Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2023,
14.20

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Palestina Izrael poslanec Levica Matej Tašner Vatovec

Ponedeljek, 9. 10. 2023, 14.20

9 mesecev, 1 teden

Matej Tašner Vatovec vladi predlaga priznanje Palestine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10
Matej Tašner Vatovec | Nobena vojna ne bo prinesla rešitve, menijo v Levici.  | Foto STA

Nobena vojna ne bo prinesla rešitve, menijo v Levici.

Foto: STA

"Ob napadih palestinskih milic na Izrael obsojamo uporabo orožja, ki je uperjeno zoper civilno prebivalstvo. Obenem pa opozarjamo, da nobena vojna ne bo prinesla rešitve, ampak bo samo poglobila konflikt, katerega posledica bo še več mrtvih in razdejanje za tako za  Izrael kot Palestino," je opozoril poslanec Levice Matej Tašner Vatovec, vladi pa predlagal, da začne postopke za priznanje Palestine. "Edini način, ki bo to pot začel, je priznanje Palestine - dolg, ki ga ima tudi Slovenija, predvsem v luči svoje zgodovine," je dejal. 

Stopnjevanje konflikta med Palestino in Izraelom namreč ne bo prineslo rešitve spora med državama, ki traja vse od leta 1967, ko je Izrael z vojsko okupiral in koloniziral palestinska ozemlja, je v imenu Levice še zapisal Tašner Vatovec in opozoril, da da nobena vojna ne bo prinesla rešitve, ampak bo samo poglobila konflikt, katerega posledica bo še več mrtvih in razdejanje tako za Izrael kot Palestino. 

Vlada naj pristopi h kampanji za obsodbo Izraela 

Poslanska skupina Levica zato opozarja, da morajo svetovni voditelji čimprej reagirati in zastaviti svoje ime za prekinitev ognja in začetek novih mirovnih pogajanj. "Edini način, ki bo to pot začel, je priznanje Palestine - dolg, ki ga ima tudi Slovenija, predvsem v luči svoje zgodovine," je še dodal. 

V poslanski skupini je predlagal, da vlada preuči vse možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, ki prihaja z okupiranih palestinskih ozemelj. "Vlada naj aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela kot ene največjih kršiteljic mednarodnega prava in kolonialno silo znotraj Evropske unije, vključno z uvedbo sankcij proti Izraelu," še piše v pobudi vodje poslanske skupine Levica.

Benjamin Netanjahu
Novice Izraelci iščejo krivce. Številni prst uperjajo tudi v Netanjahuja.
Izrael
Novice Grošelj: Izraelsko uničenje Hamasa bi terjalo ogromne žrtve na obeh straneh
Nataša Pirc Musar
Novice Vojna v Izraelu: oglasila se je Nataša Pirc Musar
Shani Louk
Novice Posnetek, ki je šokiral svet: grozljiva usoda Nemke v Izraelu

 

 

 

Ne spreglejte