SiolNET. Novice Slovenija
4,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Direktorica ZZZS: Podpiramo reformo, a Golobove očitke zavračamo #video

4,12

termometer

"Takšne in podobne očitke zavračamo. ZZZS je najbolj nadzirana institucija v Sloveniji. Vsako leto nas revidira računsko sodišče," je besede premierja Roberta Goloba, da po zdravstvenem sistemu skoraj nenadzorovano kroži 4,5 milijarde evrov javnega denarja, komentirala Generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar. Ob tem je dodala, da so zdravstveni reformi na zavodu naklonjeni, a ne sme biti osredotočena le na ZZZS.

Izpostavila je, da si na ZZZS prizadevajo za spremembo njihove vloge v sistemu in da si želijo, da bi ta bila, glede na njihov položaj kupca in plačnika storitev, bolj aktivna, podobno kot je to v Avstriji, Nemčiji in tudi Estoniji, s ciljem določanja bolj realnih cen zdravstvenih storitev.

"Pogrešamo e-karton"

"Tudi v poročilih Evropske komisije in OECD nismo nikdar zasledili, da bi bil problem prav ZZZS. Dejansko je tudi na področju digitalizacije zavod naredil zelo veliko v zadnjih letih. Že skoraj 25 let imamo kartico zavarovanja. Obstajajo poti od zavoda do vsake ambulante, po katerih si izmenjujemo obračunske dokumente in podatke o izbranih zdravnikih. Zavod ne nasprotuje reformi in se strinja z modelom, ki ga je minister predstavil v obliki estonskega zavoda, po katerem bi zavod dobil res tista prava pooblastila, je pa dejstvo, da moramo reformo delati tudi z drugimi deležniki, ne le parcialno samo na ZZZS, saj so naše poslovne poti povezane. Zato smo omenili tudi digitalizacijo na drugih področjih. Pogrešamo e-karton in evidentiranje kliničnih storitev," je dejala.

Po njenih besedah bi po estonskem modelu ZZZS res postal aktiven kupec, kar pomeni, da bi zakonodaja zavezala izvajalce, da svoje stroške spremljajo tudi po opravljenih storitvah, da lahko potem na ZZZS naredijo realne modele plačevanja. Trenutno namreč ZZZS storitve plačuje na podlagi letnih dogovorov z izvajalci.

"Tam je tekmovalnost, pri nas pa sistem koncesij"

Tiskovni predstavnik ZZZS Damjan Kos je ob tem dodal, da ima estonski zavod tudi pristojnost, da zavrne neupravičeno opravljene storitve in da se izvajalce zdravstvenih storitev izbira na razpisu. "Tam je tekmovalnost, pri nas pa sistem koncesij," je izpostavil in dodal, da je njihov zavod vseeno dolžan skleniti pogodbe z večjimi bolnišnicami.

Golob: To je neverjetno

"Osredotočiti se moramo na največji del problema, to je 4,5 milijarde evrov javnega denarja davkoplačevalcev, ki skoraj nenadzorovano kroži po sistemu. Danes smo bili soočeni s številkami, ki so nas presenetile. Na eni strani imamo javne bolnišnice, ki so imele lani skupaj 170 milijonov evrov izgube, na drugi strani pa zdravstvene domove in lekarne z več kot 200 milijonov evrov dobička. To je neverjetno, kako imamo lahko znotraj enega sistema tako velikanske razlike v uspešnosti?" je po vrhu koalicije, kjer so šest ur razpravljali le o slovenskem zdravstvu, v Odmevih na RTV Slovenija dejal predsednik vlade Robert Golob. 

Pojasnil je tudi, zakaj se bodo najprej osredotočili na strukturno prenovo ZZZS, šele kasneje pa sledi področje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

"Dopolnilno zavarovanje je v primerjavi s 4,5 milijarde evrov vredno 600 milijonov evrov. Dobički zavarovalnic, ki naj bi jih odpravili, pa 60 milijonov. 60 milijonov v primerjavi s 4,5 milijarde evrov, logično je, kje bomo začeli. Dopolnilno zavarovanje je nekaj, kar moramo odpraviti, ostaja v koalicijski pogodbi in ostaja ena od devetih prioritet. Osnovno in dopolnilno zavarovanje bomo združili v univerzalno, v neko novo zavarovanje. A to pride na vrsto na koncu, ko bomo morali zagotoviti vire za to reformo," je razložil Golob. 

Robert Golob Novice Golob: Denar nenadzorovano kroži. Soočeni smo bili s številkami, ki so nas presenetile. zdravstvo Novice Takšno prenovo zdravstvenega sistema naj bi načrtovala koalicija Erik Brecelj Novice Skupina zdravnikov že pripravila predlog reforme. Med podpisniki tudi Erik Brecelj.

Fakin: Hočejo prevzeti ZZZS in dobiti nadzor nad 4,5 milijarde evrov sredstev

Samo Fakin, minister za zdravje v nekdanji Šarčevi vladi in član skupščine ZZZS, je po poročanju Dela dejal, da je omenjeni "napad" na ZZZS zgolj preusmerjanje pozornosti od ključnih in bistveno težjih problemov v zdravstvu. "Niso zmožni skrajšati čakalnih vrst, urediti upravljanja bolnišnic, ne ukvarjajo se s problemom koncesionarstva, 'dvoživkarstva', pač pa so izbrali lažjo pot in pozornost preusmerili k najlažji tarči. Pri tem niso znali povedati, kako bo strukturna reorganizacija izboljšala zdravstveni sistem," je izpostavil.

Glede nejasnega očitka o odtekanju denarja je dejal, da je ZZZS pod nadzorom računskega sodišča in da bi to hitro ugotovilo, če bi šlo kaj narobe. Fakin je ponovil, da gre za čudovito preusmeritev pozornosti, bistvo pa je drugje: "Hočejo prevzeti ZZZS in dobiti nadzor nad 4,5 milijarde evrov sredstev. Vse vlade imajo to željo, da bi obvladovale likvidni denar delodajalcev in delojemalcev."

Že v preteklosti so po njegovih besedah nastajale ideje o razgradnji skupščine ZZZS, zato se, kot pravi, ne bo čudil, ko bodo tudi zdaj ta organ želeli preoblikovati na način svetov bolnišnic in vanj kadrovati svoje ljudi.

Čakalnica Novice Kako se je Nizozemska lotila enakih težav, kot jih ima Slovenija? Igor Schoonbrood Novice "Na Nizozemskem je zdravstvo posel. Za paciente je to koristno."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin