Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2023,
6.04

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Natisni članek

neurje poplave vreme

Petek, 4. 8. 2023, 6.04

9 mesecev

Gregorčič napoveduje, kam se bo preselila glavnina padavin #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

"Vnaprej je nemogoče predvideti, kako se bodo gibale padavine," pravi meteorolog Brane Gregorčič z agencije za okolje. "Že zjutraj smo opozorilno raven dvignili na rdečo barvo. Padavinski dogodek je na sredini, hujši nalivi se bodo še ponavljali vse do sobote, se bo pa glavnina selila na jugovzhod in vzhod države, na Kočevsko, Kolpo, v smeri proti spodnji Savinjski dolini," napoveduje. Do jutri je za celo državo, razen za jugozahod, razglašen rdeči alarm. 

V noči na nedeljo bodo padavine ponehale. Lahko se pojavi še kakšna nevihta, sunek vetra, a hujšega ne pričakujejo, pravi meteorolog. "Prihodnji teden bo vreme spet bolj poletno."

Hidrolog Janez Polajnar: "Povodenj je podobna tistim iz 1990, 1998 in 2004. Težišče se bo premikalo na jugovzhod države, torej na območje ob Krki, Posavje, Posotelje, porečje Dravinje. 

"Pretok Save je 2.000 kubičnih metrov na sekundo, val bo dolvodno potoval proti Hrvaški in bo blizu rekordnih vrednosti. Krka bo narasla, pričakujemo lahko težave. Savinja je za seboj že pustila razdejanje, vodni val se pomika v spodnji tok, torej proti Celju, Laškemu, oglasili so se že tudi alarmi," poroča Polajnar. 

"Pretok Drave bo tudi več kot 2.000 kubičnih metrov na sekundo, podobno kot 2012, ponekod poplavlja tudi že Mura. Avstrija bo povečala pretok iz akumulacijskih jezer, vendar gre za usklajen ukrep za nadzor poplav," zatrjuje Polajnar. 

"Pričakujemo hudourniške odzive v jugovzhodnem delu države, Beli krajini, Posavju, Zasavju. Umirjanje bo šele v nedeljo, so pa vodne količine takšne, da smo zaskrbljeni," je dodal Polajnar.

"Danes zjutraj so se ekipe organizirale na štabih civilne zaščite. Sproti odpirajo pretočnost strug, s čimer v čim večji meri obvladujejo škodo. Vse ekipe bodo aktivirane, dokler bo treba," je povedala Neža Kodre, direktorica direkcije za vode.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal: "Od Mozirja navzgor so kraji nedostopni. Na Gorenjskem je bilo sprva najhuje v Tržiču, Škofji Loki na sotočju Sor, veliko je bilo intervencij. Čakamo, da vode vsaj nekoliko odtečejo, da lahko bolje ocenimo situacijo."

Na Koroškem je škoda že velika, zlasti v Črni. Poslali smo vojsko, ki pa se še ne more prebiti do teh krajev. Na ljubljanskem območju je hudo na območju Komende, Medvod, Vodic, Polhovega Gradca in drugod.

"Odzvali so se tudi iz državnega vodstva in ponudili pomoč," je dejal Šestan, ki je dodal, da imajo pri reševanju težave pri komunikaciji zaradi prekinjene oskrbe z elektriko in na repetitorjih.

Pomaga tudi policija, s helikopterjem so rešili ljudi, ki so se zatekli na drevesa v kampu v Savinjski dolini. Pregledali bodo vse območje, če je treba še kje urgentno intervenirati.

V Kamniku imajo težave s pitno vodo. Uradnih podatkov o smrtnih žrtvah še ni. 

Minister za obrambo Marjan Šarec poziva državljane: "Če nimate nujnih poti, ostanite tam, kjer ste, vsako vozilo dodatno ovira reševanje. Nekatere ceste so neprevozne, odnaša tudi mostove." Dodaja: "Ta hip deluje 250 vojakov, z vso možno mehanizacijo. Vse sile za zaščito in reševanje so aktivirane. Najhuje je na Koroškem, tam so v kratkem času že tretjič na udaru."

Pomoči iz tujine za zdaj ne potrebujemo, v situaciji smo še samozadostni, smo pa o dogajanju obvestili že komisarja Lenarčiča, je še povedal Šarec. 

       Če želite, lahko posnetke ujme delite z nami na novice.siol@tsmedia.si.

gasilci
Novice Nočna mora: Savinja v Celju prestopila bregove, poteka evakuacija #video
Dogajanje na cestah, zapore in druge in prometne informacije lahko v živo spremljate v sklopu Promet na Avtomoto.

"Slovenija se je znašla v primežu silovitih poplav, ki se bodo v naslednjih 24 urah zaradi prihoda novih in novih padavin še stopnjevale," na Facebooku poroča Meteoinfo Slovenija. "Marsikje na Gorenjskem, Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja vladajo izredne razmere. Zaradi silovitih nalivov so reke in hudourniki prestopili bregove in poplavljajo v večjem obsegu. Pod vodo so številni kraji, prav tako se sprožajo zemeljski plazovi," so zapisali.

reševanje, poplave
Novice Voda odnaša hiše, ljudi iščejo s helikopterji #video

Najhujši nalivi so se v zadnjih 12 urah pojavljali na območju južnega predgorja Julijskih Alp ter v pasu od Idrije prek severnega dela Ljubljanske kotline do Koroške, kjer je marsikje padlo že več kot 150, ponekod celo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter.

Žiri so pod vodo. | Foto: Dejan Carli/Neurje.si Žiri so pod vodo. Foto: Dejan Carli/Neurje.si

"Tekom dneva se bo težišče padavinskega dogajanja postopno preselilo nad južno in vzhodno Slovenijo, kjer lahko prav tako pade več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. Nalivi se bodo prožili nad Gorskim kotarjem in se nato z močnim jugozahodnim vetrom, ki piha v višinah, čez Kočevsko, Dolenjsko in Belo krajino širili proti severovzhodu države," še poroča Meteoinfo Slovenija.

Neurje, Predmeja
Novice S spremembo zakona do vnaprejšnjega izplačila dela škode v naravnih nesrečah
Garažna hiša
Novice Preberite, kam lahko pred neurjem danes skrijete svoj avtomobil
Kamp Menina
Novice Je slovenske kampe strah napovedanega hudega vremena?
Črna na Koroškem, neurje
Novice 1,1 milijona evrov za pomoč prizadetim v stoletnih neurjih
Narasla reka Sava v Tacnu.
Novice Začelo se je: reke naraščajo, padavine bodo zajele vso državo

 

Ne spreglejte