Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 7. 2020,
11.20

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

42

Natisni članek

noad Soča nesreča nesreča

Sreda, 29. 7. 2020, 11.20

3 leta, 8 mesecev

Utopitev otroka v Soči: policija razkrila, kaj se je dogajalo v usodnih trenutkih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

42

Utropitev 15-letnika | Območje nesreče | Foto PU Nova Gorica

Območje nesreče

Foto: PU Nova Gorica

Včeraj popoldan se je v Soči na območju kopalnih voda pri Kajak centru Solkan kopala družina s tremi otroki. Družina se je kopala nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic, vendar tekoča. Med kopanjem je vodostaj reke Soče nenadoma narasel in odnesel 10-letnega dečka. Stekla je iskalna akcija, otroka so v strugi našli mrtvega nekaj po 18. uri.

Soča
Novice V Soči utonil deček, odnesel ga je močan tok

Rečni tok je pričel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe, odnašati v smeri rečnih brzic oziroma kajakaške proge. Eden od odraslih je zaplaval za njim, vendar ga ni mogel dohiteti, zato je tok otroka potegnil na kajakaško progo in ga odnesel v smeri Italije, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Otroka so našli uro in pol po nesreči

Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajakaški progi, in skočila za njim, vendar ga tudi onadva nista mogla dohiteti. Policija je bila o nesreči obveščena okoli 16.36 in ker otrok ni bil najden, je stekla reševalna akcija.

V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši, gasilci in člani podvodne reševalne službe, ki so pričeli iskati otroka po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije. 

Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi, ki opozarjajo na nevarnost utopitve, nevarnost nenadnega dviga gladine vode, kopanje na lastno odgovornost in kopalno območje brez reševalca iz vode.  | Foto: PU Nova Gorica Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi, ki opozarjajo na nevarnost utopitve, nevarnost nenadnega dviga gladine vode, kopanje na lastno odgovornost in kopalno območje brez reševalca iz vode. Foto: PU Nova Gorica

Ob 18.10 je bil otrok najden v strugi pod gladino reke. Ko so reševalci ob 18.20 truplo potegnili iz vode, ga je nemudoma pričela oživljati ekipa nujne medicinske pomoči iz Nove Gorice, vendar neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija, ki bo opravljena na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji. Pri ogledu kraja dogodka so pristojni ugotavljali tudi, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oziroma ali je tam uradno kopališče.

Na kopalnem območju pri Solkanu se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev. | Foto: PU Nova Gorica Na kopalnem območju pri Solkanu se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev. Foto: PU Nova Gorica

Pri ogledu je bilo ugotovljeno, da se na območju kajakaškega centra nahaja Kopalno območje Soča pri Solkanu. V tem delu območja je plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok. Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi nevarnost utopitve, nevarnost nenadnega dviga gladine vode, kopanje na lastno odgovornost in kopalno območje brez reševalca iz vode. 

Na kopalnem območju se namreč lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo zbiranje obvestil o nesreči. O ugotovitvah preiskave bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Ocean, morje
Novice Nova huda nesreča na hrvaški obali: najstnik si je zlomil hrbtenico
Ne spreglejte