Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2022,
9.24

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

predsedniške volitve 2022

Sreda, 9. 11. 2022, 9.24

1 leto, 5 mesecev

Prvi dan predčasnega glasovanja: takšna je bila udeležba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Predčasne volitve 2022 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja, v torek, 8. novembra, v drugem krogu volitev predsednika republike 2022 udeležilo 24.760 volivk in volivcev oziroma 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev.

V prvem krogu predsedniških volitev se je predčasno volitev udeležilo 19.247 volivk in volivcev oziroma 1,14 odstotka vseh volilnih upravičencev. V drugem krogu je bila prvi dan predčasnega glasovanja udeležba torej višja. 

Kakšna je bila udeležba na prejšnjih volitvah

Na predsedniških volitvah leta 2017 je prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev svoj glas oddalo 6.411 volivcev oziroma 0,37 odstotka volilnih upravičencev. Skupaj je v drugem krogu na predčasnem glasovanju pred petimi leti glasovalo 26.562 volivcev oziroma 1,54 odstotka volilnih upravičencev. Leta 2012 je v drugem krogu predsedniških volitev skupaj predčasno glasovalo 23.366 volivk in volivcev oz. 1,42 odstotka vseh volilnih upravičencev, navajajo v državni volilni komisiji. 

Na aprilskih volitvah v državni zbor se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 45.941 volivk in volivcev oz. 2,7 odstotka vseh volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj se je predčasnega glasovanja na letošnjih državnozborskih volitvah udeležilo 130.151 oz. 7,67 odstotka volivk in volivcev.

Anže Logar in Nataša Pirc Musar
Novice Predsedniška tekma: "Ključna bo volilna udeležba, sicer bo zelo tesno"

Kdo lahko glasuje predčasno?

Prijava za predčasno glasovanje, ki poteka še danes in jutri, ni potrebna. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku. Glasuje se lahko med 7. in 19. uro. 

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami (v Ljubljani je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču). To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča, so še sporočili iz DVK.

Nataša Pirc Musar, Ruska dača.
Novice Po anketi RTV bi Nataša Pirc Musar postala predsednica
Nataša Pirc Musar, Anže Logar
Novice Logar in Pirc Musarjeva na prvem soočenju brez večjih razhajanj
Ne spreglejte