Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
12.26

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

nevihta vreme opozorilo policija reševanje Bovec nesreča nesreča

Torek, 1. 8. 2023, 12.26

9 mesecev

Tujca na Bovškem skočila v tolmun. Ni se končalo dobro.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
reševanje s policijskim helikopterjem | Policija svetuje: Bodite previdni in odgovorni, poskrbite za celovite informacije in priprave ter ne pozabite na ustrezno opremo. | Foto Policija

Policija svetuje: Bodite previdni in odgovorni, poskrbite za celovite informacije in priprave ter ne pozabite na ustrezno opremo.

Foto: Policija

Letalska policijska enota je v ponedeljek z dežurno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) za helikoptersko reševanje v gorah reševala nizozemskega državljana, ki si je v kanjonu Predelica v okolici naselja Log pod Mangartom v občini Bovec pri soteskanju zaradi skoka v tolmun poškodoval nogo. Nesreča se je v enem od kanjonov na Bovškem zgodila tudi sredi julija, ko si je ramo zaradi skoka poškodovala udeleženka soteskanja iz ZDA. 

Oba ponesrečena turista so s policijskim helikopterjem odpeljali na nadaljnjo obravnavo v bolnišnico na Jesenice oziroma v UKC Ljubljana. 

V obeh primerih je šlo za vodeno aktivnost brez ugotovljene odgovornosti vodnikov za nesreči. Soteskanje ali kanjoning, pri katerem se udeleženci spuščajo po soteskah in koritih, ki jih je voda izdolbla v skale, spada med nevarnejše rekreacijske športe.

Previdno, tudi zaradi vremena, opozarja policija

Policija zato poziva k previdnosti in ustrezni informiranosti pred začetkom aktivnosti. "V dejavnosti naj ne gre za izkazovanje poguma, ampak varno športno doživetje pod nadzorom usposobljenih vodnikov," poudarjajo.

Opozarjajo tudi, da naj izletniki in pohodniki v gorah v teh dneh upoštevajo vremensko napoved ter mogoč pojav neviht, ki so v gorah izredno nevarne. Ob letošnjem hudem poletnem reševalnem tempu znova ponavljajo opozorilo in poziv k previdnosti, opremljenosti, informiranosti, ustreznim pripravam in predvsem odgovornosti, ker pohodniki v nevarnost ne spravljajo samo sebe, ampak tudi tiste, ki se vsakič močno trudijo, da bi jim pomagali.

Pomembno je pravilno načrtovanje tur, informiranje o poti, s čimer je mogoče preprečiti nevarne položaje, v katerih se znajdejo posamezniki zaradi neurij, prestrašenosti, obnemoglosti ali ker se izgubijo. 

Nevihta, neurje, dež, strela
Novice Jeseni sprememba pri obveščanju o nevihtah in nesrečah
soteska
Novice Italija: v soteski umrlo najmanj osem izletnikov
Novice 41-letnik med soteskanjem padel 15 metrov globoko in se huje poškodoval
Ne spreglejte