Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2023,
6.25

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,72

Natisni članek

neurje zapora ceste ceste ceste promet promet

Petek, 4. 8. 2023, 6.25

8 mesecev, 3 tedne

Nočna mora: Savinja v Celju prestopila bregove, poteka evakuacija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,72

Reka Savinja je v Celju začela prestopati bregove, del mesta, ki leži ob levem bregu Savinje, so pričeli evakuirati. Obilne padavine so na številnih območjih Gorenjske in Koroške povzročile hude poplave in zemeljske plazove. Poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je pojasnil, da je trenutno najbolj prizadeto škofjeloško območje s Selško in Poljansko dolino. "Dejansko je cela Gorenjska pod vodo," je situacijo na kratko povzel Šmid. Zgoraj si poglejte hude razmere iz kraja Krivčevo v občini Kamnik. Razmere na Koroškem so po deževju izredne, ponekod kaotične, pa je dejal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Medtem je vedno bolj pod vodo tudi Ljubljana, ponekod na Štajerskem pa se že razliva Drava.

       Če želite, lahko posnetke ujme delite z nami na novice.siol@tsmedia.si.

poplave
Novice Gregorčič napoveduje, kam se bo preselila glavnina padavin #video

V Celju širša evakuacija, Savinja prestopila bregove

Zaradi izjemno slabe hidrološke napovedi in velike verjetnosti razlitja Savinje se v Celju začenja evakuacija celotnega območja Lisc na desnem bregu in Trubarjeve, Malgajeve do Ljubljanske ulice in celotnega starega mestnega jedra na levem bregu Savinje, so sporočili iz celjske občine.

Podjetje Vodovod kanalizacija iz Celja je medtem obvestilo uporabnike pitne vode, oskrbovane iz vodovodnega sistema Celje, na celotnem območju Mestne občine Celje, občine Štore in občine Vojnik, da je vodo za pitje in pripravo hrane treba predhodno prekuhavati.

Ukrep prekuhavanja velja tudi za uporabnike dela Galicije v občini Žalec in delov naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v občini Šentjur, ki so tudi oskrbovana iz vodovodnega sistema Celje.

Ukrep prekuhavanja velja do preklica.

Na občini prebivalke in prebivalce prosijo, da upoštevajo navodila služb zaščite in reševanja.

Reševanje otrok v Mengšu

Iz vrtca Gobica so gasilci PGD Mengeš dopoldan rešili 22 otrok.

Fotogalerija
1 / 7

Foto: PGD Mengeš


Dogajanje na cestah, zapore in druge in prometne informacije lahko v živo spremljate v sklopu Promet na Avtomoto.

Alarm tudi v Ljubljani

Sirene za splošno nevarnost so se oglasile tudi v Ljubljani na Brodu, v Zalogu, Tacnu in Novih Jaršah. Poplavljata Sava v Tacnu in Gradaščica v zgornjem toku. Trenutno so najbolj izpostavljena območja Kozarje, Vič, Dolgi most, Sneberje in Tacen. Zaradi velike nevarnosti, da Sava prestopi bregove dolvodno od Tacna, se je tudi v prestolnici oglasila sirena.

V Kamniku so s sireno razglasili splošno nevarnost zaradi poplav in plazov. V Medvodah občane prosijo, naj ne zapuščajo domov. Po poročanju Radia Slovenija so Žiri odrezane od sveta. V Komendi se je že drugič oglasila sirena, ki opozarja na poplave. Hude težave imajo tudi v Škofji Loki in okolici Slovenj Gradca.

Hudourniki so močno narasli tudi v Polhograjskih dolomitih, kjer je stanje po besedah poveljnika Gasilske zveze Dolomiti Andreja Slovše alarmantno. 

Močno deževje je povzročilo veliko težav tudi na območju zgornje Gorenjske, kjer so ponekod narasli potoki prestopili bregove in zalivali objekte. Med drugim je voda zalila klet psihiatrične bolnišnice v Begunjah. V radovljiški in žirovniški občini je bila potrebna tudi evakuacija stanovalcev posameznih hiš.

