbolah, ki hoče v konflikt vnesti dodatno dimenzijo.

Močna podpora številnih držav, med njimi tudi Slovenije in drugih držav članic Evropske unije, nam daje spodbudo, za kar smo zelo hvaležni. Stališče, ki so ga že v soboto zavzeli slovenski premier, zunanja ministrica in predsednica, je bilo z vidika obsodbe terorističnega napada, solidarnosti z Izraelom in njegove pravice do samoobrambe zelo jasno.

Izjava naše vlade je bila prav tako zelo jasna. Ustavili bomo Hamasov vojaški aparat. Ne moremo, nihče ne more tolerirati prisotnosti terorističnih organizacij na svoji meji.

Damir Črnčec, državni sekretar
Novice Črnčec: Hamas napada civiliste. Odziv Izraela bo upravičeno silovit.

Kako nameravate premagati Hamas? Katere konkretne poteze boste potegnili?

Ne bom šel v podrobnosti. Načrtovanje in izvedba nevtralizacije Hamasovih vojaških kapacitet sta stvar naših obrambnih sil in njihovega vodstva. Nobena država ne bi mogla tolerirati takšnega barbarskega napada na svoje državljane. Kot sem rekel, nas močna podpora in razumevanje drugih držav držita pokonci. Prve so tukaj ZDA, ki so poslale tudi svojo letalonosilko in posebne enote, pripravljene pa so nam zagotavljati tudi nujno potrebno opremo, ki jo potrebujemo za zaščito svojih državljanov.

Ko berete novice, si samo predstavljajte, kako bi bilo, če bi bila iz kateregakoli dela Slovenije ali pa iz katere od sosednjih držav napadena Ljubljana. Na srečo vam je leta 1991 uspelo samostojnost zagotoviti v desetih dneh in z veliko manjšim številom žrtev, kot smo jih mi utrpeli v zadnjem napadu.

Mnogi po vsem svetu se sprašujejo, kako to, da vašim obrambnim silam, ki slovijo kot ene najboljših na svetu, ni uspelo preprečiti sobotnega napada.

Nihče ni imun proti takšnim "blackoutom", tudi Izrael ne, kljub sofisticiranemu obveščevalnemu sistemu. Veste, da je bila v teh dneh 50. obletnica jomkipurske vojne iz leta 1973, ko izraelski obveščevalci niso razbrali namer Egipta in Sirije. Takrat smo potrebovali veliko časa, da smo obrnili položaj.

Sobota ni bil najboljši dan za našo obveščevalno službo in vojaški aparat, milo rečeno. Če berete izraelske medije, vidite, da o tem veliko razpravljajo. Zadevo bomo temeljito preiskali, ko bomo zmagali v tej vojni. Druge možnosti, kot je zmaga, nimamo. Alternative ni.

Številne skrbi usoda civilnega prebivalstva v Gazi. Lahko Izrael med poskusom uničenja Hamasa zagotovi spoštovanje mednarodnega vojaškega in humanitarnega prava?

Kot prvo, moramo zaščititi svoje državljane. Prva naloga vsake države je zaščita svojih ljudi. Pri tem bomo poskusili biti kar se da previdni. Proti civilnemu prebivalstvu Gaze nimamo nič. V preteklosti smo jim poskušali pomagati na različne načine, a je Hamas pobral denar, ki so ga dobili iz več različnih virov, in ga preusmeril v vojaške priprave.

Hamas prebivalce Gaze zlorablja kot talce, enako kot bodo zdaj uporabili ugrabljene Izraelce. Odpeljali jih bodo v vojaške štabe, na izstrelišča raket in druge vojaške tarče. Mi bomo poskušali biti nadvse previdni, a mislim, da vsi razumejo, da moramo ustaviti njihov vojaški aparat.

Matej Tašner Vatovec
Novice Matej Tašner Vatovec vladi predlaga priznanje Palestine

Kritiki Izraela, med njimi tudi tisti v slovenski stranki Levica, vaši državi očitajo okupacijo palestinskih ozemelj in politiko apartheida zoper Palestince. Kako to komentirate?

Seveda sprejemamo tudi kritike. Vsak nas ima pravico kritizirati, toda v tem trenutku je to nezaslišano. Ne bom imenoval nobene slovenske stranke. Vi jih bolje poznate kot jaz. Zdaj priti na plano z izjavami o okupaciji in apartheidu, celo brez omembe tisoč žrtev tega barbarskega terorističnega napada!? Preden nas kdo napade in kritizira, bi moral imeti vsaj nekaj sočutja in obsoditi barbarski napad. Takšni pozivi, pa naj bodo iz Slovenije ali drugih krajev po Evropi, so nesprejemljivi. Lahko nas kritizirate, lahko pa pridete tudi s konstruktivnimi predlogi za rešitev konflikta. V preteklosti smo se pogovarjali s palestinskim vodstvom. Sporazum iz Osla je bil del tega procesa, v katerem sem tudi sam sodeloval. Da se torej pogovarjati.

Kakšne bodo posledice Hamasovega terorističnega napada za celoten Bližnji vzhod?

Z naše perspektive moramo biti v tem trenutku osredotočeni predvsem na to, kako se vrniti v položaj, da bodo naši državljani lahko spet mirno živeli. Mimogrede, ne gre samo za jug države. Sam sem trenutno v Jeruzalemu, na območju katerega so bile prav tako žrtve. V ponedeljek sem zaradi Hamasovih raket moral trikrat v zaklonišče. Med tistimi, ki Izrael imenujejo apartheid, nobeden ne sedi v zaklonišču v Ljubljani, medtem ko bi iz Madžarske, Hrvaške ali Italije letele rakete na slovensko prebivalstvo. Vsak bi moral pred takšnimi izjavami dvakrat premisliti.

Glede geopolitičnega položaja pa je prezgodaj karkoli reči. Vemo, da je stvar zelo razgibana, a ne vedno v negativno smer. Pred vojno je bila iniciativa glede zbliževanja s Savdsko Arabijo, pogovarjali smo se tudi z zalivskimi državami. Mimogrede, nekatere med njimi v tem trenutku močno obsojajo Hamas in podpirajo Izrael. Če pogledate zadnjo sejo Varnostnega sveta Združenih narodov, boste to videli. Tudi njihova podpora nas opogumlja. Pred začetkom te vojne je obstajal tudi pozitiven razplet dogodkov in upam, da bo po koncu vojne ta luč na koncu predora znova zasvetila.

Kakšna je dolgoročna rešitev spora med Izraelci in Palestinci? Je rešitev dveh držav še vedno mogoča?

Ne glede na to, katero vlado smo imeli, smo bili vedno pripravljeni sesti s palestinskimi partnerji ter razpravljati o možnostih za mir in tesnejše odnose. Sem optimističen, da nam bo konflikt uspelo rešiti na pravi način. Delal sem z nekdanjim premierjem Jicakom Rabinom, čigar vizija je bila jasna. Mislim, da so tudi njegovi nasledniki na palestinski strani iskali partnerje, kar pa teroristi, ki pobijajo otroke, zajemajo talce in pobijajo družine na njihovih domovih, ne morejo biti. Ko govorimo o partnerjih za mir, govorimo o ljudeh, ki so pripravljeni dati nasilje in terorizem na stran.

Mohamed Deif
Novice To je človek, ki je načrtoval krvave napade Hamasa na Izrael
Ne spreglejte