SiolNET. Novice Slovenija
1,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KPK: Pri sedenju direktorice ZD Ljubljana na dveh stolčkih ni nasprotja interesov

1,32

termometer

Zoran Janković in Antonija Poplas Susič | Prvič je podobno zadevo zoper direktorico ZD Ljubljana Antonijo Poplas Susič KPK obravnavala že v letu 2020, vendar tudi takrat kršitev ni ugotovila. | Foto: Ana Kovač
Prvič je podobno zadevo zoper direktorico ZD Ljubljana Antonijo Poplas Susič KPK obravnavala že v letu 2020, vendar tudi takrat kršitev ni ugotovila. Foto: Ana Kovač

 Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni potrdila sumov nasprotja interesov pri direktorici Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Antoniji Poplas Susič. Postopek so zato na komisiji ustavili, prijavo zoper direktorico pa so posredovali svetu ZD Ljubljana, so danes sporočili iz KPK.

Pri tem so pri KPK pojasnili, da so svetu ZD Ljubljana prijavo zoper direktorico posredovali, ker so ugotovili, da "zadeva vsebuje znake kršitev predpisov ali druge relevantne informacije iz pristojnosti drugih organov".

KPK je postopek sprožil zaradi ponovne prijave zoper direktorico v decembru 2022, prvič pa je komisija podobno zadevo zoper direktorico ZD Ljubljana obravnavala že v letu 2020. Tudi takrat niso zaznali kršitev.

Zoran Janković Novice Janković napovedal izredno sejo ljubljanskega mestnega sveta o zdravstvu #video

Iz očitkov v prijavi je izhajalo, da je direktorica ZD Ljubljana, kjer torej opravlja poslovodno funkcijo, obenem vpisana tudi kot edina ustanoviteljica Zdravstvenega zavoda Multimedicus, v katerem prav tako opravlja poslovodno funkcijo.

V KPK so pojasnili, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve, saj "zgolj na podlagi hkratnega opravljanja dveh funkcij oziroma dejavnosti še ne moremo govoriti o nasprotju interesov". Pri nasprotju interesov gre po po njihovih pojasnilih namreč za "konkretna ravnanja uradnih oseb pri opravljanju njihovih javnih nalog in zato je okoliščine nasprotja interesov vedno treba presojati z vidika posameznega primera".

Direktorica uživa zaupanje Jankovića

Pri tem so izpostavili, da se mora uradna oseba izločiti iz kakršnega koli odločanja o sodelovanju javnega zavoda s poslovnimi subjekti, s katerimi je sama osebno, poslovno ali politično povezana, saj bi v nasprotnem primeru takšna dejanja ustvarila vsaj videz nasprotja interesov. To pa je po pojasnilih KPK le korak od korupcije.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sicer že večkrat izrazil nezadovoljstvo z delom direktorice ZD Ljubljana. Med drugim je izpostavil, da je v času njenega vodenja v zadnjih dveh letih zavod zapustilo 33 družinskih zdravnikov. 7. decembra pa je zaradi slabega poslovanja zavoda urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu na ministrstvu za zdravje izdal sklep o izrednem nadzoru v ZD Ljubljana. Medtem pa Poplas Susič uživa zaupanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

zdravstvo Novice Takšno prenovo zdravstvenega sistema naj bi načrtovala koalicija Antonija Poplas Susič Novice V Ljubljani prihodnji teden še štiri ambulante za neopredeljene

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin