Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2023,
7.34

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

Natisni članek

evakuacija plaz sanacija Slovenija poplave

Četrtek, 10. 8. 2023, 7.34

8 mesecev, 2 tedna

Poglejte, kaj je v Slovenj Gradcu dvignil nemški helikopter #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

Na štajerski avtocesti zaradi konvojev mednarodne pomoči, ki prevažajo tudi težko mehanizacijo, nastajajo občasni zastoji, so sporočili s prometnoinformacijskega centra za državne ceste. Vse voznike prosijo za strpnost. Slovenska vojska je medtem objavila posnetek nemškega helikopterja, ki je iz Slovenj Gradca v Črno na Koroškem odnesel tovornjak z naloženim bagrom.

Poudarki dneva: 

21.15 
Gorenjski policisti v intervencijah ob ujmi k sreči brez poškodb
20.59 Pri sanaciji škode na Koroškem pomaga tudi nemški helikopter
20.48 Prek aplikacije Poplave 2023 pomoč ponudilo že več kot 27 tisoč ljudi
20.20 Na štajerski avtocesti zaradi konvojev pomoči občasni zastoji
19.12 Za žrtve poplav številne dobrodelne akcije
18.53 Vlada s sklepom v oprostitev plačila upravnih taks pri zamenjavi dokumentov, uničenih v poplavi
18.51 Pirc Musarjeva hvaležna verskim skupnostim v Sloveniji za pomoč po poplavah
17.53 DZ preprečil možnost referenduma o noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč
17.21 V podjetjih po dosedanjih ocenah okoli 400 milijonov evrov škode
16.54 Podaljšanje roka za oddajo prošnje za bivanje v študentskih domovih
16.49 V Slovenijo prihaja nova pomoč iz tujine
16.32 Policijski helikopter s kmetije rešil dva pujsa
16.30 Koroška gospodarska zbornica za hitro ureditev infrastrukture
16.29 Na Prevaljah pričakujejo montažni most, v regiji pomagajo številni prostovoljci
15.05 Ob naravnih nesrečah dovoljena postavitev nujnega začasnega objekta
14.14 O orožju, najdenem med sanacijo poplav, naj se nemudoma obvesti policijo
14.03 Na tržiškem območju še vedno sanirajo gozdne ceste in plazove
13.13 Ponekod na Koroškem primeri bruhanja in driske
10.05 Italija pošilja mostove in bagre
9.33 V Mežiški dolini primeri črevesnih nalezljivih bolezni
7.35 Tudi ponoči na več deloviščih odpravljali posledice poplav

21.15 Gorenjski policisti v intervencijah ob ujmi k sreči brez poškodb

Na območju policijske uprave (PU) Kranj je bilo najbolj prizadeto škofjeloško območje, gorenjski policisti pa so danes opozorili na svoje aktivno sodelovanje pri evakuaciji 900 prebivalcev Koroške Bele. Do danes gorenjski policisti niso obravnavali poškodovanih oseb, prav tako v intervencijah ni bil poškodovan nihče od policistov.

Gorenjski operativno-komunikacijski center je sicer prvo obvestilo o prihajajoči ujmi prejel 5. avgusta, dve minuti pred drugo uro zjutraj. Do nedelje zvečer pa so prejeli okoli 90 klicev. V sredo in danes je pri čiščenju posledic ujme s cest in ulic na območju Poljanske doline pomagala tudi posadka vodnega topa.

Tudi na PU Kranj opozarjajo, naj posamezniki ne sprejemajo pomoči tako imenovanih kvaziprostovoljcev, ki bi izkoristili njihovo stisko. "Če bi na ogroženih območjih opazili neznance pri sumljivih dejanjih, takoj obvestite policiste na najbližjo policijsko postajo ali na številko 113," so zapisali.

Policisti so že izsledili tudi nekaj storilcev kaznivih dejanj na prizadetih območjih. V sredo so tako škofjeloški policisti izsledili 32-letnega in 45-letnega državljana Bolgarije, ki sta se zadrževala v novogradnji. Do objekta sta se pripeljala s kombijem, ta je imel oznake montažnega podjetja z oznakami znanih proizvajalcev oken in vrat. Moška sta utemeljeno osumljena neupravičenega vstopa v tuje stanovanje, zato bodo zoper oba podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo. Kršitev nedotakljivosti stanovanja se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

V sredo popoldne so bili škofjeloški policisti obveščeni tudi o vsiljivem beračenju 25-letne državljanke Romunije. O istem dejanju iste osebe so bili obveščeni tudi pozneje. Zaradi nadaljevanja prekrška so policisti odredili pridržanje in zanjo vodijo prekrškovni postopek.

Tudi gorenjski policisti pozivajo občane, naj bodo pozorni na osebe, ki pod pretvezo ponujajo pomoč prizadetim v ujmi. Svetujejo, naj pomoči potrebni preverijo verodostojnost oseb, ki pridejo na pomoč, ali združenja, ki ga zastopajo. Denar ali humanitarno pomoč pa naj nakazujejo le prek uradnih institucij oziroma organizacij, so objavili na PU Kranj.

Policisti so ob vseh nalogah zaradi poplav veliko pozornost namenjali varnosti življenja ljudi in njihovega premoženja. Poudarjajo, da bodo na poplavnih in evakuacijskih območjih prisotni ves čas. Med drugim opravljajo zavarovanja vstopnih točk, zagotavljajo pomoč prebivalcem pri zapuščanju in vračanju v domove, opravljajo preglede območja in praznih objektov ter skrbijo za varnost premoženja in preprečevanje morebitnih vlomov, tatvin ali drugih kaznivih ravnanj.

20.59 Pri sanaciji škode na Koroškem pomaga tudi nemški helikopter

Pri sanaciji škode po nedavnih uničujočih poplavah, ki so prizadele večji del Slovenije, pomaga tudi helikopter nemških oboroženih sil. Na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter) je slovenska vojska delila posnetek helikopterja med izvajanjem zračnega transporta z letališča v Slovenj Gradcu v Črno na Koroškem. Kot je razvidno s posnetka, je helikopter dvignil vozilo in ga premaknil na drugo območje. 

20.48 Prek aplikacije Poplave 2023 pomoč ponudilo že več kot 27 tisoč ljudi

Prek aplikacije Poplave 2023, ki jo je za lažjo organizacijo pomoči po uničujočih poplavah izdala uprava za zaščito in reševanje, so pomoč ponudile že 27.003 osebe.

Povečano pomoč pričakujejo predvsem v ponedeljek, na dan solidarnosti, ko se bodo številni odpravili na pomoč prizadetim v poplavah. Na civilni zaščiti ob tem pozivajo, naj to storijo organizirano, in sicer s prijavo prek aplikacije Poplave 2023, saj je na že tako nevarnem terenu lahko sicer precej zmede. Prostovoljci naj torej svojo pomoč ponudijo prek aplikacije in se po napotilu organizirano odpravijo na območja, kjer jih potrebujejo. Tiste, ki ne bodo imeli delovnega naloga civilne zaščite, bodo v prihodnjih dneh namreč zavrnili.

V štabu civilne zaščite bodo tako razmislili o območjih, na katerih bo veljal posebni režim. Ta območja bodo predvidoma določili v petek, na njih pa bodo ob vstopu izvajali posebno kontrolo, je v današnji dobrodelni oddaji na Televiziji Slovenija pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Zadnje, česar si želijo, je namreč, da bi se med prostovoljci zgodila kakšna poškodba ali celo smrtna žrtev, je poudaril Šestan. Razmere na terenu so namreč zaradi plazov, vode, spolzkih tal in blata še vedno nevarne. Vse prostovoljce ob tem tudi pozivajo, naj poskrbijo za lastno zaščitno opremo, tudi zaradi možnosti okužb pa naj na teren prihajajo zdravi posamezniki. Prisotnost otrok odsvetujejo, je še navedel Šestan ter se Slovencem zahvalil za velik odziv in pripravljenost pomagati.

20.20 Na štajerski avtocesti zaradi konvojev pomoči občasni zastoji

Na štajerski avtocesti zaradi konvojev mednarodne pomoči, ki prevažajo tudi težko mehanizacijo, nastajajo občasni zastoji, so sporočili s prometnoinformacijskega centra za državne ceste. Vse voznike prosijo za strpnost.

Slovenija je po katastrofalnih poplavah prejela ogromno pomoči iz tujine. V sredo je tako med drugim pomoč prispela iz Avstrije, Srbije in Poljske, na pot proti Sloveniji pa so se danes podali tudi makedonski vojaki. Pomoč so odslej ponudile oziroma napovedale tudi Hrvaška, Slovaška, Bosna in Hercegovina, Madžarska, Nemčija, Francija, Španija, Italija, Češka, Črna gora, Ukrajina, ZDA pa tudi EU, je zapisano na spletni strani vlade.

V ponedeljek, na prost dan, bo sicer izjemoma dovoljen promet tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Prepoved za tovorna vozila pa bo veljala v soboto, nedeljo in torek.

19.12 Za žrtve poplav številne dobrodelne akcije

V Sloveniji se po uničujoči ujmi nadaljujeta sanacija in zbiranje pomoči za žrtve poplav. Vrstijo se dobrodelne akcije trgovcev, ki s humanitarnimi organizacijami ali posamično zbirajo pakete pomoči s prehrano in higienskimi pripomočki. Donacije za prizadete zbirajo tudi občine. Denarne pomoči bodo deležni tudi študenti, ki so utrpeli škodo.

Do konca avgusta bodo v vseh 91 trgovinah Hofer po Sloveniji zbirali zapakirano hrano, ki ne potrebuje hlajenja, higienske pripomočke, otroške plenice, damske vložke, čistila, krtače in krpe za čiščenje, papirnate brisače, posteljnino in brisače. Darovane izdelke bodo razdelili prostovoljci Slovenske karitas.

Podjetje Spar Slovenija v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije zbira izdelke za dnevno rabo, ki jih bosta razdelila med prizadete ob poplavah. Hrano z daljšim rokom uporabe in higienske pripomočke lahko kupci od 10. avgusta darujejo v označene zbirne vozičke v trgovinah po Sloveniji, nato pa jih bodo prostovoljci Rdečega križa razdelili. Spar Slovenija je Rdečemu križu, več gasilskim društvom in občini Dravograd tudi že daroval pakete hrane in prigrizkov za ljudi, potrebne pomoči, in prostovoljce, ki pomagajo na terenu.

Zaposleni v podjetju Mercator bodo darovali sredstva za pomoč in sanacijo povzročene škode Ustanovi humanitarna fundacija Mercator, končni znesek pa bo Mercator podvojil. Vsem prizadetim zaposlenim pa omogočajo odsotnost in možnost koriščenja izrednega dopusta, za čas obnove jim bodo na voljo tudi njihove proste počitniške zmogljivosti.

Žrtvam poplav lahko državljani z donacijo pomagajo tudi preko platforme Truhoma. Skupaj z Anino zvezdico so odprli projekt, s katerim zbirajo donacije za žrtve poplav. Vse donacije bodo v celoti predane prejemnikom v obliki nakupa materialnih dobrin. Pomagali bodo z nakupi bele tehnike, pohištva, oblačil, hrane, higienskih pripomočkov in z vsem, kar ljudje nujno potrebujejo za življenje. Donacije in potek projekta je mogoče spremljati na Sledilniku donacij.

Donacije za družine, ki so v poplavah izgubile dom, zbirajo tudi v Društvu Viljem Julijan.

Prizadetim v poplavah so se odločili pomagati tudi ponudniki storitev (mojstri, izvajalci) na Omisli.si. Na njihovi spletni strani nastaja seznam izvajalcev, ki nudijo brezplačne storitve (ali po znižani ceni) za obnovo. Seznam sproti dopolnjujejo, saj se javlja ogromno izvajalcev – od brezplačnega čiščenja, pleskarskih in zemeljskih del, odvozov, zaključnih del, stavbnega pohištva do deljenja obrokov za skupine prostovoljcev in drugo.

Telekomunikacijski operater A1 je zaradi povečane uporabe interneta in pobud reševalcev ter gasilcev do vključno 11. septembra omogočil neomejeno uporabo mobilnega prenosa podatkov vsem zasebnim naročnikom pogovornih paketov z najbolj prizadetih območij. Vse, ki menijo, da so do ugodnosti upravičeni, pa o tem niso bili obveščeni, pozivajo, naj jim to sporočijo.

Neomejen prenos mobilnih podatkov je do 15. avgusta svojim uporabnikom na prizadetih območjih omogočil tudi Telekom Slovenije. Pri Telemachu pa so prebivalcem na najbolj prizadetih območjih, ki se spopadajo tudi s težavami pri komunikaciji, delili brezplačne predplačniške kartice, mobilne telefone in modeme za mobilni internet v vrednosti več kot 100 tisoč evrov. Družba T-2 pa bo prek svojih lastnih kanalov nadaljevala zbiranje donacij in Gasilski zvezi Slovenije nakazala pet tisoč evrov.

V sanacijo po ujmi se vključuje tudi Katoliška cerkev. Tako Slovenska škofovska konferenca prek Karitas namenja 75 tisoč evrov pomoči prizadetim v nedavnih neurjih, pri tem pa škofje vse Slovence, posebej vernike, še enkrat spodbujajo k solidarnosti z vsemi, ki so v ujmi utrpeli škodo. Priložnost za to bo tudi nabirka, ki jo bodo v nedeljo, 13. avgusta, slovenske župnije namenile za potrebe Karitas.

Prek humanitarnih organizacij Karitas, Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine Moste-Polje bo prizadetim v poplavah pomagal tudi Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, kjer so za pomoč v prvem delu namenili 30 tisoč evrov, so sporočili. Ob tem so se zahvalili številnim športnicam in športnikom, ki so del svojih zaslužkov in nagrad iz preteklih tekmovanj namenili prizadetim v poplavah.

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani se je skupaj s Fundacijo študentski tolar odločila, da študentom, ki so utrpeli materialno škodo zaradi posledic ujme, pomaga pri reševanju trenutne socialne stiske. Zaradi izjemno težkih razmer so začetno načrtovana sredstva v znesku 30 tisoč evrov povišali na 39 tisoč evrov, da lahko pomagajo čim večjemu številu študentov.

Za zbiranje sredstev ob ujmi v Kamniku je občina vzpostavila telefonsko linijo in transakcijski račun.

Zbiranje prostovoljnih prispevkov za prizadete v poplavah in plazovih na območju kranjske občine organizira mestna občina prek Fundacije Vincenca Drakslerja. Prispevke zbirajo izključno za fizične osebe.

18.53 Vlada s sklepom v oprostitev plačila upravnih taks pri zamenjavi dokumentov, uničenih v poplavi

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o oprostitvi plačila upravnih taks pri zamenjavi ali nadomestitvi v nedavnih poplavah uničenih ali poškodovanih dokumentov. Upravna taksa, plačana v obdobju od začetka ujm do uveljavitve sklepa, bo zavezancu oziroma plačniku povrnjena.

Z danes sprejetim sklepom vlada dopolnjuje obseg oprostitev plačila upravnih taks, ki jih določa zakon o upravnih taksah. Ob zamenjavi ali nadomestitvi osebne izkaznice, potnega lista, vozniškega in prometnega dovoljenja in tujskih listih v nabor dokumentov dodaja še enotno dovoljenje, dovoljenje za začasno ali stalno prebivanje, potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna, o opravljenem preizkusu znanja za upravljanje čolna in o usposobljenosti za upravljanje z radijsko postajo ter vpisni list za čoln na celinskih vodah, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Prav tako je vlada sklenila oprostiti plačilo pravnih taks za odjavo orožja iz orožne listine, če je bilo to uničeno ali poškodovano v poplavah.

Sklep določa tudi oprostitev plačila takse za dokumente o spremembi, dopolnitvi ali nadomestitvi dovoljenja za trošarinsko skladišče, dovoljenja za davčno skladišče, dovoljenja za oproščenega uporabnika, dovoljenja za davčnega zastopnika in dovoljenja za pooblaščenega uvoznika, če je sprememba, dopolnitev ali nadomestitev potrebna zaradi poplave.

Vlada je določila še oprostitev plačila takse za ureditev cestnega priključka, ki je bil poškodovan ali uničen v poplavi, ali če je ta potreben zaradi poplave. Enako velja za izvedbo prekopavanj, podkopavanj, prebitij ali drugih del na javni cesti, ki so potrebna zaradi poplave, za napeljevanje podzemnih in nadzemnih vodov in naprav na območju javne ceste in njenega varovalnega pasu, ki so potrebni zaradi poplave, za gradnjo oziroma rekonstrukcijo gradbenih in drugih objektov ali naprav v varovalnem pasu javne ceste, uničene ali poškodovane v poplavah in za izredne prevoze po javnih cestah, ki se izvajajo zaradi poplav.

18.51 Pirc Musarjeva hvaležna verskim skupnostim v Sloveniji za pomoč po poplavah

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je po junijskem sestanku s predstavniki Katoliške cerkve v Sloveniji danes sestala s predstavniki islamske skupnosti, evangeličanske cerkve in srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji. Največ pozornosti so namenili odpravljanju posledic po poplavah. Predsednica jim je hvaležna za aktivno pomoč na terenu.

"Izjemno sem hvaležna, ker člani vseh treh skupnosti aktivno pomagajo na terenu, organizirali so različne humanitarne zbiralne akcije, pomoč pa prihaja tudi iz njihovih sestrskih skupnosti iz tujih držav," je zapisala na svojem profilu na Facebooku. Na srečanju so ji predstavili tudi aktualno stanje in izzive v svojih skupnostih, je pojasnila.

V Islamski skupnosti v Sloveniji pa so navedli, da so se današnjega delovnega kosila s predsednico republike na Brdu pri Kranju udeležili mufti Nevzet Porić in vodja urada Haris Muratagić, škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Leon Novak in predstavnik Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Aleksandar Obradović.

Dogovorili so se, da bodo pri različnih projektih sodelovali tudi v prihodnje, so sklenili.

17.53 DZ preprečil možnost referenduma o noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

Poslanke in poslanci so na današnji izredni seji s 53 glasovi za in brez glasu proti potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. V poslanskih skupinah so predlog podprli z namenom, da bi pomoč po katastrofalni povodnji hitreje prišla do tistih, ki jo potrebujejo.

DZ je novelo zakona o preprečevanju posledic naravnih nesreč sprejel v sredo. Državni svet se je danes odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta, poslanci pa so na današnji izredni seji DZ soglasno odločili, da ga ni mogoče izpodbijati na referendumu. Predlog sklepa je v DZ vložila vlada.

Kot izhaja iz predstavitev stališč poslanskih skupin Svobode in SD, so predlog o nedopustnosti zakonodajnega referenduma podprli z namenom, da bi pomoč prišla hitreje do tistih, ki jo nujno potrebujejo. Z enakim namenom so kljub kritikam na sprejeto novelo, predvsem glede razglasitve 14. avgusta za dela prost dan, predlog podprli tudi v opozicijskih SDS in NSi.

Državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Matej Skočir je v imenu predlagatelja sklepa pojasnil, da ustava namreč določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. "Ker se je državni svet odpovedal možnosti veta, so tako izpolnjeni pogoji, da se sprejme sklep o nedopustnosti zakona, saj gre za zakon o nujnih ukrepih za odpravo posledic naravnih nesreč," je dejal.

Na podlagi sprejetega sklepa o nedopustnosti zakonodajnega referenduma bo zakon po napovedih že danes objavljen v uradnem listu, kar bi pomenilo, da bi veljati začel že s petkom. 

17.21 V podjetjih po dosedanjih ocenah okoli 400 milijonov evrov škode

Podjetja so po dosedanjih podatkih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) v poplavah utrpela za blizu 400 milijonov evrov škode. Gre za škodo na infrastrukturi, opremi, materialu in izgubi prihodka, so sporočili iz GZS. Z zbiranjem podatkov o škodi od svojih članov bodo nadaljevali.

"Podjetja na najbolj prizadetih območjih nas opozarjajo, da potrebujejo predvsem funkcionalno prometno infrastrukturo, da lahko sploh dostopajo do svojih podjetij, dovažajo material in odvažajo izdelke," so sporočili iz GZS. Stanje infrastrukture je posebej pereče na Koroškem.

Novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jo je v sredo sprejel DZ, na GZS pozdravljajo. Podjetja so z zadovoljstvom sprejela možnost predplačila do višine 10 odstotkov prehodne ocene škode upravičencem, ki zaradi posledic naravne nesreče ne morejo poslovati ali imajo oteženo poslovanje, ugotavljajo na GZS. Prav tako je treba čim prej zagnati shemo pomoči, ki je predvidena že v zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč iz leta 2004. Domisliti je treba tudi shemo pomoči za povrnitev škode na stavbah in za subvencioniranje nakupov nove opreme.

Podjetja pričakujejo tudi pomoč pri zagotavljanju likvidnostnih sredstev ter moratorij na komercialna posojila, prav tako predlagajo odlog plačila akontacije dohodnine, DDV in prispevkov za neposredno prizadete, navodila za ravnanje z uničenimi zalogami in pojasnila glede olajšav, ki so jih prejela za nakup opreme, če je bila ta uničena v poplavah, so nanizali na zbornici.

Veliko podjetij sprašuje, kako lahko pomagajo drugim podjetjem z donacijami. Ker obstoječa zakonodaja v primeru doniranja med pravnimi osebami ne omogoča davčnih olajšav, je gospodarska zbornica pristojno ministrstvo pozvala, naj se takšna donacija šteje kot davčno priznan odhodek, pri čemer pa naj njenemu prejemniku ne viša davčne osnove, kot določa veljavna zakonodaja.

Kakšne so posledice uničujočih poplav za gospodarstvo, si oglejte v spodnjem prispevku:

16.54 Podaljšanje roka za oddajo prošnje za bivanje v študentskih domovih

Zaradi izjemnih okoliščin, ki so nastale ob nedavnih poplavah, se rok za oddajo prošnje za sprejem in podaljšanje bivanja v študentskih in dijaških domovih ter pri zasebnikih za prihodnje študijsko leto podaljšuje za teden dni, do vključno 23. avgusta. V ujmi prizadeti študenti so upravičeni tudi do dodatnih 100 točk.

Kot so danes sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, pravilnik o subvencioniranju bivanja študentov v 18. členu vsebuje določbo, ki omogoča, da se študentom, žrtvam naravnih nesreč, h katerim prištevajo tudi nedavne poplave, k skupnemu številu točk prišteje dodatnih 100 točk.

To velja tudi za tiste študente, ki so prošnjo za sprejem ali podaljšanje subvencioniranega bivanja že oddali. Ti študentje lahko pristojni pisarni za študentske domove sporočijo, da želijo zaprositi za dodatne točke iz razloga nedavnih poplav in svojo prošnjo dopolnijo. 

V skladu z javim razpisom za subvencionirano bivanje višješolskih in visokošolskih študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2023/2024, ki je dostopen prek spletne strani ministrstva, lahko študenti prošnjo za sprejem oddajo preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ, in sicer s kvalificiranim digitalnim potrdilom, uporabniškim imenom in geslom ali z digitalno identiteto.

Na prvo prednostno listo bodo uvrščeni študenti, ki bodo vlogo za sprejem oddali do 23. avgusta. Tudi študenti, ki želijo podaljšati bivanje v študentskih domovih ali pri zasebnikih, morajo vlogo oddati prek istega portala do najkasneje 23. avgusta. Rok velja tudi za tiste, ki se bodo vpisali ali šele oddali prijavo za vpis na študij po roku za oddajo prošnje za subvencionirano bivanje študentov.

Skupaj je razpisanih 11.951 mest za subvencionirano bivanje, in sicer za sprejem 4.620 in 7.331 za podaljšanje bivanja, ter 42 mest za študente s priznano in začasno priznano mednarodno zaščito. Višina subvencije v študijskem letu 2023/2024 v javnih dijaških, dijaško študentskih in študentskih domovih znaša 27,80 evra, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 evrov, so še dodali na ministrstvu.

16.49 V Slovenijo prihaja nova pomoč iz tujine

V Slovenijo po katastrofalnih poplavah še naprej prihaja pomoč iz tujine. V sredo je tako med drugim pomoč prispela iz Avstrije, Srbije in Poljske, na pot proti Sloveniji pa so se danes podali tudi makedonski vojaki. Pomoč vključuje predvsem težko mehanizacijo z osebjem. 

Avstrijska vojska od srede v Sloveniji pomaga z dvema helikopterjema, ki sta v sodelovanju s Slovensko vojsko opravila izvidniške prelete nad Koroško. Prav tako sta na prizadeta območja prepeljala več deset strokovnjakov za obnovo električnega omrežja in okoli devet ton tovora, ki vključuje hrano, zdravila, pitno vodo, lopate in ostalo orodje. Na pomoč v Solčavi bo priskočil tudi avstrijski upravljavec avtocest Asfinag, je danes na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal Dars. Kot pojasnjuje avstrijska tiskovna agencija APA, je Asfinag v Solčavo že napotil tri zaposlene in dva bagerja.

Makedonska vlada se je odločila za napotitev 100 vojakov v Slovenijo preko mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče. Vojaki so se danes že odpravili proti Sloveniji in bodo tu predvidoma ostali 30 dni, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. Iz Srbije se je v sredo proti Sloveniji odpravilo 22 vojakov in dva helikopterja, ki že pomagajo v državi. Danes pa so oblasti napotile tudi konvoj z osmimi cisternami – štirimi za gorivo in štirimi za vodo – ter dodatnih 34 vojakov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Svet ministrov Bosne in Hercegovine je danes na izredni seji sprejel sklep o napotitvi dveh ekip za zaščito in reševanje v Slovenijo, navaja sarajevski spletni portal televizije N1. 

Slovaška bo medtem Sloveniji pomagala s štirimi bagerji in osebjem, navaja slovaška tiskovna agencija Tasr. Poljska pa je v Slovenijo že napotila skupino strokovnjakov, ki bo ocenjevala škodo po poplavah, poroča poljska tiskovna agencija PAP. "Pripravljeni smo poslati tudi 50-člansko ekipo. Tako velika ekipa je potrebna za izgradnjo mostu na mestu, ki so ga določile slovenske oblasti," je v sredo še dodal obrambni minister Mariusz Blaszczak.

Pomoč so Sloveniji doslej ponudile oziroma napovedale tudi Hrvaška, Madžarska, Nemčija, Francija, Španija, Italija, Češka, Črna gora, Ukrajina, ZDA pa tudi EU, piše na spletni strani vlade.

16.32 Policijski helikopter s kmetije rešil dva pujsa

Policija s helikopterjem med drugim dostavlja tudi gorivo za težko mehanizacijo, ki je ključna za sanacijo toka Savinje, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Sode nafte so s pomočjo vitla pripeli na helikopter in jih podvesno prepeljali do lokacije. Iz Savinjske doline pa so s helikopterjem rešili tudi dva pujsa, so dodali.

Letalska policijska enota v fazi, ko so ljudje že večinoma na varnem, intenzivno pomaga tudi pri reševanju živali in zavarovanju premoženja ljudi, tako so z območja Ljubnega ob Savinji s kmetije rešili dva pujsa. Pujsa so dvignili v zrak in ju prestavili na varnejšo lokacijo, nekaj sto metrov stran, so zapisali na GPU. Po njihovih besedah je prizadeta družina v poplavah izgubila kmetijo, dom in kmetijsko mehanizacijo, od živali pa sta preživela le oba pujsa in kobila, ki se je rešila sama.

V pomoč na od poplav prizadeta območja pa so odšli tudi policisti konjeniki, ki v teh dneh skrbijo predvsem za varnost premoženja ljudi, je GPU zapisala v objavi na omrežju X, prej znanemu kot Twitter.

Slovenijo je v minulih dneh prizadela najhujša naravna nesreča v zgodovini samostojne države. Obsežne padavine so povzročile poplave in sprožile plazove, ki so opustošili dve tretjini države. Odtekla voda za sabo pušča porušene ceste, mostove, komunalno infrastrukturo, številni so ostali brez domov. Prizadetim v ujmi in po njej pomagajo tako v civilni zaščiti kot gasilci in prostovoljci, pomoč zbirajo humanitarne organizacije, prišla pa je tudi iz tujine.

Tako je denimo moč prebrati, da so pripadniki Slovenske vojske skupaj z enotami za zaščito in reševanje na območju Savinjske doline rešili ujetega telička, ki je bil zakopan v blatu in ruševinah ter čudežno preživel poplave. "Proces reševanja je bil izjemno zahteven," so zapisali na družbenem omrežju X, in v ključniku dodali "v slogi je moč".

Iz dnevnega poročila centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje pa med drugim izhaja, da so danes prostovoljni gasilci iz Velenja v jezero prenesli poškodovanega laboda.

16.30 Koroška gospodarska zbornica za hitro ureditev infrastrukture

Po uničujočih poplavah je za koroško gospodarstvo ključnega pomena čim hitrejša ureditev cestne in druge infrastrukture za dostop do podjetij, so opozorili v Koroški gospodarski zbornici. Pozvali so tudi k finančni pomoči podjetjem, dan solidarnosti pa po njihovih ocenah ne bo prinesel želenega učinka. Kot so po današnji seji upravnega odbora sporočili iz zbornice, so hvaležni vladi za hitro ukrepanje. "Zdaj bo za Koroško ključna vzpostavitev infrastrukture za dostop do podjetij," so zapisali v sporočilu za javnost.

Vlado in pristojna ministrstva so pozvali, naj na prizadetih območjih zagotovijo ustrezen kader, predvsem s področja infrastrukture in voda, ki bo lahko potrjeval in sprejemal nujne ukrepe glede sanacije. Predlagajo tudi vzpostavitev mobilnih pisarn v Mežiški dolini. Po njihovih besedah je ključno, da je cesta Slovenj Gradec–Sele–Kotlje–Ravne odprta tudi za tovorna vozila z nosilnostjo nad 7,5 tone. Za gospodarstvo in prebivalce je izjemnega pomena tudi čim prejšnja ureditev cest Poljana–Mežica in Mežica–Črna, so poudarili.

Prav tako bo po njihovih besedah izjemno pomembna finančna pomoč oziroma subvencija podjetjem, in to dovolj visoka, da bo omogočila čimprejšnji zagon poslovanja. 

Glede ponedeljka, ki bo dan solidarnosti in dela prost, ocenjujejo, da ne bo prinesel želenega učinka. "Hvaležni smo za izkazano solidarnost in ponujeno pomoč, a bi lahko ta ob množičnem prihodu na Koroško tudi ogrozila izjemno poškodovano infrastrukturo," so izpostavili. Po njihovem mnenju bi bilo bolj smiselno, da bi podjetja v ponedeljek – če imajo to možnost – poslovala kot običajno, izkupiček pa podarila v dobrodelne namene.

16.29 Na Prevaljah pričakujejo montažni most, v regiji pomagajo številni prostovoljci

Medtem ko v Mežici Slovenska vojska že postavlja montažni most in naj bi ga postavila do sobote, ga na Prevaljah pričakujejo drevi. Tam bo most čez Mežo v okviru pomoči Nemčije Sloveniji postavljen do nedelje. Montažni most pričakujejo tudi v Dravogradu. Na Koroškem tudi danes pomaga veliko ljudi, okrepljena je helikopterska pomoč.

Kako poteka gradnja montažnega mostu v Mežici, si oglejte v spodnjem prispevku:

Na Prevaljah, kjer je narasla reka Meža uničila ali poškodovala vse mostove in kjer so v lastni organizaciji v torek že postavili most čez Mežo za pešce, drevi pričakujejo več kamionov z elementi za postavitev montažnega mostu čez reko na cesti, ki vodi proti Lešam.

Koroška
Novice Čez noč zgradil nov most na Prevaljah, kraj obiskala tudi predsednica #foto #video

Postavili ga bodo pripadniki Zvezne agencije za tehnično pomoč (THW), ki jih je za odpravo posledic poplav v Slovenijo napotila Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite EU, so sporočili iz nemškega veleposlaništva v Ljubljani. Del skupine pripadnikov THW je na Koroškem že od ponedeljka, danes pa bo na Prevalje prispelo še 30 pripadnikov za gradnjo mostu s še približno 10 pomočniki za prevoz in 70 tonami materiala za gradnjo mostu. Gradnja mostu na Prevaljah se bo začela v petek in zaključila v nedeljo, so napovedali pri veleposlaništvu.

Nemčija bo prek THW, ki jo financira tamkajšnje zvezno ministrstvo za zunanje zadeve, zagotovila skupno dva 40-metrska začasna mostova ter verižne in pohodne bagre za čiščenje posledic poplav. "Nemčija je solidarna s svojo partnerico Slovenijo pri spopadanju s strašno katastrofalno poplavo," je ob tem, kot so sporočili z veleposlaništva, dejal veleposlanik Zvezne republike Nemčije Adrian Pollmann. Po njegovih besedah bo dokončanje prvega začasnega mostu to nedeljo znak, da obnova uničene infrastrukture poteka hitro.

"Vsem reševalcem, pomočnikom in pripadnikom različnih enot ter Zvezni agenciji za tehnično pomoč izrekam veliko spoštovanje za njihovo veliko zavzetost in uspešnost. Dragi slovenski prijatelji, Nemčija vas bo še naprej podpirala po svojih najboljših močeh," je še dejal Pollmann.

Most bo občanom Prevalj na desni strani toka reke Meže, ki so bili v velikem obsegu tudi sami poplavljeni, in podjetjem v tamkajšnji industrijski coni omogočal dostop z avtomobili.

"Naša prva prioriteta pa je voda. Moramo jim zagotoviti vodo, da bodo lahko stanovanja sploh čistili," je za STA danes ponovil župan Občine Prevalje Matic Tasič. Glede bolj dolgoročne vodooskrbe že nekaj dni iščejo rešitve, saj je magistralni vodovod med Mežico in Prevaljami popolnoma uničen in normalne oskrbe z vodo še nekaj časa ne bo. Vodo so za zdaj, a še ne povsod, zagotovili iz drugih vodnih virov, jo je pa treba prekuhavati.

Montažni most, ki bi ga postavili čez reko Mežo pri Korošici oz. tamkajšnji industrijski coni, pričakujejo tudi v Dravogradu. Kot je sporočil dravograjski župan Anton Preksavec, naj bi se pripravljalna dela pričela v prihodnjem tednu. Do postavitve tega mostu pa je v začasni uporabi obvoz pri Monterju, s katerim je za zdaj omogočen promet med Dravogradom in Slovenj Gradcem, potem ko je narasla Mislinja v ujmi prelomila most na glavni cesti pri Otiškem Vrhu.

Medtem so v občini Dravograd še naprej največji problem zemeljski plazovi, zaradi katerih je še vedno evakuiranih 75 občanov. Evidentiranih imajo prek 80 plazov, ki jih tudi danes pregledujejo strokovnjaki. Ti bodo do večera povedali, ali se kdo od evakuiranih že lahko vrne domov, je za STA povedal župan.

Na prizadetih območjih Koroške tudi danes pri odpravi posledic ujme pomagajo številni, poleg domačih služb in gasilcev še naprej tudi gasilci od drugod, pa tudi pripadniki vojske in drugi. Po jutranjih podatkih regijskega poveljnika civilne zaščite Alana Matijeviča so tudi danes na Koroško prispeli gasilci iz več delov države, skupno okoli 500.

Medtem se veliko pomoči obeta tudi v prihodnjih dneh, javljajo in napovedujejo se številni prostovoljci, ki želijo pomagati pri odstranjevanju posledic ujme. Zato se ponekod bojijo, da bi lahko prišlo do prevelikih obremenitev cest, tudi tistih, ki so za zdaj namenjene samo za vožnjo intervencijskih vozil. Številne ceste na Koroškem namreč zaradi plazov ostajajo neprevozne. "Plazu na cesti Prevalje-Mežica se niso še niti dotaknili," je glede stanja na državni cesti proti Mežici dejal prevaljski župan Tasič.

Po družbenih omrežjih so medtem zaokrožile fotografije, ki prikazujejo, kako se Korošci ob koncu dneva ob cestah in s hiš z napisi zahvaljujejo vsem, ki pomagajo pri odpravi posledic ujme.

Na Koroškem se tudi danes nadaljuje okrepljena helikopterska pomoč z letališča v Slovenj Gradcu. Helikopterjem Slovenske vojske pri transportu opreme in sanitetnega materiala pomagata dva nemška transportna helikopterja, helikopterji iz Srbije in Madžarske ter največji med njimi, španski chinook H-47, ki bo v Zgornjo Mežiško dolino prepeljal najtežji tovor, to je gradbene stroje, so na svoji spletni strani zapisali pri Mestni občini Slovenj Gradec. Tam sproti objavljajo informacije o dogajanju ne samo v občini, ampak tudi širše.

Navedli so še, da helikopter s slovenjgraškega letališča do Črne potrebuje le okoli devet minut, dostop do letališča pa zaradi varnosti varujejo gasilci. "Prebivalce prosimo, naj ne hodijo v bližino vzletno-pristajalne steze," so še zapisali.

15.05 Ob naravnih nesrečah dovoljena postavitev nujnega začasnega objekta

Za obvladovanje razmer ob naravnih nesrečah oziroma v primeru višje sile se lahko postavi nujni začasni objekt, za katerega veljajo manj strogi predpisi. To velja tudi za rekonstrukcijo, nujno za zmanjšanje ali odpravo posledic naravnih in drugih nesreč; začne se lahko le na podlagi prijave začetka gradnje na upravno enoto.

Nujni začasni objekt se lahko postavi za največ tri leta. Tak objekt, ki je potreben za izvajanje nalog iz pristojnosti države, se postavi, če tako odloči vlada s sklepom, pri čemer se v sklepu določi tudi čas postavitve takega objekta, so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor.

Nujni začasni objekt, ki je potreben za izvajanje nalog iz pristojnosti občine, pa se postavi, če tako odloči občinski svet, pri čemer se določi tudi čas postavitve takega objekta, ki ne sme biti daljši od treh let.

Nujni začasni objekt je lahko tudi v neskladju s prostorskim izvedbenim aktom. Je pa treba v treh letih poiskati trajno rešitev, torej obnovo ali novogradnjo, so zapisali na ministrstvu.

Rekonstrukcija, ki je nujna za zmanjšanje ali odpravo posledic naravnih in drugih nesreč, se lahko začne izvajati le na podlagi prijave začetka gradnje na pristojno upravno enoto, pri čemer se z deli začne najpozneje v treh mesecih po nesreči.

Za izvajanje rekonstrukcije obstoječega objekta, pri katerem se lega, velikost, namembnost in zunanjost objekta ne spreminjajo, ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja, mora pa biti izdelan projekt za izvedbo in drugi elementi prijave začetka gradnje, kar se opravi na upravni enoti. Za izvajanje nadzora mora biti imenovan nadzornik, prav tako je treba objekt zakoličiti.

14.14 O orožju, najdenem med sanacijo poplav, naj se nemudoma obvesti policijo

Oškodovanci obsežnih poplav so lahko tudi imetniki orožja in streliva, zato lahko pride do situacije, ko se to najde pri odstranjevanju posledic ujme, so sporočili z notranjega ministrstva. Najditelje pozivajo, naj o najdbi nemudoma obvestijo policijo, počakajo njen prihod, upoštevajo njena navodila in se orožja ali streliva ne dotikajo.

Imetnike orožja pa ministrstvo prosi, naj o izgubi svojega orožja in streliva nemudoma obvestijo policijo in nato še upravno enoto.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 7. avgusta med fizičnimi osebami in poslovnimi subjekti v Sloveniji registriranih 45.431 lastnikov orožja, ki imajo v lasti 162.751 kosov orožja.

Slovenijo je v minulih dneh prizadela najhujša naravna nesreča v zgodovini samostojne države. Obsežne padavine so povzročile poplave in sprožile plazove, ki so opustošili dve tretjini države. Odtekla voda za sabo pušča porušene ceste, mostove, komunalno infrastrukturo, številni so ostali brez domov. Prizadetim v ujmi in po njej pomagajo tako v civilni zaščiti kot gasilci in prostovoljci, pomoč zbirajo humanitarne organizacije, prišla pa je tudi iz tujine.

14.03 Na tržiškem območju še vedno sanirajo gozdne ceste in plazove

Vodna ujma je pred tednom dni prizadela tudi območje občine Tržič. Zaradi velikih količin padavin in podorov je močno narasel potok Mošenik, ki je poplavljal v delu Tržiča. To območje je bilo relativno hitro vsaj delno sanirano, težave pa še vedno povzročajo plazovi. Največ škode je na cestah na območju Podljubelja.

Kot je pojasnil tržiški župan Peter Miklič, je Mošenik podivjal, ker so se na Korošici in Košuti zgodili neverjetni podori z več kot milijonom kubičnih metrov materiala. Zaplavne pregrade so zdržale, zato ves material ni pridrvel navzdol, je pa zasul strugo Mošenika, ki je prestopil bregove, se razlil in ob cesti na Ljubelj odnašal tudi državno cesto. Zato so bili v petek poleg gasilcev in civilne zaščite na delu zasebniki z bagri, ki so odstranjevali material iz Mošenika, da se je ta lahko vrnil v svojo strugo.

"Nepredstavljivo veliko materiala se je sprožilo, vendar je za Tržič v bistvu sreča, da od 17 sproženih plazov le eden ogroža hišo, preostali so se sprožili na zelo nedostopnih terenih," je povedal župan. Kot je dodal, so nanosi materiala ponekod povsem spremenili pokrajino, tako sta denimo na območju proti Tominčevemu slapu, kjer so nanosi debeli tudi do tri metre, struga kot cesta povsem izginili.

Klemen Teran iz Geološkega zavoda Slovenije je povedal, da so del plazov že pregledali, del pa jih še bodo, hkrati bodo dali tudi priporočila, kako postopati in kako jih sanirati. Pojasnil je, da je velika večina plazov manjšega obsega, nekaj pa je tudi večjih. "V primerjavi s Savinjsko dolino ali Koroško je obseg seveda manjši," je izpostavil. Povedal je, da so skupaj s kolegi presenečeni, da je v Tržiču prišlo do pojava blatnih in drobirskih tokov, do katerih pride samo ob ekstremni namočenosti terena. "Sreča je bila, da so bila izvorna območja plazov in blatnih tokov relativno blizu nad hišami in ni prišlo z vrha hriba. Tako je situacija obvladljiva," je pojasnil.

Glede hiše, ki jo v Podljubelju ogroža plaz, sedaj iščejo način, kako za hišo urediti zaščito, da bi jo zavarovali pred morebitnim nadaljnjim proženjem materiala. Lastnika hiše sta pojasnila, da na tem mestu stoji že od konca 19. stoletja, in da nikdar ni bilo nobenih težav, sedaj pa tudi na srečo ni bila poškodovana. Zaradi varnosti pa bivata pri sorodnikih.

Po prvih ocenah kaže, da je ujma na območju tržiške občine povzročila za od pet do deset milijonov evrov škode, predvsem na cestah. Župan je pojasnil, da ima Tržič več kot 100 kilometrov makadamskih gozdnih cest in na vsaki je treba kaj urediti, večino pa so že toliko pokrpali, da so bolj ali manj prevozne, vendar denimo vožnjo proti Dolgi njivi in Kofcam z osebnimi vozili še odsvetuje.

Medtem ko leta 2018 na območju tržiške občine razdejanja ni povzročil Mošenik, temveč Tržišča Bistrica, pa tokrat na območju Jelendola in Doline ni bilo večje škode. Župan je prepričan, da so k temu pripomogli tudi tedaj izvedeni protipoplavni ukrepi, ključno pa je bilo tudi to, da je bilo tokrat na tistem območju manj padavin kot na drugi strani, v Šentanski dolini.

Ujma je razdejanje povzročila tudi na žirovniški strani Karavank. Z Občine Žirovnica sporočajo, da so po sestanku z Zavodom za gozdove Slovenije in podjetjem GG Bled opredelili ukrepe za sanacijo gozdnih cest. Cesta v smeri Valvazorja je v slabem stanju, a prevozna na lastno odgovornost, v primeru oranžnega ali rdečega vremenskega alarma je vožnja po njej prepovedana. Uporaba ceste v smeri Zelenice pa je dovoljena le intervencijskim vozilom in vozilom za odpravo posledic ujme.

13.13 Ponekod na Koroškem primeri bruhanja in driske

Nastale razmere po ujmi, ko na nekaterih območjih Koroške - v občinah Mežiške doline in v Črni - še vedno ni vode ali pa jo je treba prekuhavati, s seboj prinašajo potencialna tveganja za zdravje. NIJZ od torka zvečer opaža primere črevesnih nalezljivih bolezni, in čeprav gre za zdaj za omejene skupke primerov, je pričakovati širjenje, zato NIJZ poziva k preventivi.

Na območni enoti NIJZ so do zdaj prejeli nekaj čez deset prijav bruhanja in driske, je povedala predstojnica enote Neda Hudopisk.