Zaradi močnega deževja so v Idriji številni objekti pod vodo, tudi industrijski obrati.

Vse ekipe Telekoma Slovenije in GVO so na terenu
Vodna ujma, razlitja rek in vodotokov, sproženi zemeljski plazovi, porušeni mostovi in ponekod izpad električnega napajanja predvsem na severu in zahodu države povzročajo težave tudi pri zagotavljanju mobilnih in fiksnih komunikacijskih storitev. Vse ekipe Telekoma Slovenije in GVO so na terenu, tudi zato, ker se zavedajo, da so v takšnih izrednih razmerah komunikacije izredno pomembne tudi za reševanje in ohranjanje stikov z bližnjimi. S terena poročajo o izjemno zahtevnih razmerah, ponekod je dostop onemogočen in smrtno nevaren. Po koncu neposredne nevarnosti se bo nemudoma nadaljevala celovita sanacija omrežja, so še sporočili iz Telekoma Slovenije. (S. C.)

S helikopterjem rešili tudi invalida

V Škofji Loki so gorski reševalci in posadka helikopterja Slovenske vojske rešili štiri osebe iz najbolj ogrožene hiše, od tega je bila ena oseba invalidna. Hiša je bila obdana z vodo z vseh strani, poplavljeno celo prvo nadstropje.

Zaradi poplav več kot 16 tisoč odjemalcev brez elektrike

Na območjih z močnim deževjem in poplavami se pojavljajo tudi prekinitve pri oskrbi z elektriko. Trenutno je najhuje na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, na območju Elektra Celje je brez elektrike skoraj 12 tisoč odjemalcev. Več kot štiri tisoč jih je brez elektrike tudi na območjih Škofje Loke, Medvod in Kamnika.

Dramatične razmere so tudi v Podgorju pri Slovenj Gradcu:

Odneslo gasilski avto

Na odseku Trebija–Žiri je gasilcem odneslo avto ford ranger. Nihče od gasilcev pri tem ni bil poškodovan.

Solčava Mozirje odrezana od sveta

Poplave so zajele tudi Koroško in Zgornjo Savinjsko dolino. Na Koroškem so številne ceste zaprte za promet, reke so že prestopile bregove, zalito je veliko hiš in kleti, sprožili so se tudi številni plazovi, so za STA danes povedali na slovenjgraški upravi za zaščito in reševanje.

Občini Solčava in Mozirje sta trenutno odrezani od sveta.

Opozorilna sirena je bila sprožena na območju Mestnih občin Maribor in Ptuj ter občin Duplek in Starše. Kot je za STA povedala vodja izpostave Ivanka Grilanc, se Drava na nekaterih običajnih območjih sicer že razliva, predvsem v Malečniku in Rušah.

V celjsko bolnišnico le v primeru nujnih stanj

V Splošni bolnišnici Celje zaradi poplavne ogroženosti pozivajo vse paciente, naj prihajajo v bolnišnico le v primeru nujnih stanj. Poziv velja tudi za paciente, ki so naročeni na ambulantne specialistične preglede. 

reševanje, poplave
Novice Voda odnaša hiše, ljudi iščejo s helikopterji #video

Šarec: Če ne bo šlo drugače, bomo izvajali reševanje tudi z oklepnimi sanitetnimi vozili
Razmere v Kamniku, kjer se spopadajo s poplavami in plazovi, spremlja tudi minister za obrambo Marjan Šarec. V izjavi za medije je med drugim dejal, da se sestaja štab republiške civilne zaščite, kjer se bodo odločili o nadaljnjih korakih. Razmere so resne, je opozoril, na terenu je vojska, aktiviran je tudi akcijski načrt Vihra.

"Če ne bo šlo drugače, bomo izvajali reševanje tudi z oklepnimi sanitetnimi vozili," je dodal.

Lenarčič: EU za Slovenijo pripravljena aktivirati mehanizem za civilno zaščito
Poplavne razmere v Sloveniji spremlja tudi evropski center za usklajevanje nujnega odziva, je danes sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. "Kot vedno, smo v primeru zaprosila za pomoč s strani pristojnih nacionalnih služb pripravljeni nemudoma aktivirati evropski mehanizem za civilno zaščito," je še zapisal na Twitterju.

Agencija za okolje (Arso) je izdala rdeče opozorilo za severovzhodno, severozahodno in osrednjo Slovenijo, ki velja danes do polnoči. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so v zadnjih 12 urah zabeležili več kot tisoč dogodkov, na pomoč ljudem pa so priskočili gasilci iz 168 gasilskih enot. 

Medvode so pod vodo. | Foto: Bralec Medvode so pod vodo. Foto: Bralec

"Zaradi velike količine padavin so meteorne vode in vodotoki na območju celotne občine zalili več objektov in območij. Sprožili so se tudi zemeljski plazovi. Aktiviran je štab Civilne zaščite in vse gasilske enote ter druge intervencijske službe. Na območju doline Ločnice (Sora od 49 do 51a – Sorški gaji) poteka evakuacija občanov, zbirno mesto je Športna dvorana Medvode. Občane prosimo naj, če to ni nujno potrebno, ne zapuščajo domov in naj se umaknejo v višja nadstropja," je sporočila občina Medvode.

Obilne padavine so največ težav na Severnem Primorskem povzročile na Tolminskem in Idrijsko-Cerkljanskem, kjer je precej hiš pod vodo.

Zaradi neurja trenutno v Občini Idrija poteka večji obseg intervencij. Sprožajo se plazovi, nekatere ceste so že poplavljene, med drugim je neprevozna tudi cesta Idrija–Spodnja Idrija. Neprevozne ali slabo prevozne so tudi nekatere okoliške ceste, so sporočili z občinske civilne zaščite.

Škofja Loka iz zraka. Vir: Gasilska Enota Škofja Loka | Foto: Gasilska Enota Stara Loka Škofja Loka iz zraka. Vir: Gasilska Enota Škofja Loka Foto: Gasilska Enota Stara Loka

Na Severnoprimorskem je bilo največ težav na Tolminskem in Idrijsko-cerkljanskem, meteorne vode pa so, kot je za Radio Slovenija povedal regijski poveljnik civilne zaščite Samo Kosmač, zalivale hiše, sprožilo se je več plazov, ki so zasuli ceste, v Baški grapi so morali evakuirati stanovalce iz dveh hiš. Žiri pa so zaradi sproženih plazov odrezane od sveta, je za radio dejal vodja posredovanja Janez Tratnik.

Poplave v Kamniku. | Foto: Siol.net Poplave v Kamniku. Foto: Siol.net

Neurje, Predmeja
Novice S spremembo zakona do vnaprejšnjega izplačila dela škode v naravnih nesrečah
Težišče se bo preselilo nad južno in vzhodno Slovenijo
"Najhujši nalivi so se v zadnjih 12 urah pojavljali na območju južnega predgorja Julijskih Alp ter v pasu od Idrije prek severnega dela Ljubljanske kotline do Koroške, kjer je marsikje padlo že več kot 150, ponekod celo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. Tekom dneva se bo težišče padavinskega dogajanja postopno preselilo nad južno in vzhodno Slovenijo, kjer lahko prav tako pade več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter. Nalivi se bodo prožili nad Gorskim kotarjem in se nato z močnim jugozahodnim vetrom, ki piha v višinah, čez Kočevsko, Dolenjsko in Belo krajino širili proti severovzhodu države," tekom dneva," na Facebooku poroča Meteoinfo Slovenija.
Švica, Alpe
Novice V samo treh dneh v švicarskih Alpah umrlo šest ljudi
reševanje s policijskim helikopterjem
Novice Tujca na Bovškem skočila v tolmun. Ni se končalo dobro.
Nevihta, neurje, dež, strela
Novice Jeseni sprememba pri obveščanju o nevihtah in nesrečah
Ne spreglejte