Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
19. 1. 2023,
10.38

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

reforma zdravstvo Erik Brecelj

Četrtek, 19. 1. 2023, 10.38

1 leto, 3 mesece

Skupina zdravnikov že pripravila predlog reforme. Med podpisniki tudi Erik Brecelj.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Erik Brecelj | "ZZZS je politično vodena ustanova, ki s svojo pasivnostjo vzdržuje obstoječe stanje in pripomore k daljšanju čakalnih vrst," med drugim piše v dokumentu, katerega sopodpisnik je bil leta 2019 tudi Erik Brecelj. | Foto STA

"ZZZS je politično vodena ustanova, ki s svojo pasivnostjo vzdržuje obstoječe stanje in pripomore k daljšanju čakalnih vrst," med drugim piše v dokumentu, katerega sopodpisnik je bil leta 2019 tudi Erik Brecelj.

Foto: STA

"Če reforma pomeni krepitev javnega zdravstvenega sistema v smeri javnih zdravstvenih sistemov zahodnoevropskega tipa, je to zelo dobro in smo na pravi poti. Če ne, potem ne bomo zelo presenečeni, če bo to še ena zapravljena priložnost," po včerajšnjem vrhu koalicije, na katerem so koalicijski partnerji sklenili, da se bodo lotili reforme zdravstva, pravi kardiolog in član skupine zdravnikov zdravstvo.si Samo Vesel. Dodaja, da je zdravnik Erik Brecelj, ki bo vodil izvajanje reforme, kredibilen človek, zato upa, da ima še vedno enako stališče kot leta 2019, ko je bil med podpisniki dokumenta, ki je opredeljeval vizijo slovenskega zdravstva, kot si jo predstavljajo v skupini zdravstvo.si.

Čakalnica
Novice Kako se je Nizozemska lotila enakih težav, kot jih ima Slovenija?

Vesel sicer pravi, da je za podrobno analizo zdravstvene reforme, katere ključne točke so po poročanju N1 najprej digitalizacija in strukturna prenova zavoda za zdravstveno zavarovanje, nato pa še ureditev koncesionarstva in kadrovskih razmer ter ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, za zdaj znanih še premalo informacij. Želi si, da bi reforma šla v smeri, kot so jo leta 2019 začrtali v skupini zdravnikov zdravstvo.si.

Vesel: Pod črto pa je samo ena premisa, to je krepitev javnega zdravstva

"Leta 2019 smo v skupini zdravstvo.si sprejeli temeljni programski dokument, ki ga je podpisal tudi Erik Brecelj. Če bo šla reforma v tej smeri, kot tam opredeljujemo, da bi po našem mnenju morala iti, potem bo to dobro. Erik Brecelj je znan kot kredibilen človek, ki se ne oglaša brezveze, ki ne menja svojih stališč kar čez noč. Želim si, da ima še vedno enako stališče, kako naj reforma poteka. Pod črto pa je samo ena premisa, to je krepitev javnega zdravstva, ne pa njegov propad. Če reforma pomeni krepitev javnega zdravstvenega sistema v smeri javnih zdravstvenih sistemov zahodnoevropskega tipa, je to zelo dobro in smo na pravi poti. Če ne, potem ne bomo zelo presenečeni, če bo to še ena zapravljena priložnost," je dejal.

Igor Schoonbrood
Novice "Na Nizozemskem je zdravstvo posel. Za paciente je to koristno."

Kdo je Erik Brecelj?

Kirurg Erik Brecelj je eden najbolj znanih slovenskih zdravnikov. Prvič se je izpostavil leta 2006, ko je v javnem pismu opozoril na korupcijo v zdravstvu ter na nevzdržne delovne razmere za zdravnike in bivalne razmere za bolnike na takratnem oddelku za onkološko kirurgijo v Ljubljani. Od takrat velja za enega najvidnejših borcev proti korupciji in zagovornikov sprememb v slovenskem zdravstvu.

Spodaj lahko preberete celotno izjavo, katere sopodpisnik je bil leta 2019 tudi Brecelj.

Izjava: Zahteve za spremembo zdravstvenega sistema

Ljubljana, 17. 10.  2019

Spoštovani državljani, dragi bolniki.

Zbrali smo se zaradi temeljnega poslanstva, ki nam ga nalaga zdravniški poklic - pomagati bolnikom. Ugotavljamo, da obstoječi zdravstveni sistem škoduje našim bolnikom in da smo kot zdravniki prišli v nasprotje z etičnimi in strokovnimi načeli našega poklica. Politika v zadnjih desetih letih ni zmogla urediti zdravstvenega sistema z učinkovitimi sistemskimi rešitvami za izboljšanje položaja bolnikov. Zdravstveni sistem je zastarel, slabo organiziran in neučinkovit. Denar bolnikov se uporablja za preplačila dobaviteljem in za pokrivanje izgub zdravstvenih ustanov.

Zavzemamo se za učinkovito javno zdravstvo. Zato od politike zahtevamo spremembe, ki bodo ukinile organiziran kriminal, uvedle ničelno stopnjo tolerance do korupcije in klientelizma ter privarčevani denar vrnile v zdravstvo. Zahtevamo spremembe, ki bodo v korist bolniku:

1. Bolnik ima pravico, da prosto izbere zdravnika
Bolniki trpijo in včasih tudi umirajo na čakalnih listah. Zato je treba izkoristiti vse slovenske zdravnike in bolnikom ponuditi javno zdravstveno oskrbo, ki si jo kot zavarovanci zaslužijo in jim po ustavi RS pripada. Ob tem za bolnika ne sme biti razlike, ki izhaja iz zaposlitvenega statusa zdravnika. Bolnik najbolje ve, kateri zdravnik je zanj najboljši in kateremu najbolj zaupa.

2. Javni zdravstveni zavodi z zasebnimi konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev
Zahtevamo reformo upravljanja vseh javnih zdravstvenih zavodov, še posebej bolnišnic in odpravo njihovega monopola. Kadrovanje nesposobnih ljudi, korupcija, slabo upravljanje bolnišnic in zdravstvenih domov ter netransparentna poraba javnih sredstev se odvijajo pod zaščito vsake aktualne politične večine. Posledice občutijo bolniki v obliki slabe obravnave. Zdravstvene storitve, ki jih ponujajo javni zdravstveni zavodi, morajo biti dovolj kakovostne, da z zasebnimi lahko konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev v Sloveniji in EU.

3. Pacient ima pravico, da prosto izbere zavarovalnico, s katero bo sklenil zavarovanje
Zahtevamo reformo zdravstvenega zavarovanja. ZZZS je politično vodena ustanova, ki s svojo pasivnostjo vzdržuje obstoječe stanje in pripomore k daljšanju čakalnih vrst. Zahtevamo, da se vzpostavi zavarovalniški sistem, v katerem si bo bolnik sam izbral zavarovalnico in v katerem se bodo zavarovalnice borile za svoje kliente.

4. Bolnik ima na podlagi zavarovanja pravico, da zavarovalnica krije stroške njegovega zdravljenja
Bolnik naj si sam izbere zdravnika in zavarovalnico. Zavarovalnica, pri kateri je bolnik zavarovan, naj bolniku krije stroške zdravljenja. Država ima dolžnost, da v tako postavljenem sistemu zagotavlja učinkovit nadzor nad izvajanjem storitev, da preprečuje zlorabe in da zagotavlja dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev tudi najranljivejšim slojem prebivalstva.

S skupno izjavo nagovarjamo vse zdravnike in zdravnice, naj se uprejo zdravstveni ureditvi, ki škoduje osnovnemu odnosu med bolnikom in zdravnikom ter tako tudi našim bolnikom. Nagovarjamo vse kolege, naj se vprašajo, ali v obstoječem zdravstvenem sistemu svoj poklic lahko opravljajo v skladu s svojo vestjo in svojim strokovnim znanjem.

S to izjavo dajemo zavezo našim bolnikom, da se bomo vedno in povsod odzvali na lažne politične obljube in posledice teh obljub. Zavzemali se bomo za uresničitev svobode posameznika, našega bolnika, tako kot nam to velevajo naša vest, Kodeks zdravniške etike in Ustava RS.

Matej Beltram, dr. med
Erik Brecelj, dr. med.
Matic Jurij Kališnik, dr. med.
Gorazd Kalan, dr. med.
Matija Krkovič, dr. med.
Blaž Mrevlje, dr. med.
Igor Muževič, dr. med.
Marko Noč, dr. med.
Andrej Robida, dr. med
Andrej Vranič, dr. med.
Krištof Zevnik, dr. med. dent.

Golob: Z digitalizacijo po estonskem sistemu bomo odpravili vse meglice

Premier Robert Golob je sicer včeraj v oddaji Odmevi na TV Slovenija potrdil, da se bodo najprej lotili sprememb na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Z digitalizacijo po estonskem sistemu bomo odpravili vse meglice v zdravstvu. To se bo zagotovo zgodilo do konca leta. Zato je to prvi korak, v dveh mesecih naj bi bil sprejet zakonski okvir in takoj zatem sledi implementacija," je povedal Golob. 

Pojasnil je tudi, zakaj se bodo najprej osredotočili na strukturno prenovo ZZZS, šele kasneje pa sledi področje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

"Dopolnilno zavarovanje je v primerjavi s 4,5 milijarde evrov vredno 600 milijonov evrov. Dobički zavarovalnic, ki naj bi jih odpravili, pa 60 milijonov. 60 milijonov v primerjavi s 4,5 milijarde evrov, logično je, kje bomo začeli. Dopolnilno zavarovanje je nekaj, kar moramo odpraviti, ostaja v koalicijski pogodbi in ostaja ena od devetih prioritet. Osnovno in dopolnilno zavarovanje bomo združili v univerzalno, v neko novo zavarovanje. A to pride na vrsto na koncu, ko bomo morali zagotoviti vire za to reformo," je razložil Golob. 

Zdravstvo. Zdravnik. Oprema.
Novice "Privatizirajmo bolnišnice, lekarne in zavarovalnice ter ukinimo ZZZS"
Erik Brecelj
Novice Brecelj: Ljudje zaradi tega umirajo
Nataša Pirc Musar
Novice Brecelj o Pirc Musarjevi: To je izjava osebe, ki je v stiski
UKC Ljubljana
Novice Erik Brecelj svari pred patološkimi interesi, Marko Noč predlaga skandinavski sistem
Novice So to prave rešitve za zdravstveni sistem? #video

 

Ne spreglejte