Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2023,
13.11

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

4

Natisni članek

zdravstvo

Četrtek, 19. 1. 2023, 13.11

1 leto, 3 mesece

Uradno: delavci v zdravstveni negi na ulice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

4

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je za 22. februar napovedal protestni shod medicinskih sester in drugih zaposlenih v zdravstveni negi. Razlog je nezadovoljstvo z decembrskim dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva, ko se vlada ni želela pogajati o plačah medicinskih sester in drugih zaposlenih v skupini E3.

Vlada v decembra zaključenih pogajanjih s sindikati zdravstva in socialnega varstva ni pristala na zvišanje plač v plačni skupini E3, ker da so bila ta delovna mesta dviga plač deležna že v dogovoru z vlado Janeza Janše novembra 2021. Velik del zaposlenih je takrat prejel enega ali dva dodatna plačna razreda, zaposleni na najtežjih deloviščih, denimo v urgentni dejavnosti, pa pet razredov.

"Vlada je nenehno trdila, da smo novembra 2021 dobili vse in da smo porušili celotna razmerja, kar seveda ni res," je v izjavi za medije po koncu seje republiškega odbora sindikata povedala predsednica sindikata Slavica Mencingar.

Kot je dodala, je bilo v takratnem dogovoru jasno zapisano, da se bodo pogajanja za plačno skupino E3 nadaljevala, prav tako za plačno skupino J v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Slednji bo vlada stopila nasproti s posebnim projektom nagrajevanja, ki še ni bil predstavljen, o skupini E3 pa se ni želela pogajati, ker da bodo preostala nesorazmerja odpravljena v pogajanjih za nov plačni steber v zdravstvu, ki naj bi po napovedih zaživel s prihodnjim letom.

"Ogorčeni smo in ne razumemo ignorance vlade"

V sindikatu po besedah predsednice ne morejo pristati na enoletno čakanje. "Ogorčeni smo in ne razumemo ignorance vlade, da ima tako neenakopraven odnos do zaposlenih v zdravstveni negi," je poudarila in spomnila, da se bodo po decembrskem dogovoru drugim zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu plače dvignile večinoma do štiri plačne razrede.

Zato je trenutno njihova glavna zahteva, da vlada zaposlenim v plačni skupini E3 doda toliko plačnih razredov, da bo skupni dvig z upoštevanjem dogovora novembra 2021 znašal štiri plačne razrede.

Tatjana Mlakar
Novice Direktorica ZZZS: Podpiramo reformo, a Golobove očitke zavračamo #video
Erik Brecelj
Novice Skupina zdravnikov že pripravila predlog reforme. Med podpisniki tudi Erik Brecelj.
Zoran Janković in Antonija Poplas Susič
Novice KPK: Pri sedenju direktorice ZD Ljubljana na dveh stolčkih ni nasprotja interesov
Ne spreglejte