Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2023,
11.07

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Hamas Palestina Izrael

Nedelja, 8. 10. 2023, 11.07

7 mesecev

Vojna v Izraelu: oglasila se je Nataša Pirc Musar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50
Nataša Pirc Musar | Predsednica države Nataša Pirc Musar | Foto Reuters

Predsednica države Nataša Pirc Musar

Foto: Reuters

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob sobotni eskalaciji nasilja med Izraelci in Palestinci, v katerega se je danes vpletlo še libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, na družbenem omrežju X obsodila "vsak napad na civilno prebivalstvo". Ob tem se je zavzela za zadržanost vseh strani.

"Verjamem, da je zdaj čas za zadržanost vseh strani, da bi preprečili stopnjevanje nasilja ter nadaljnje izgube življenj in trpljenje civilistov," je zapisala predsednica. "Moje misli so z vsemi žrtvami in njihovimi najdražjimi," je dodala.

Palestinsko skrajno gibanje Hamas je v soboto napadlo Izrael, ta pa se je silovito odzval. V nepričakovani eskalaciji nasilja, najhujši na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 500 ljudi na obeh straneh, več kot dva tisoč pa je ranjenih. Po besedah izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja prihaja dolga in težka vojna.

Napad Hamasa je že v soboto obsodilo več članic EU, vključno s Slovenijo, pa tudi Velika Britanija, ZDA, Ukrajina in Indija. Obsodbe nasilja in pozivi k miru prihajajo iz vsega sveta.

Fajon: Solidarnost z Izraelom je neomajna

Solidarnost z Izraelom je neomajna, je danes poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je zapisala na družbenem omrežju X, se ima Izrael "pravico braniti v skladu z mednarodnim pravom". Dodala je, da si EU s partnerji prizadeva za zaustavitev sovražnosti in pogajanja.

Fajon je zatrdila, da so si v obsodbi "zavržnega napada" na Izrael s kolegi v EU enotni. "Stalno smo v stiku, zbiramo in preverjamo informacije. Zaščita civilistov je zdaj ključna prioriteta, kot tudi izpustitev talcev. S partnerji v regiji skušamo preprečiti nove izbruhe in zavarovati stabilnost," je navedla.

Odgovorila je tudi na nekatere kritike, ki so se pojavile na omrežju X, da se ima Palestina glede na številne žrtve konflikta v zadnjih letih pravico braniti in da si Zahod, vključno s Slovenijo, zatiska oči pred tem.

Zatrdila je, da se je "vedno in vztrajno zavzemala za mirno rešitev vprašanja Palestine, ki bi temeljila na načelu dveh držav, in obsojala nasilje tudi v Gazi". Izpostavila je še, da se o tem pogovarja s palestinskim kolegom in dodala, da je nedavno sodelovala tudi na mirovnem vrhu ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Ne spreglejte