Predvideva, da je primerov oz. težav več, saj vsi tudi ne pridejo do zdravstvenega sistema. Za zdaj ni bilo kakšnega hujšega primera ali potrebne hospitalizacije, nekatere osebe so bile dehidrirane.

Primere zaznavajo od torka zvečer, v prihodnjih dneh lahko, kot so pojasnili na NIJZ, pričakujemo širjenje primerov, zato je pomembno upoštevanje preventivnih ukrepov za varovanje zdravja v danih oz. oteženih pogojih. 

V Črni so zato uvedli dodatne ukrepe. Kot je pojasnila Hudopiskova, je vojska šla od hiše do hiše in do stanovanj ter dostavila razkužila in vodo, ob tem pa še ustno podala preventivne ukrepe. Občani bodo v nadaljevanju prejeli tudi letake, ki bodo dodatno opozarjali na ukrepe.

10.05 Italija pošilja mostove in bagre

Italija je Sloveniji po ujmi v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite poslala ekipo strokovnjakov, tri mostove in štiri bagre, je v sredo sporočila italijanska civilna zaščita. Kot so še pojasnili v sporočilu za javnost, je Italija Sloveniji ponudila tudi dodatne operativne enote in še en bager.

"Maja lani je Slovenija pomagala deželi Emilija - Romanja po hudih poplavah, danes italijanska civilna zaščita pošilja strokovnjake, bagre in mostove na pomoč na poplavljena območja v Sloveniji," je italijanska civilna zaščita zapisala na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Ekipa, ki jo sestavljajo predstavniki civilne zaščite, prostovoljci in uradniki iz dežele Benečija (Veneto) in pokrajine Trento, naj bi zagotovila potrebno usklajevanje z lokalnimi organi in opredelila operativne podrobnosti posredovanja za obnovo cest na prizadetih območjih.

Italija je v Slovenijo v sredo poslala dva 12-metrska mostova in 25-tonski bager, ki jih je zagotovila pokrajina Trento, 25-metrski logistični most iz Benečije ter tri 17,5-tonske bagre italijanske vojske.

Italija je ponudila tudi dodatne operativne enote in 25-tonski bager iz avtonomne pokrajine Trento, za katere čakajo potrditev slovenske strani, je v sredo še sporočila italijanska civilna zaščita.

9.33 Prvi primeri črevesnih nalezljivih bolezni

"Primere zaznavamo od torka zvečer, v prihodnjih dneh lahko pričakujemo širjenje primerov, zato je pomembno upoštevanje preventivnih ukrepov za varovanje zdravja v danih oz. oteženih pogojih," so za STA danes pojasnili na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Primere opažajo v občinah Mežiške doline, nekoliko več primerov je v Črni na Koroškem.

Vzrok pojava primerov črevesnih nalezljivih bolezni še ni znan, potencialna tveganja pa so različna. To so lahko onesnažena pitna voda, onesnažena živila, stik z onesnaženimi naplavinami, slabi pogoji za zagotavljanje higiene in podobno.

NIJZ Ravne nima zmogljivosti za izvajanje analiz vode, zato je vzpostavil točko Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, kjer je omogočeno tudi naročanje analiz vode.

Kot so še poudarili pri NIJZ, je trenutno pomembnejše od vzroka izvajanje preventivnih ukrepov. Ljudem svetujejo, da za uživanje uporabljajo embalirano pitno vodo ali vodo, ki je ustrezno prekuhana, samo takšna voda je primerna tudi za umivanje zob. Svetujejo prhanje od vratu navzdol, da voda ne pride na obraz in v usta.

Pri pripravi hrane svetujejo poostreno higieno rok z razkuževanjem in umivanjem, hrana naj se pripravlja na čistih površinah ter s čisto posodo in priborom. Sadje in zelenjavo naj operejo s pitno vodo.

Zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni je nujna uporaba rokavic pri delu, kjer so v stiku z naplavljenim materialom. Sicer pa vsem, ki so na terenu, svetujejo, naj za umivanje rok uporabljajo vodo iz cistern. Pred čistimi opravili, kot so priprava in uživanje hrane, nega dojenčka ali bolnika, si je roke treba umiti s pitno vodo in milom ter jih po potrebi razkužiti.

Vsem svetujejo, naj spremljajo informacije upravljavca vodovoda.

7.35 Tudi ponoči na več deloviščih odpravljali posledice poplav

Posledice nedavnih katastrofalnih poplav, ki so prizadele velik del države, so na več deloviščih odpravljali tudi ponoči. Več cest je zaradi poplavljenega ali poškodovanega cestišča še vedno neprevoznih, ponekod je še vedno motena tako oskrba s pitno vodo kot električno energijo, kaže jutranje poročilo uprave za zaščito in reševanje.

Na terenu posredujejo vse razpoložljive sile za zaščito, reševanje in pomoč s prizadetih območij, iz drugih regij in držav članic EU. Pomagajo pri črpanju vode iz poplavljenih objektov, poskušajo zagotoviti dostop do odrezanih naselij in prevoznost cest, odstranjujejo podrto drevje, naplavine ter oskrbujejo prebivalstvo s telekomunikacijami in električno energijo.

Evakuacija ljudi je večinoma končana. Pripadniki sil za zaščito in reševanje ter pripadniki Slovenske vojske pomagajo tudi pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji.

Pomoč s helikopterji ponujata vojska in policija, ki na nedostopna območja prevažata materialna sredstva. Na več območjih s poškodovanim vodovodom dovažajo tudi pitno vodo, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

V preteklih dneh so veliko nevarnost predstavljali tudi plazovi. Danes bo območje nad plaziščem in Koroško Belo, kjer je bila v preteklih dneh odrejena nočna evakuacija prebivalcev, preletaval helikopter, saj se bodo začela dela za ponovno vzpostavitev alarmnega sistema.

Pretoki rek po Sloveniji se medtem postopoma zmanjšujejo. Obetajoča je tudi vremenska napoved, saj se bo po napovedih meteorologov danes čez dan delno zjasnilo. Popoldne sicer lahko nastane kakšna ploha, a agencija za okolje ni izdala nobenega opozorila. V petek bo vreme sončno in nekoliko toplejše, podobne razmere je pričakovati tudi v prihodnjih dneh.

Poplave
Novice Hude težave v nekaterih krajih: pojavljajo se smrad in črevesna obolenja #video
Koroška Bela urejanje struge plaz potok Bela
Novice Z monitoringom in preiskavami do večje varnosti Koroške Bele pred plazovi
Ursula Gertrud Albrecht von der Leyen
Novice Slovenija je gostila predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen #video
Ne spreglejte