SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znano je, kdo je za predsedniško kampanjo odštel največ denarja

0,32

termometer

Milan Brglez, Anže Logar, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič, Miha Kordiš, Sabina Senčar, Janez Cigler Kralj, predsedniški kandidati | Nekateri organizatorji so skladno z volilno zakonodajo upravičeni do delnega povračila stroškov kampanje. | Foto: Bojan Puhek/Ana Kovač/STA
Nekateri organizatorji so skladno z volilno zakonodajo upravičeni do delnega povračila stroškov kampanje. Foto: Bojan Puhek/Ana Kovač/STA

Kandidati na lanskih predsedniških volitvah so za financiranje predvolilne kampanje porabili od nekaj tisočakov pa vse do 190 tisoč evrov. Toliko so v kampanjo vložili organizatorji kampanje Milana Brgleza. Nekateri bodo upravičeni tudi do delnega povračila stroškov, najvišji znesek, slabih 58 tisoč evrov, se bo povrnil zmagovalki Nataši Pirc Musar.

Organizatorji volilne kampanje za predsedniške volitve smejo za financiranje kampanje v skladu z zakonom porabiti največ 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca, torej okrog 423 tisoč evrov. Temu znesku se sicer ni približal nobeden od predsedniških kandidatov.

Gibanje Svoboda kampanji namenilo več kot 73 tisoč evrov

Največ sredstev so, kot je razvidno iz podatkov Ajpesa in Državne volilne komisije, za financiranje porabili organizatorji volilne kampanje skupnega kandidata SD in Gibanja Svoboda Milana Brgleza, in sicer nekaj več kot 190 tisoč evrov. Kot je razvidno iz poročila o financiranju kampanje, so v največji vladni stranki Gibanje Svoboda zanjo namenili nekaj več kot 73 tisoč evrov, v Brglezovi matični SD pa nekaj več kot 20 tisoč evrov. Preostali znesek porabljenih sredstev so denarni prispevki, od tega po šest prispevkov v skupni višini 21.300 evrov, ki presegajo povprečno bruto mesečno plačo.

Po višini vloženih sredstev v kampanjo se na drugo mesto uvršča Anže Logar, ki se je s Pirc Musarjevo pomeril v drugem krogu volitev. Zanjo je porabil nekaj več kot 175 tisoč evrov. Organizatorji njegove kampanje so sicer največ sredstev za kampanjo prejeli z denarnimi prispevki.

Enako so največ denarnih prispevkov prejeli organizatorji volilne kampanje zmagovalke lanskih predsedniških volitev Nataše Pirc Musar, in sicer nekaj več kot 91 tisoč evrov. Za kampanjo so sicer skupno odšteli nekaj več kot 124 tisoč evrov.

Tudi v kampanjo Pirc Musarjeve in Logarja je več fizičnih oseb prispevalo zneske v višini, ki presegajo povprečno bruto mesečno plačo. V kampanjo zmagovalke so po nekaj več kot 19 tisoč evrov vložili kandidatka sama, Aleš Musar in Darinka Pavlič Kamien, 19 tisoč evrov pa še Damjan Gale in 14 tisoč evrov Marjeta Musar. V kampanjo drugouvrščenega Logarja pa so Darja Bučar, Uroš Rustja in kandidat sam vložili vsak po 19 tisoč evrov, Anja Rustja 12 tisoč evrov, Franc Cukjati in Zdravko Železnik po pet tisoč evrov ter Tomaž Kokot tri tisoč evrov.

Nataša Pirc Musar Novice Pirc Musarjeva o gradnji kanala C0: Napočil je čas, da spregovorim

Nekateri organizatorji so upravičeni do delnega povračila stroškov kampanje

V NSi so za kampanjo svojega kandidata Janeza Ciglerja Kralja porabili nekaj več kot 100 tisoč evrov, vsa sredstva so organizatorji prenesli z računa stranke.

Precej nižje zneske so v kampanji porabili preostali kandidati. Organizatorji kampanje Vladimirja Prebiliča so porabili nekaj več kot 21 tisoč evrov, v Levici so za svojega kandidata Miho Kordiša porabili nekaj več kot osem tisoč evrov, organizatorji volilne kampanje kandidatke stranke Resni.ca Sabine Senčar pa so v kampanjo vložili nekaj več kot pet tisoč evrov. Skoraj polovico, 2.500 evrov, je v znesku, ki presega povprečno bruto mesečno plačo, prispevala Nada Jaklič Košir.

Nekateri organizatorji so skladno z volilno zakonodajo upravičeni do delnega povračila stroškov kampanje. To velja za organizatorje kampanje tistih kandidatov, ki so dobili vsaj desetodstotno podporo volivcev. Ob zmagovalki Pirc Musar so to še Logar, Brglez in Prebilič. Upravičeni so do povračila stroškov v višini 0,12 evra za vsak dobljeni glas, pri čemer velja, da sta kandidata, ki sta se uvrstila v drugi krog, torej Pirc Musar in Logar, upravičena do povračila stroškov le na osnovi dobljenih glasov v drugem krogu. Skupni znesek povrnjenih stroškov ne sme preseči zneska porabljenih sredstev iz revizijskega poročila računskega sodišča, ki sicer še ni izdano.

Glede na volilni izid bodo do najvišjega zneska za povračilo stroškov upravičeni organizatorji kampanje Pirc Musarjeve, ki bodo dobili povrnjenih slabih 58 tisoč evrov. Logarju se bo povrnilo slabih 50 tisoč evrov, organizatorjem Brglezove kampanje pa dobrih 16 tisoč evrov. Več kot polovico vloženih sredstev se bo povrnilo organizatorjem Prebiličeve kampanje, in sicer nekaj več kot 11 tisoč evrov.

Organizatorji kampanje predsedniškega kandidata Gregorja Bezenška so v kampanjo vložili približno sedem tisoč evrov, a je Bezenšek še pred koncem kampanje od predsedniške kandidature odstopil.

Nataše Pirc Musar in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič Novice Pirc Musarjeva sporočila motoristom: Pazite ... Trendi Nekdanjega predsednika Boruta Pahorja ustavila policija
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin