Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
21.42

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

padavine dež neurje nevihta vreme

Četrtek, 3. 8. 2023, 21.42

8 mesecev, 4 tedne

Začelo se je: reke naraščajo, padavine bodo zajele vso državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Narasla reka Sava v Tacnu. | Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale tudi v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda, pričakuje Arso. Fotografija je simbolična in prikazuje naraslo reko Savo v Tacnu leta 2017. | Foto Bojan Puhek

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale tudi v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda, pričakuje Arso. Fotografija je simbolična in prikazuje naraslo reko Savo v Tacnu leta 2017.

Foto: Bojan Puhek

Nevihte z nalivi so zvečer zajele severozahodni, severni in deloma osrednji del države. Po podatkih Arsa so reke v Posočju in na Gorenjskem že začele naraščati. Danes okoli 23. ure se lahko morje razlije na najbolj izpostavljenih delih obale.

Garažna hiša
Novice Preberite, kam lahko pred neurjem danes skrijete svoj avtomobil

Padavine so zvečer zajele Severno Primorsko, med drugim Goriško in Bovško ter Gorenjsko in del osrednje Slovenije, pomikajo se severovzhodno, kažejo radarske slike.

Po podatkih agencije za okolje (Arso) so ob 20. uri v Posočju in na Gorenjskem reke že začele naraščati, v večjem delu države pa se je vodnatost rek počasi zmanjševala. Pretoki rek so bili povečini srednji, posamezne reke v vzhodni Sloveniji pa so ohranjale velike pretoke.

Reka Meža je v Črni na Koroškem že prestopila bregove, je v oddaji Odmevi na TV Slovenije povedal Janez Polajnar z Arsa. Po podatkih s spletne strani Arsa, ima Meža visokovodni pretok, številne ostale reke v severni Sloveniji pa velike pretoke. Več prijav dogodkov zaradi neurja je uprava dobila med drugim v Radovljici, na Jesenicah, v Preddvoru in Kranju, v Kamniku, Domžalah in Ljubljani, pa tudi v Kanalu, Idriji in Žireh. Po dosedanjih podatkih je bilo doslej najhuje v Radovljici, kjer je poplavilo več stanovanjskih objektov in šolo, je v Odmevih povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved.

Danes okoli 23. ure in v petek okoli 12. ure se lahko morje razlije na najbolj izpostavljenih delih obale, v izrednem biltenu uprave za zaščito in reševanje navaja agencija.

Opozarja, da so od danes zvečer do sobote zjutraj krajevno možni močnejši in tudi dolgotrajni nalivi. Danes ponoči, v petek čez dan in tudi v soboto bodo reke v večjem delu države močno narasle. V več porečjih bodo reke poplavile, ponekod tudi na območjih redkih poplav.

Hidrologi opozarjajo na možnost poplav:

Ponoči bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji. Zaradi povečanega pretoka iz Avstrije in naraščanja pritokov v Sloveniji se lahko že zjutraj ob Dravi začnejo razlivanja na izpostavljenih območjih.

Kamp Menina
Novice Je slovenske kampe strah napovedanega hudega vremena?

Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale tudi v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda, pričakuje Arso.

Ne spreglejte