Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2022,
16.52

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

Boris Popovič Aleš Bržan Koper lokalne volitve

Torek, 8. 11. 2022, 16.52

1 leto, 5 mesecev

Anketa Dnevnika: Bržan v Kopru na dobri poti k novemu županskemu mandatu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Aleš Bržan | V Kopru bodo volivke in volivci v nedeljo, 20. novembra, izbirali med petimi kandidati. Za drugi mandat se poteguje aktualni župan Aleš Bržan.  | Foto STA

V Kopru bodo volivke in volivci v nedeljo, 20. novembra, izbirali med petimi kandidati. Za drugi mandat se poteguje aktualni župan Aleš Bržan.

Foto: STA

Na lokalnih volitvah v Mestni občini Koper se, sodeč po anketi, ki jo je v Kopru za časopis Dnevnik opravila agencija Ninamedia, zmaga obeta aktualnemu županu Alešu Bržanu (Lista Aleša Bržana). Ta bi bil morda lahko izvoljen že v prvem krogu. Na volitvah v mestni svet medtem najbolje kaže Gibanju Svoboda, rezultate ankete povzema Dnevnik.

Za Bržana se je v anketi izreklo 46,6 odstotka anketirancev, sledi pa mu nekdanji koprski župan Boris Popovič (Koper je naš), zanj bi glasovalo 20,3 odstotka anketirancev. Tretja je s 6,8 odstotka podpore kandidatka SD Jadranka Šturm Kocjan, s 3,4 odstotka ji sledi Peter Bolčič (Zaupanje), Igor Colja (SDS) pa ima dvoodstotno podporo.

Še višjo podporo je zdajšnji koprski župan dobil med opredeljenimi volivci. Med zadnjimi se je v začetku meseca zanj izreklo 59 odstotkov anketirancev, kar pomeni, da bi bil lahko izvoljen že v prvem krogu, navaja Dnevnik.

Če bi se Bržan in Popovič pomerila v drugem krogu volitev, bi razmerja med njima ostala zelo podobna. Za Bržana bi glasovalo dobrih 60 odstotkov anketirancev, za Popoviča pa slabih 26 odstotkov.

Pred štirimi leti je Aleš Bržan z le 17 glasovi razlike iz županskega stolčka izrinil dolgoletnega župana Borisa Popoviča.  | Foto: STA , Pred štirimi leti je Aleš Bržan z le 17 glasovi razlike iz županskega stolčka izrinil dolgoletnega župana Borisa Popoviča. Foto: STA ,

Na volitvah za mestni svet medtem kaže na zmago liste Gibanja Svoboda, ki bi glede na rezultate ankete Ninamedie dobila 24,8 odstotka glasov, za Listo Aleša Bržana pa bi glasovala dobra petina vprašanih (20,8 odstotka), kar pomeni, da bi izgubila nekaj svetnikov. Stranki, ki pri kandidaturi podpirata Bržana, torej lovita skupno polovično zastopanost v mestnem svetu.

Za Popovičevo stranko Koper je naš bi glasovalo 18,3 odstotka vprašanih, kar je občuten upad v primerjavi z letom 2018, ko ga je podprlo več kot 35 odstotkov volivcev. Takrat je Bržanova lista dobila slabih 25 odstotkov, piše časnik. Na repu volitev v mestni svet se zvrstijo SD s 7,2 odstotka podpore vprašanih, Pirati (5,6 odstotka), Levica (4,8), SDS (4,1), Oljka in NSi (obe po štiri odstotke), SLS (3,2) ter Zaupanje in Resni.ca (obe po 1,6 odstotka).

Polovica vprašanih sicer meni, da je občina v preteklih štirih letih napredovala, 30 odstotkov občanov meni, da občina stagnira, 17 odstotkov pa jih zaznava celo razvojno nazadovanje.

Ninamedia je anketo po kombinirani telefonski in spletni metodi izvedla na območju Mestne občine Koper na vzorcu 300 oseb.
Zoran Janković
Novice Zoran Janković z očitki nad stranko Levica
Zoran Janković
Novice Županske volitve: kje bo najbolj napeto in kdo ima zmago že zagotovljeno
Patrik Greblo
Novice Znani dirigent bo po zavrnitvi županske kandidature pravico iskal na ustavnem sodišču
 
Ne spreglejte