Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
8. 2. 2019,
14.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

17

Natisni članek

bolnišnica AmCham Slovenija zdravje zdravstvo

Petek, 8. 2. 2019, 14.03

5 let, 2 meseca

"Na Nizozemskem je zdravstvo posel. Za paciente je to koristno."

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

17

Igor Schoonbrood | Na pomisleke mnogih, da nižanje stroškov prinaša slabšo kvaliteto zdravstvenih storitev, Schoonbrood odgovarja, da to ne drži in da bolnišnice znižajo stroške pri stvareh, ki jih ne potrebujejo, in investirajo na področja, ki so zanje pomembna. "Na koncu to vodi do nižjih stroškov in do boljše kvalitete. Če samo nižaš stroške, je to napaka," je prepričan. | Foto STA

Na pomisleke mnogih, da nižanje stroškov prinaša slabšo kvaliteto zdravstvenih storitev, Schoonbrood odgovarja, da to ne drži in da bolnišnice znižajo stroške pri stvareh, ki jih ne potrebujejo, in investirajo na področja, ki so zanje pomembna. "Na koncu to vodi do nižjih stroškov in do boljše kvalitete. Če samo nižaš stroške, je to napaka," je prepričan.

Foto: STA

"Vsi polnoletni državljani Nizozemske morajo imeti osnovno zdravstveno zavarovanje. Vsi plačajo sami, razen najrevnejšim, ki si tega ne morejo privoščiti, zavarovanje sofinancira država. A gre res za zelo majhen odstotek zelo revnih," pojasnjuje Igor Schoonbrood, svetovalec univerzitetnega medicinskega centra v Maastrichtu.

Z Igorjem Schoonbroodom smo se pogovarjali ob robu poslovnega zajtrka Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji AmCham, na katerem so razpravljali o težavah slovenskega zdravstva in o rešitvah, s katerimi se je nizozemski zdravstveni sistem povzpel med najboljše na svetu ter postal zgled drugim državam.

Čakalnica
Novice Kako se je Nizozemska lotila enakih težav, kot jih ima Slovenija?

"Vlada je plačevala bolnišnice, te pa se niso posvečale pacientom"

Schoonbrood pravi, da je zdravstvo v njihovi držav posel in da to nikakor ni nekaj slabega.

"Pri nas imajo vsi dostop do zdravstvenih storitev, a je od vsakega posameznika odvisno, h kateremu zdravstvenemu zavodu bo šel. Zelo pomembno je, da pacienti hodijo v tvojo bolnišnico in ne v katero drugo, saj delaš posel in želiš zaslužiti denar. Posledično se trudiš biti čim boljši, da se bodo pacienti odločali zate," je izpostavil in dodal:

"Da je zdravstvo posel, torej ni nekaj slabega, ampak je to celo koristno, saj vzpodbuja bolnišnice, da znižajo stroške, preverijo procese in rezultate ter se posvetijo pacientom in njihovim željam. Prej so bolnišnice delale kar so želele, a se niso posvečale pacientom, saj jih je plačevala vlada. V vsakem primeru so vsako leto dobile enako količino denarja, zdaj pa morajo za denar delati."

Marko Noč
Novice Marko Noč: Sledite denarju in našli boste ljudi, ki iz ozadja obvladujejo zdravstvo #intervju

"Nižanje stroškov ne pomeni slabše kvalitete"

Na pomisleke mnogih, da nižanje stroškov prinaša slabšo kvaliteto zdravstvenih storitev, odgovarja, da to ne drži in da bolnišnice znižajo stroške pri stvareh, ki jih ne potrebujejo, in investirajo na področja, ki so zanje pomembna. "Na koncu to vodi do nižjih stroškov in do boljše kvalitete. Če samo nižaš stroške, je to napaka," je prepričan.

Pojasnil je, da pacienti na Nizozemskem najprej izberejo zavarovalnico glede na ceno, stroške, ki jih zavarovalnica krije in glede na druge dejavnike, ki se jim zdijo pomembni. Po sklenitvi pogodbe z zavarovalnico lahko nato izbirajo med bolnišnicami, s katerimi ima njihova zavarovalnica pogodbo. Če pacienti plačajo višjo zavarovalno premijo, lahko izbirajo med večimi bolnišnicami, če plačajo nižjo premijo, pa imajo manjšo izbiro.

Večina bolnišnic ima pogodbo z večino zavarovalnic, a so nekatere pogodbe boljše, druge slabše, zato morajo biti pacienti pri izbiri zavarovalnice pozorni na to, kakšna storitev jim pripada v posameznem zdravstvenem zavodu in ali je morebiti potrebno doplačilo, opozarja Schoonbrood.

Višji tržni delež ima zavarovalnica, lažje se pogaja z bolnišnicami

Zavarovalnice se na Nizozemskem trudijo strankam ponuditi čim več zdravstvenih storitev po čim nižji ceni, saj je višji tržni delež za njih boljše izhodišče za sklepanje pogodb z bolnišnicami.

"V naši regiji je pri eni zavarovalnici zavarovanih 60 odstotkov vseh pacientov, zato je za našo bolnišnico zelo pomembno, da imamo pogodbo z njimi. Potem seveda lahko zavarovalnica postavi svoje pogoje, da nam pripelje te zavarovance," je izpostavil.

Zdravstvo. Zdravnik. Oprema.
Novice "Privatizirajmo bolnišnice, lekarne in zavarovalnice ter ukinimo ZZZS"

Kako skrbijo za najrevnejše?

O tem, kako je poskrbljeno za najrevnejše, ki si zdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti, pa je povedal: "Vsi polnoletni državljani Nizozemske morajo imeti osnovno zdravstveno zavarovanje. Vsi plačajo sami, razen najrevnejšim, ki si tega ne morejo privoščiti, zavarovanje sofinancira država. A gre res za zelo majhen odstotek zelo revnih."

 

 

Ne spreglejte