SiolNET. Novice Slovenija
3,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je pismo, ki ga je podpisal 108-letni Boris Pahor

3,32

termometer

Boris Pahor srečanje ob 106. rojstnem dnevu | Kdo vodi slovensko šolstvo, kdo in kako poučuje in vzgaja naše otroke in kaj si sploh želimo, so med drugim opozorili podpisniki javnega pisma. Na fotografiji prvopodpisani Boris Pahor. | Foto: Ana Kovač
Kdo vodi slovensko šolstvo, kdo in kako poučuje in vzgaja naše otroke in kaj si sploh želimo, so med drugim opozorili podpisniki javnega pisma. Na fotografiji prvopodpisani Boris Pahor. Foto: Ana Kovač

"Pedagoška stroka, ki nasprotuje, da se v Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja med cilje vzgoje in izobraževanja uvrsti dodaten cilj, ki poudarja slovensko kulturo in evropske vrednote, ni pedagoška in še manj stroka," se je v javnem pismu odzvalo 27 uglednih posameznikov s prvopodpisanim Borisom Pahorjem. Pozvali so k široki strokovni in obče državljanski razpravi, kakšno šolstvo v Sloveniji dejansko imamo in kakšnega bi zares morali imeti.  

Zakon, ki med cilji vzgoje in izobraževanja ne bi zahteval dodatnega cilja, ki poudarja slovensko kulturo in evropske vrednote, bi bil po mnenju podpisnikov protiustaven.

"Pedagoška stroka, ki temu nasprotuje, pa očitno ne razume svojega poslanstva v demokratični in pravni državi. Kot taka torej ni pedagoška in še manj stroka. Pri njenem javnem delovanju jo očitno vodijo prav tisti motivi, ki jih sama očita demokratično izvoljenim poslancem Državnega zbora. Namreč politika, in to v njih samih," so med drugim zapisali v pismu. 

Izpostavili so tudi, da je zavračanje vzgoje in izobraževanja o slovenski kulturi in evropskih vrednotah najlepši dokaz, da je vzrok za nastale razmere v največji meri socializacijski proces, v katerem so naši otroci zaupani slovenskemu šolstvu in domnevni pedagoški stroki.

"Ta v bistvu že tri desetletja pred koristi otrok, pred cilj ustvarjanja aktivnih državljank in državljanov, vzgojenih v slovenski kulturi in evropskih vrednotah, očitno postavlja svoje parcialne, sindikalne, neredko tudi politične interese," so še izpostavili in pozvali, da se v Sloveniji začne široka in vključujoča, strokovna in obče državljanska razprava o tem, kakšno šolstvo pri nas dejansko imamo, kdo ga vodi, kdo in kako poučuje in vzgaja naše otroke in kakšno šolstvo bi glede na ustavo in evropske vrednote 21. stoletja zares morali imeti.

Celotno pismo si lahko preberete spodaj: 

Med podpisniki so številna ugledna imena. | Foto: Med podpisniki so številna ugledna imena.

Simona Kustec Novice Kustečeva: Zaupajte stroki, da bodo otroci lahko obiskovali pouk v šolah Jurij Toplak Novice Toplak: Prihaja lestvica srednjih in osnovnih šol Šolski razred Novice Koalicija bi uredila financiranje zasebnega šolstva šolstvo, pouk, učenci, šola Novice Koliko se lahko starši vtikajo v otrokov učni proces? #video
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin