Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
6. 2. 2019,
11.33

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

14

Natisni članek

AmCham Slovenija zdravstvo zdravje Igor Masten

Sreda, 6. 2. 2019, 11.33

5 let, 2 meseca

Kako se je Nizozemska lotila enakih težav, kot jih ima Slovenija?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

14

Čakalnica | Tako kot v Sloveniji so bile tudi na Nizozemskem pred zdravstveno reformo leta 2006 velika težava dolge čakalne vrste. | Foto Bor Slana

Tako kot v Sloveniji so bile tudi na Nizozemskem pred zdravstveno reformo leta 2006 velika težava dolge čakalne vrste.

Foto: Bor Slana

"Pred letom 2006 smo imeli na Nizozemskem enake probleme, kot jih imate danes v Sloveniji. Sistem je bil podoben. Veliko več je bilo vladne regulacije. Čakalne dobe so bile veliko daljše kot danes," pravi Rudy Douven, zdravstveni ekonomist iz Nizozemske.

Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji Amcham je v sodelovanju z nizozemskim veleposlaništvom pripravila poslovni zajtrk, na katerem je potekala razprava o težavah v slovenskem zdravstvu in o rešitvah, ki so jih uvedli na Nizozemskem ter postavili enega najboljših zdravstvenih sistemov na svetu.

Masten: To se v mandatu te vlade skoraj zagotovo ne bo zgodilo

Ekonomist Igor Masten je uvodoma opozoril, da je pomanjkanje denarja v slovenskem zdravstvu problem, ki pa bi ga namesto z dvigovanjem prispevkov lahko začeli reševati z zmanjševanjem podzavarovanosti slovenskih državljanov, kar pomeni, da bi morali spremeniti zakonodajo v smeri, da se širši populaciji zagotovi več možnosti zdravstvenega zavarovanja.

To bi po njegovih besedah posledično pomenilo, da bi v slovenskem zdravstvu večjo vlogo prevzele zasebne zavarovalnice, a kot pravi, se v mandatu te vlade to skoraj zagotovo ne bo zgodilo.

"Zakonodajo lahko spremenimo v enem popoldnevu, nato pa lahko začnemo uvajati dobre prakse," pravi Igor Masten. | Foto: STA , "Zakonodajo lahko spremenimo v enem popoldnevu, nato pa lahko začnemo uvajati dobre prakse," pravi Igor Masten. Foto: STA ,

Marko Noč
Novice Marko Noč: Sledite denarju in našli boste ljudi, ki iz ozadja obvladujejo zdravstvo #intervju

Kot drugi velik problem je izpostavil, da velik del prebivalstva, ki ima sicer prost dostop do zdravstvenih storitev, teh enostavno ne dobi.

"Govorim o čakalnih vrstah, ki povzročajo finančne težave in predvsem težave, ki so humanitarne narave. Širši populaciji je treba zagotoviti storitve v obsegu, kot bi jih morali dobiti v dobro delujočem zdravstvenem sistemu," je pojasnil.

Vlada glavno vlogo prepustila zasebnim zavarovalnicam

"Pred letom 2006 smo imeli na Nizozemskem enake probleme, kot jih imate danes v Sloveniji. Sistem je bil podoben. Veliko več je bilo vladne regulacije. Čakalne dobe so bile veliko daljše kot danes," je dejal Rudy Douven, zdravstveni ekonomist iz Nizozemske.

Po njegovih besedah so morali najprej povečati delež bruto družbenega proizvoda, da so se znebili čakalnih vrst, nato pa je v okviru zdravstvene reforme vlada stopila na stranski tir in prepustila glavno vlogo zavarovalnicam.

Douven je poudaril, da so zdravstveni zavodi dobili več avtonomije pri organizaciji dela, kar je ob hkratni odvisnosti od pogodb z zavarovalnicami, ki so plačevale njihove storitve, povečalo učinkovitost in znižalo stroške v bolnišnicah. | Foto: STA , Douven je poudaril, da so zdravstveni zavodi dobili več avtonomije pri organizaciji dela, kar je ob hkratni odvisnosti od pogodb z zavarovalnicami, ki so plačevale njihove storitve, povečalo učinkovitost in znižalo stroške v bolnišnicah. Foto: STA ,

zdravnik halja
Novice "Zdravniki bežijo iz potratnega in neurejenega državnega zdravstva"

Ljudem so, kot je dejal, omogočili, da sami izberejo zavarovalnico, ki jim je zagotovila najboljše zdravstvene storitve za njihov denar, bolnišnice pa so nato tekmovale med seboj za pogodbe z zdravstvenimi zavarovalnicami, ki jim omogočajo najboljše pogoje. 

Poudaril je, da so zdravstveni zavodi dobili več avtonomije pri organizaciji dela, kar je ob hkratni odvisnosti od pogodb z zavarovalnicami, ki so plačevale njihove storitve, povečalo učinkovitost in znižalo stroške v bolnišnicah.

"Zavarovalnice odločajo, kaj in koliko bodo plačale"

"Včasih so nizozemski zdravniki materiale in pripomočke kupovali ne glede na ceno, zdaj pa zavarovalnice rečejo, kaj in koliko bodo plačale. Bolnišnice so začele gledati na denar, če ne, lahko bankrotirajo. Učinkovitost je postala pomembna," pa je izpostavil Igor Schoonbrood, svetovalec univerzitetnega medicinskega centra v Maastrichtu, in dodal:

"Bolnišnice niso več plačane glede na to, koliko denarja so zapravile preteklo leto, ampak po posameznem izdelku. Samo na tak način lahko določiš dejansko ceno posameznega zdravljenja."

Argument
Novice Zgodbe, ki pričajo o katastrofalnem stanju našega zdravstva #Argument

"Včasih so nizozemski zdravniki materiale in pripomočke kupovali ne glede na ceno, zdaj pa zavarovalnice rečejo, kaj in koliko bodo plačale. Bolnišnice so začele gledati na denar, če ne, lahko bankrotirajo. Učinkovitost je postala pomembna," pa je izpostavil Igor Schoonbrood, svetovalec univerzitetnega medicinskega centra v Maastrichtu. | Foto: STA , "Včasih so nizozemski zdravniki materiale in pripomočke kupovali ne glede na ceno, zdaj pa zavarovalnice rečejo, kaj in koliko bodo plačale. Bolnišnice so začele gledati na denar, če ne, lahko bankrotirajo. Učinkovitost je postala pomembna," pa je izpostavil Igor Schoonbrood, svetovalec univerzitetnega medicinskega centra v Maastrichtu. Foto: STA ,
Pojasnil je še, da imajo na Nizozemskem organizirane administrativne centre, ki pacientom svetujejo, katero zavarovalnico si lahko izberejo glede na svoje potrebe, denar, ki so ga pripravljeni plačati in glede na bolnišnice, s katerimi imajo zavarovalnice pogodbe.

Zatrdil je, da na Nizozemskem dovolijo konkurenco, a je zdravstvo kljub vsemu močno regulirano, zato majhna podjetja in podjetja iz tujine težko prodrejo na njihov zdravstveni trg.

 

 

 

Ne spreglejte