SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ustavno sodišče zavrglo pritožbo Patrika Grebla

0,32

termometer

Patrik Greblo | Županski kandidat Patrik Greblo in kandidati z liste Zavedno Koper so trdili, da jim je bila s sklepi občinske volilne komisije in zatem s sodbami upravnega sodišča neupravičeno kršena pasivna volilna pravica in da v postopku potrjevanja kandidatur niso ravnali v nasprotju z zakoni. | Foto: STA
Županski kandidat Patrik Greblo in kandidati z liste Zavedno Koper so trdili, da jim je bila s sklepi občinske volilne komisije in zatem s sodbami upravnega sodišča neupravičeno kršena pasivna volilna pravica in da v postopku potrjevanja kandidatur niso ravnali v nasprotju z zakoni. Foto: STA

Ustavno sodišče je zavrglo pritožbe Patrika Grebla in Liste Zavedno Koper na 13 sodb novogoriškega upravnega sodišča, ki je zavrnilo njihove kandidature. Pritožb, ki jih je kot vlagatelj kandidature liste Koper Zavedno vložil odvetnik Boštjan Bedene, ni sprejelo v obravnavo, saj je ocenilo, da niso izpolnjeni pogoji iz zakona o ustavnem sodišču.

Ustavno sodišče je ocenilo, da pritožba ni izpolnjevala pogojev 55. b člena zakona o ustavnem sodišču. Poleg tega, da ni izpolnjevala splošnih pogojev iz prvega odstavka člena, ni izpolnjevala niti pogojev iz prve alineje drugega odstavka, ki dovoljuje pritožbe v primeru kršitve človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki imajo hujše posledice za pritožnika. Senat ustavnega sodišča, ki so ga sestavljali Špela Mežnar, Matej Accetto in Rok Čeferin, je odločitev sprejel soglasno.

Aleš Bržan Novice Anketa Dnevnika: Bržan v Kopru na dobri poti k novemu županskemu mandatu

Menili so, da jim je neupravičeno kršena pasivna volilna pravica

Županski kandidat Patrik Greblo in kandidati z liste Zavedno Koper so trdili, da jim je bila s sklepi občinske volilne komisije in zatem s sodbami upravnega sodišča neupravičeno kršena pasivna volilna pravica in da v postopku potrjevanja kandidatur niso ravnali v nasprotju z zakoni.

Občinska volilna komisija je kandidature zavrnila, ker jih organi stranke niso potrjevali s tajnim glasovanjem. Kandidati so se nato obrnili na upravno sodišče, ki pa je njihove pritožbe prav tako zavrnilo.

Anže Logar in Nataša Pirc Musar Novice Predsedniška tekma: "Ključna bo volilna udeležba, sicer bo zelo tesno"

V Kopru ostaja še šest kandidatov

V Kopru tako ostaja šest županskih kandidatov. Lista Aleša Bržana in Gibanje Svoboda predlagata aktualnega župana Aleša Bržana, ki ga podpira še stranka Oljka. Za stranko Zaupanje kandidira Peter Bolčič, za SDS Igor Colja, za Levico Alan Medveš, za stranko Koper je kandidat Boris Popovič in za SD Jadranka Šturm Kocjan.

Predčasne volitve 2022 Novice Prvi dan predčasnega glasovanja: takšna je bila udeležba Nika Kovač, Branko Grims Novice Policija: Našli smo napadalca na Niko Kovač Novice Lokal išče vandala, ki jim je razbil steklo: "Na kameri se vidi tvoja prelepa barva oči"
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin